Σάββατο 28 Μαΐου 2011

ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΒΑΚΤΗΡΙΟ ΜΟΛΥΝΕΙ ΑΓΓΟΥΡΑΚΙΑ

Η Ισπανία ανέστειλε τις δραστηριότητες δύο εταιρειών που διανέμουν αγγουράκια, για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι εξήγαγαν προϊόντα που μολυσμένα με το επικίνδυνο βακτήριο E.coli, που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων και έχει προσβάλλει περισσότερους από 270, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή....
Έρευνα σε δείγματα του χώματος, νερού άρδευσης και προϊόντων που χρησιμοποιήθηκαν για την καλλιέργεια των αγγουριών έχει ήδη ξεκινήσει σε δύο αγροκτήματα των επαρχιών της Αλμερία και της Μάλαγα, στη νότια Ισπανία, διευκρινίζει η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

"Διεξάγονται έρευνες για να εντοπιστούν οι πιθανές πηγές (μόλυνσης) ενώ εξετάζεται επίσης μια τρίτη παρτίδα από αγγουράκια η οποία προήλθε ή από την Ολλανδία ή από τη Δανία και πωλήθηκε στη Γερμανία", προσθέτει η Επιτροπή.

Το εντεροαιμορραγικό βακτήριο E.coli (Eceh) μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο προκαλώντας αιμορραγίες στο γαστρεντερικό σύστημα.

Φορτίο με αγγουράκια ισπανικής προέλευσης για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι μπορεί να ήταν μολυσμένο, διανεμήθηκε επίσης στη Δανία, όμως οι αρχές ανακάλεσαν το εμπόρευμα και το απέσυραν από την αγορά, επισημαίνει επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

"Οι αρχές τη Δανίας οφείλουν επίσης να διαβεβαιώσουν την Επιτροπή ότι κανένα αγγουράκι από αυτά τα φορτία δεν εξήχθη εκ νέου από τη χώρα αυτή προς κάποιο άλλο κράτος-μέλος" της ΕΕ, καταλήγει η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της.

Εκτός της Γερμανίας, 25 κρούσματα μόλυνσης από το βακτηρίδιο Eceh έχουν καταμετρηθεί στη Σουηδία, 7 στη Δανία, 3 στη Βρετανία, 2 στην Αυστρία και 1 στην Ολλανδία.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: