Ενδεχόμενη εθελοντική παράταση του προγράμματος αποπληρωμών των ελληνικών ομολόγων θα θεωρηθεί χρεοστάσιο από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης επισημαίνουν σήμερα οι Financial Times.
Το χρεοστάσιο είναι... όρος που έγινε γνωστός από την εποχή του Ιουστινιανού, όταν ο αυτοκράτορας για πρώτη φορά χορήγησε στον οφειλέτη το δικαίωμα να ζητήσει να ανασταλεί η πληρωμή των χρεών του για πέντε χρόνια δίνοντας εγγύηση.
Ουσιαστικά πρόκειται για πάγωμα χρεών και ως θεσμός δεν ισχύει σήμερα.
Ωστόσο, όπως περιγράφει τον όρο η βρετανική εφημερίδα, η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή παρά να κηρύξει στάση πληρωμών εξαιτίας της επικίνδυνης δημοσιονομικής της κατάστασης, καθώς τα προβλήματα της Αθήνας μοιάζουν ανυπέρβλητα και οι διαφορές μεταξύ των ρυθμιστών για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν, δεν βοηθούν.
Ειδικά για τις εξεταζόμενες ευρωπαϊκές παρεμβάσεις οι Financial Times σημειώνουν πως το νέο «επισφαλές» -σύμφωνα με τους αναλυτές- σχέδιο περιλαμβάνει άμεση παρέμβαση στην οικονομία της χώρας, αύξηση των δανείων από την διεθνή κοινότητα και εθελοντική παράταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμών της Ελλάδας από τους ιδιώτες πιστωτές.
Όπως εξηγεί η εφημερίδα, η εθελοντική παράταση του προγράμματος αποπληρωμών θα θεωρηθεί ως στάση πληρωμών από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης, με την Standard & Poor's να έχει προειδοποιήσει ότι θα υποβαθμίσει την ελληνική οικονομία σε D (χρεοστάσιο), καθώς θα υπάρξει πυροδότηση του πιστωτικού γεγονότος (Triggering Event).
«Κάτι τέτοιο θα παγώσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας, καθώς η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει ότι σε τέτοια περίπτωση οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για δάνεια, αποκόβοντάς τις από μια ζωτική πηγή χρηματοδότησης, ενώ θα προκαλέσει και άλλη αύξηση των αποδόσεων, καθώς οι επενδυτές που θα συνεχίζουν να έχουν ομόλογα θα υποχρεωθούν να τα πουλήσουν, αφού οι περισσότεροι είναι υποχρεωμένοι να μην διατηρούν χρεοκοπημένα χρεόγραφα», σημειώνει ο αρθρογράφος της εφημερίδας.
Μάλιστα, αναφερόμενος στην Πρωτοβουλία της Βιέννης -όταν οι αυστριακές τράπεζες συμφώνησαν να μετακυλήσουν χρέη στις κυβερνήσεις της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, που αντιμετώπιζαν μεγάλα προβλήματα- και στα σενάρια για ελληνική εκδοχή της, τονίζει πως ακόμη και μια εθελοντική παράταση του προγράμματος αποπληρωμών μπορεί και πάλι να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός στις αγορές ασφαλίστρων αντιστάθμισης κινδύνου (credit default swaps).
«Αν μια εθελοντική στάση πληρωμών θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός τότε οι ευρωπαϊκές τράπεζες που είχαν πουλήσει credit default swaps σε άλλες τράπεζες θα υποχρεωθούν στην περίπτωση χρεοστασίου να πληρώσουν δισεκατομμύρια ευρώ σε ασφάλιστρα κάλυψης, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης», υπογραμμίζουν οι Financial Times.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου