Αρον-άρον ετοιμάζουν στο
υπουργείο Προστασίας του
Πολίτη τη λειτουργία
του πρώτου κέντρου κράτησης
μεταναστών, από τα δεκατέσσερα
που προβλέπεται να
δημιουργηθούν, σε παλιό
στρατόπεδο της Νεάπολης Κοζάνης
Όπως αποκαλύπτεται, ο προγραμματισμός αναφέρει ότι 1.000 μετανάστες θα φιλοξενηθούν για ένα εξάμηνο σε... σκηνές, χωρίς να διασφαλίζεται η υγιεινή των αλλοδαπών, προκαλώντας αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία.
Η απόφαση που μετέφερε στο...
υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στους κατοίκους και τους φορείς της Νεάπολης. «Εμάς μας μετέφεραν μια σκέψη, χωρίς λεπτομέρειες και μελέτες», αντέδρασε η δήμαρχος Βοΐου Παναγιώτα Ορφανίδου, η οποία χθες είχε συνεχείς συσκέψεις για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ το βράδυ πραγματοποιήθηκε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο στη Σιάτιστα.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, το κέντρο κράτησης μεταναστών έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει στο παλιό στρατόπεδο «Πόρτη», που βρίσκεται στην είσοδο του οικισμού της Νεάπολης, σε απόσταση 150 μέτρων από τα πρώτα σπίτια. Ο ίδιος ο υπουργός μίλησε για την προώθηση τροπολογίας σχετικά με αυτό. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως το συγκεκριμένο παλιό στρατόπεδο δεν αναφερόταν στους 14 τόπους που είχαν προεπιλεγεί για την εφαρμογή του σχετικού προγράμματος, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επιλογή έγινε ύστερα από αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών άλλων περιοχών για την εγκατάσταση στην περιοχή τους κέντρου κράτησης μεταναστών. Επίσης, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη το ζήτημα φύλαξης του νέου κέντρου κράτησης. Παρότι ο υπουργός αναφέρθηκε σε εξωτερική φύλαξη από την αστυνομία και εσωτερική από ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι, ακόμη δεν έχει αποφασιστεί με ποιον τρόπο θα διασφαλιστεί ο συγκεκριμένος χώρος.
Σήμερα το πλέον οργανωμένο κέντρο κράτησης μεταναστών είναι αυτό που λειτουργεί στο Φυλάκιο του Έβρου και βρίσκεται στον κατάλογο των νέων 14 κέντρων, καθώς προβλέπονται εργασίες βελτίωσης και ενίσχυσής του. Ωστόσο στο συγκεκριμένο κέντρο έχουν δημιουργηθεί προβλήματα τόσο σε θέματα ασφάλειας όσο ειδικά σε ζητήματα υγιεινής των μεταναστών, οι οποίοι κρατούνται υπό άθλιες συνθήκες, όπως έχουν επισημάνει τόσο ευρωπαϊκοί ελεγκτικοί φορείς όσο και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
Αναστάτωση
«Μας εξέπληξε η απόφαση, δεν γνωρίζαμε τίποτε», επισήμανε στη «Μ» ο πρόεδρος της δημοτικής ενότητας Νεάπολης Γιάννης Κολιός, ο οποίος χθες προσπαθούσε να συγκρατήσει κατοίκους και τοπικούς φορείς. «Ήταν αναστατωμένοι και αρνητικοί», παρατήρησε. Η δημοτική ενότητα συνεδρίασε χθες και τάχθηκε υπέρ της συζήτησης για το θέμα της λειτουργίας του κέντρου κράτησης και έθεσε οκτώ παραμέτρους για τη λειτουργία του κέντρου. «Αν διορθώσουμε τα αρνητικά, μπορεί να γίνει κάτι», παρατήρησε, τονίζοντας πως πρέπει να διασφαλιστούν τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας τόσο των μεταναστών όσο και των κατοίκων.
Η μόνη που γνώριζε ότι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη γίνεται συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα ήταν η δήμαρχος Βοΐου, η οποία μαζί με τους αντιδημάρχους και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου συναντήθηκε μόλις τη Δευτέρα με ειδικό σύμβουλο του υπουργού και τον επιθεωρητή Βόρειας Ελλάδας της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγο Δημήτρη Παπαδόπουλο. «Δεν αισθάνθηκα ότι πρόκειται για απόφαση ούτε ότι οι συνομιλητές μας ήταν γνώστες των δύο βασικών παραμέτρων, της ασφάλειας και της υγιεινής. Δεν ήξεραν να μας απαντήσουν. Αν δεν γνωρίζουμε εγγράφως τι ακριβώς σχεδιάζεται και ποιες μελέτες προβλέπουν όλες τις φάσεις, δεν μπορούμε να πούμε ούτε ναι ούτε όχι», υπογράμμισε στη «Μ» η δήμαρχος. Εξέφρασε επίσης τη δική της έκπληξη που ο σχεδιασμός προβλέπει τη διαμονή των μεταναστών σε σκηνές, όταν στην περιοχή το καλοκαίρι επικρατούν θερμοκρασίες 30 βαθμών και από το φθινόπωρο το θερμόμετρο πέφτει κάτω από το μηδέν.
Θετικός, υπό προϋποθέσεις, εμφανίστηκε και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, ο οποίος ενημερώθηκε προφορικά μόλις χθες και αφού η απόφαση είχε μεταφερθεί στο υπουργικό συμβούλιο από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. «Περιμένουμε επίσημη ενημέρωση, τι ακριβώς θέλουν να κάνουν», παρατήρησε. Πρόσθεσε ότι η κοινωνία της Κοζάνης είναι φιλόξενη και ότι οι μετανάστες είναι καλοδεχούμενοι, καθώς είναι μια κοινωνία η πλειοψηφία της οποίας ήταν μετανάστες. «Καταρχάς πρέπει να διασφαλιστεί η αξιοπρεπής διαβίωσή τους. Δεν μπορεί να δημιουργήσουμε χωματερές ανθρώπων. Το ζήτημα είναι πολυσύνθετο, έχουμε τη βούληση να συνδράμουμε στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, αλλά με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρηματοδοτήσεις», κατέληξε.
πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου