Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Ακροδεξιό αμόκ στου Ζωγράφου

Ομάδα με κράνη και σιδηρολοστούς εισέβαλε χθες στη φυσικομαθηματική σχολή, χτύπησε φοιτητές και προκάλεσε σοβαρές ζημιές. Πέντε άτομα μεταφέρθηκαν στον «Ερυθρό Σταυρό» για τις πρώτες βοήθειες
Πεδίο μάχης θύμιζαν χτες οι χώροι της φυσικομαθηματικής σχολής του πανεπιστημίου της Αθήνας, στην περιοχή Ζωγράφου, μετά τις άγριες συμπλοκές...
 μεταξύ ομάδας ακροδεξιών και φοιτητών. Τα επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι και κατέληξαν με πέντε φοιτητές στο νοσοκομείο και σοβαρές καταστροφές στην περιουσία του ιδρύματος.

Οπως περιέγραφαν αυτόπτες μάρτυρες, ομάδα αποτελούμενη από περίπου 20 άτομα, τα οποία φορούσαν κράνη μοτοσικλετιστών και κρατούσαν σιδηρολοστούς και καδρόνια, μπήκαν το μεσημέρι στη φυσικομαθηματική σχολή και επιτέθηκαν σε φοιτητές - μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου, που είχαν στήσει τραπεζάκια σε διαδρόμους της σχολής.

Ακολούθησαν άγριο κυνηγητό και ξυλοδαρμοί, ενώ πολλοί φοιτητές έτρεχαν να κρυφτούν μέσα στις αίθουσες για να γλιτώσουν από τους κουκουλοφόρους, οι οποίοι κατέστρεφαν τα πάντα στο πέρασμά τους. Αποτέλεσμα των συμπλοκών ήταν να διακομιστούν πέντε άτομα στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», στους οποίους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ οι εσωτερικοί χώροι στις σχολές θύμιζαν βομβαρδισμένο τοπίο.

Στο μεταξύ η διοίκηση του πανεπιστημίου είχε καλέσει τις αστυνομικές δυνάμεις και τον αρμόδιο εισαγγελέα, αλλά δεν χρειάστηκε να παρέμβουν καθώς η κατάσταση εκτονώθηκε.

Πληροφορίες από την αστυνομία αναφέρουν ότι μια ομάδα βγήκε από τον χώρο του πανεπιστημίου και μετά από πορεία, μέλη της προκάλεσαν ζημιές στα γραφεία Ενωσης Κυπρίων.

Φοιτητές τόνιζαν επίσης ότι προχτές άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο έσπασαν τραπεζάκια με υλικό ακροδεξιάς παράταξης, μέσα στην Πανεπιστημιούπολη, στο Φυσικομαθηματικό και εκτίμησαν ότι πιθανόν τα χτεσινά επεισόδια ήταν αντίποινα από την πλευρά ακροδεξιάς οργάνωσης.

Σε ανακοίνωσή του το Πανεπιστήμιο Αθηνών αναφέρει ότι «το ίδρυμα δέχτηκε απρόκλητη επίθεση από εξωπανεπιστημιακά στοιχεία τα οποία προέβησαν σε βιαιότητες σε βάρος φοιτητών και άλλων μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας καθώς και της Περιουσίας του ελληνικού λαού.

Οι Αρχές του Πανεπιστημίου έπραξαν άμεσα το καθήκον τους και τα γεγονότα δεν κλιμακώθηκαν. Καταγγέλλουμε τη βαρβαρότητα που επιδείχθηκε σε χώρο και πρόσωπα με στόχο την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου μας και την τρομοκράτηση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας. Οι ενέργειες αυτές τελικά δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να δημιουργούν ένα σκηνικό που στόχο έχει την απαξίωση του Δημόσιου Πανεπιστημίου».

«ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ»
Αντιδράσεις από ΝΔ, ΚΝΕ και ΣΥΝ για το χτύπημα

Για βεβήλωση των πανεπιστημιακών χώρων έκανε λόγο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αρης Σπηλιωτόπουλος, τονίζοντας ότι οι πανεπιστημιακές αρχές, η αστυνομία και οι εισαγγελείς πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η ΚΝΕ σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει «την οργανωμένη ακροδεξιά ομάδα τραμπούκων για την επίθεση που εξαπέλυσε σε φοιτητές των σχολών Μαθηματικού και Φυσικού Αθήνας, που με πτυσσόμενα κλομπ, σπρέι πιπεριού, κράνη και πυροσβεστήρες, τραυμάτισαν και έστειλαν στο νοσοκομείο φοιτητές. Η επίθεση αυτή εντάσσεται στη συνολικότερη δράση διάφορων ομάδων που έχοντας αναλάβει τον ρόλο του προστάτη της «τάξης» στο κέντρο της Αθήνας, εισβάλλουν σε σπίτια και μαγαζιά για να την επιβάλουν».

H νεολαία του ΣΥΝ αναφέρει ότι η επίθεση παραπέμπει σε πρακτικές της «Χρυσής Αυγής» και τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία ανοχή απέναντι στο παρακράτος και τον νεοφασισμό.

ΝΙΚΟΛ ΤΡΙΓΚΑ

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: