Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

ΚΡΗΤΗ- Αντιδράσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο νησί

Της
Λίλιαν Δαφερμάκη

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στην ευρύτερη περιοχή του Αχεντριά ο χειρισμός της "Παγκρήτιας Ανανεώσιμες Α.Ε." να εντάξει στα επενδυτικά της σχέδια μια περιοχή χαρακτηρισμένη "natura" του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων για την εγκατάσταση φωτοβολταικού πάρκου, χωρίς την έγκριση του δήμου και της τοπικής κοινωνίας.

Κάτοικοι της περιοχής, πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς έχουν ξεσηκωθεί, ενώ την ίδια στιγμή ο δήμαρχος Ρ. Κυπριωτάκης με αυστηρή επιστολή του ζητά να εξαιρεθεί άμεσα η συγκεκριμένη περιοχή απο τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι ούτε η αυτοδιοίκηση ούτε ο ουσιαστικός κοινωνικός...
διάλογος μπορούν να παρακαμφθούν από καμία διαδικασία “fast track”.

Αναβρασμός στο δήμο...

Ευθεία προσβολή στο ρόλο της αυτοδιοίκησης, αλλά και στην επιβεβλημένη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, χαρακτηρίζεται από το Δήμο Αρχανών Αστερουσίων η διεκδίκηση μιας θαυμάσιας περιοχής εξαιρετικού φυσικού κάλλους, από την "Παγκρήτια Ανανεώσιμες Α.Ε." που επιθυμεί να εγκαταστήσει εκεί φωτοβολταικό πάρκο. Πρόκειται για μια έκταση που προσεγγίζει τη Μονή του Αγίου Νικήτα της τοπικής κοινότητας Αχεντριά, η οποία παρά το γεγονός ότι έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή "natura", περιλαμβάνεται στα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας...

Ο ίδιος ο δήμαρχος κ. Ρ. Κυπριωτάκης με επιστολή του προς την "Παγκρήτια Ανανεώσιμες Α.Ε." την Περιφέρεια και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) δεν κρύβει την ενόχληση του για το γεγονός ότι, ενώ είχε πραγματοποιήσει συνάντηση στα γραφεία της Παγκρήτιας Τράπεζας με τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τον κ. Σταύρο Καμπέλη, όπου τέθηκε το θέμα της επολογής χώρων που θα μπορούν να αξιοποιοηθούν σε υποδομές των ΑΠΕ και ξεκαθαρίστηκε ότι αυτοί θα υποδειχτούν μέσα απο σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην πράξη η συμφωνία αυτή δεν τηρήθηκε. Έτσι με μια εντελώς αυθαίρετη παρέμβαση, επιλέχθηκε μια έκταση προκλητικά ακατάλληλη για μια τέτοια επένδυση.

Ο δήμαρχος στην επιστολή του "ρίχνει το γάντι" προς την "Παγκρήτια Ανανεώσιμες Α.Ε." σχολιάζοντας σκωπτικά ότι "προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία απόφαση του δήμου που να σας δίνει το δικαίωμα να προτείνετε στην συγκεκριμένη περιοχή ή οποιαδήποτε άλλη, ιδιοκτησίας του Δήμου, “αξιοποίηση”. Το Δημοτικό Συμβούλιο με την υπʼ αρ. 34/2012 απόφασή του, σας κοινοποίησε την βούλησή του να συμμετέχει στην προσπάθεια δημιουργίας Εταιρείας Λαϊκής Βάσης.

Σε ό,τι αφορά την διάθεση ή μη δημοτικού χώρου κάνει σαφέστατο ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο μετά από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως:

α) επικαιροποίηση διαχειριστικού σχεδίου του ορεινού όγκου των Αστερουσίων (περιοχή NATURA),

β) Χωροταξικό σχέδιο για ΑΠΕ που εκπονεί το Πολυτεχνείο Κρήτης,

γ) να μην αντιστρατεύεται το αναπτυξιακό σχέδιο του δήμου στη συγκεκριμένη περιοχή και σαφέστατα τις προϋποθέσεις που ορίζει η νομοθεσία για παραχώρηση κατά οποιοδήποτε τρόπο (ενοικίαση, κ.λ.π),

Κρίνω σκόπιμο να σας υπενθυμίσω, το περιεχόμενο της συνοδευτικής επιστολής του περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Αρναουτάκη, όπου ενδεικτικά αναφέρει για προσπάθεια βέλτιστης χωροθέτησης εγκαταστάσεων καθώς και προσπάθεια διερεύνησης από κοινού διαθέσιμων δημοτικών εκτάσεων.
Σας δηλώνουμε ότι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο αντιμετωπίζουμε κάθε επιχειρούμενη επένδυση και κυρίως τις Α.Π.Ε.

Βασική επιδίωξή μας είναι η στήριξη επιχειρηματικών σχεδίων που σέβονται το περιβάλλον και καλλιεργούν κλίμα συνεννόησης με την τοπική κοινωνία, δημιουργώντας ουσιαστικό όφελος για τους δημότες μας".

Ο κ. Κυπριωτάκης ζητά την άμεση εξαίρεση της περιοχή που η εταιρεία διεκδικεί μέσα από τα όρια του δήμου, ξεκαθαρίζοντας ότι θα πρέπει άμεσα να διαγραφεί από τον σχεδιασμό της εταιρείας και παράλληλα να γίνει και η επιβαλλόμενη διαδικασία ανάκλησης στην Ρ.Α.Ε. "Η τήρηση διαδικασιών που επιβάλλεται να έχουν τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης και κυρίως ο ουσιαστικός διάλογος με την κοινωνία, δεν μπορούν να παρακαμφθούν από καμία fast track διαδικασία.

Ο βασικός λόγος που αποφασίσαμε την συμμετοχή και την στήριξή μας στο σχήμα της Εταιρείας Λαϊκής Βάσης είναι η πίστη στην συμμετοχική διαδικασία σε όλα της τα επίπεδα. Αυτό σηματοδοτεί εξάλλου την διαφορά με άλλους ιδιώτες “επενδυτές”. Αν δεν συντρέχουν τέτοιοι λόγοι, τότε αναιρείται αυτομάτως και η απόφαση συμμετοχής μας".

πηγή: Η ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: