Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΑ ΑΕΙ ΓΙΑ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ.SONILA METUSHI ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ & ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Το ελληνικό υπουργείο παιδείας μέχρι χθες παρείχε τη δυνατότητα σε μαθητές μη ελληνικής υπηκοότητας που φοιτούν σε ελληνικά Λύκεια να καταθέτουν μηχανογραφικό μέσω του συστήματος εισαγωγής αλλοδαπών. Χθες με ανακοίνωση του εν λόγω υπουργείου η δυνατότητα αυτή... παύει να υπάρχει, έτσι απλά χωρίς καμία προειδοποίηση, στερώντας από χιλιάδες μαθητές ουσιαστικά το δικαίωμα της πρόσβασης στην εκπαίδευση με τους όρους που αυτή έχει διαμορφωθεί σήμερα.
Είναι γνωστό σε όλους μας πως προκειμένου να πετύχεις στις πανελλήνιες εξετάσεις αναγκάζεσαι εκ των πραγμάτων να καταφύγεις στα φροντιστήρια, αλλιώς πολύ απλά οι πιθανότητες είναι εναντίον σου!!

Οι περισσότεροι μαθητές παιδιά-μεταναστών, ανήκουν σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, γεγονός που καθιστά απαγορευτική τη λύση των φροντιστηρίων, φέρνοντας τους σε μια πιο δυσμενή θέση από τους υπόλοιπους μαθητές. Οι εξετάσεις αυτές αποτελούσαν μια δίοδο για παιδιά που επιθυμούσαν να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, για παιδιά που τόλμησαν να ονειρευτούν κάτι παραπάνω από αυτό που τους επιβάλλει και τους επιτρέπει η οικονομική κατάσταση των γονιών τους.
Το υπουργείο παιδείας με την κίνηση αυτή, την οποίο μπορώ να την χαρακτηρίσω το λιγότερο ύπουλη, καταστρατηγεί το δικαίωμα μιας ευπαθούς μερίδας του πληθυσμού της πρόσβασης στην εκπαίδευση. Δεν υπήρχε καμία προειδοποίηση προς τους μαθητές που σχεδίαζαν και βασίζονταν στο εν λόγω σύστημα εισαγωγής που να προϊδεάζει για μια τέτοια αλλαγή!! Φανταστείτε αγαπητοί μου Έλληνες μαθητές το υπουργείο να εξέδιδε ανακοίνωση σχετικά με τις Πανελλήνιες Εξετάσεις ένα μήνα πριν τη διεξαγωγή τους και να εισήγαγε ως πανελλαδικά εξεταστέο το μάθημα των θρησκευτικών. Πώς θα σας φαινόταν;
Η κίνηση αυτή του Υπουργείου Παιδείας αποτελεί προσβολή προς τους μαθητές παιδιά-μεταναστών, από τη στιγμή που δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τις ανάγκες αυτών.
Η υποκρισία του ελληνικού κράτους προς τους μαθητές, φοιτητές μετανάστες, παιδιά-μεταναστών έρχεται στο απόγειό της όταν γίνεται λόγος για το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Οι φοιτητές που δεν έχουν ελληνική υπηκοότητα δεν έχουν πρόσβαση στις υποτροφίες που προσφέρει το ΙΚΥ. Σε περίπτωση που ένας φοιτητής, μετανάστης ή παιδί-μεταναστών αριστεύσει δεν δικαιούται υποτροφία ούτε στη κατηγορία που αφορά τους Έλληνες φοιτητές, διότι εκ των πραγμάτων δεν έχει ελληνική υπηκοότητα, αλλά ούτε και στις υποτροφίες που αφορούν τους αλλοδαπούς, διότι έχει φοιτήσει σε ελληνικό σχολείο! Παρά σχετικά πορίσματα του Συνηγόρου του Πολίτη τα οποία συμπεραίνουν πως η εν λόγω κατάσταση στο ΙΚΥ αποτελεί διάκριση για λόγους καθαρά εθνικής καταγωγής και παρά τη προτροπή αυτού προς το ΙΚΥ και την ελληνική πολιτεία ευρύτερα να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση αυτής, δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα καμία ενέργεια!
Οι μαθητές με μεταναστευτικό παρελθόν στα ελληνικά σχολεία σύμφωνα με στατιστικές φτάνουν, κι ίσως ξεπερνούν, τους 200.000, κι ο αριθμός αυτών στα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι σε συνεχή άνοδο! Σε καμία περίπτωση η ελληνική πολιτεία δεν μπορεί να τους αγνοεί και να τους προσβάλλει με τέτοιο πρωτοφανή τρόπο.
Απαιτώ άμεσα να αποσυρθεί η εν λόγω αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής αλλοδαπών, έτσι ώστε να συνεχίσουν να μπορούν μαθητές μετανάστες, παιδιά-μεταναστών να εισάγονται μέσου αυτού στο Πανεπιστήμιο. Απαιτώ να γίνει άμεση μεταρρύθμιση στο ΙΚΥ έτσι ώστε να παύσει αυτή η ρατσιστική και αδικαιολόγητη νομικά κατάσταση που καταστρατηγεί το πανανθρώπινο και διεθνώς αναγνωρισμένο δικαίωμα μας στην εκπαίδευση.
Πόσα ακόμα θα βρίσκουμε απέναντι μας ένα ελληνικό κράτος, ρατσιστικό (ναι αυτή είναι η λέξη όσο άσχημα και να ηχεί στα αυτιά των περισσοτέρων), σε κάθε προσπάθεια για το αυτονόητο, τη μόρφωση; Δεν φτάνει που σκορπάμε τη ψυχή μας από γραφείο σε γραφείο προκείμενου να διασφαλίσουμε την παραμονή μας στην Ελλάδα, μας στερούν το διεθνώς αναγνωρισμένο ως αυτονόητο, την πρόσβαση στην εκπαίδευση.
Καμία κίνηση που εναντιώνεται στην εκπαίδευση πολύ απλά δεν βγαίνει σε καλό! Η πολιτική αυτή, δεν με ενδιαφέρει από ποια κυβέρνηση προέρχεται, θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο μέλλον της χώρας!!!
Sonila Metushi
Φοιτήτρια στο Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

οι απαιτήσεις σου και οι απειλές σου δεν νοούνται σε μια δημοκρατική χώρα όπως η Ελλάδα.Εσείς δεν δίνεται στους Έλληνες της Αλβανίας το δικαίωμα να μιλούν την γλώσσα τους, και απαιτείται δικαίωμα στην δωρεάν μόρφωση?Ποιός θα το πληρώσει?

Ανώνυμος είπε...

'Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία' λέγανε κάποτε...(όχι πολύ παλιά). Πού είναι το ψωμί, πού η ΠΑΙΔΕΙΑ, και πού η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ? Πού την βλέπεις φίλε μου την 'δημοκρατική' σου Ελλάδα? Δεν θα έπρεπε σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές να προάγουμε τον πολιτισμό και την-ελεύθερη και δωρεάν-παιδεία για όλους? Το κατά πόσο πολιτισμένη είναι μια χώρα - και προπαντώς δημοκρατική - φαίνεται από το πόσο επενδύει στην παιδεία και στον πολιτισμό!! Εάν είχαμε σωστή παιδεία, θα ξεχνούσαμε κρίσεις, εθνικά ζητήματα και πολλά πολλά άλλα προβλήματα. Ο πολιτικός κόσμος της χώρας όμως, όπως φαίνεται, δεν το επιδιώκει αυτό, οπότε φυσιολογικά καταλήγουμε εδώ που καταλήγουμε(φασισμός, φανατισμός, ρατσισμός κ.ο.κ). Μακάρι να μπορούσαμε όλοι μας να επιλέγαμε τον τόπο γέννησής μας...

21 χρονων, Έλληνας(τροϊκανός δηλαδη) φοιτητής.

Ανώνυμος είπε...

Σε περιοδο λιτοτητας η καθε οικογενεια προστατευει τα του οικου της

Ανώνυμος είπε...

prota apo ola as ftiaxtei to ekpedeutiko sistima k meta kitame ola ta ipolipa. kai sto kato kato mono stin ellada iparxoun diaforetika kritiria gia ellines mathites kai oxi. se olo ton ipolipo kosmo ta kritiria eisagogis sto panepistimio einai idia gia asprous maurous i kitrinous. ego piga se elliniko sxolio sto eksoteriko kai eprepe kai ego na pao frontistirio giati to mathima itan athlio, kai eimai ellinida, opote to sxolio , lipame pou sas to leo, ala einai XALIA gia olous! opote ftiakste mia fora auto kai meta ola ta ala!