Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

ΤΙ ΚΟΒΕΤΑΙ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΦΑΠΑΞ

Νέα μέτρα φωτιά βάζουν στο στόχαστρο τους συνταξιούχους. Περικοπές στις συντάξεις και αυξήσεις των εισφορών. Η µείωση του εφάπαξ στο Δημόσιο θα σημάνει κατά µέσο όρο απώλεια της τάξης των 4.500 ευρώ...
Ένα νέο πακέτο μέτρων πρόκειται να φέρει νέες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, στο εφάπαξ των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και σε κοινωνικά επιδόματα.

Βάσει των αναφορών τόσο της υπουργού Εργασίας, Λούκας Κατσέλη, όσο και του υπουργού αναπληρωτή, Γιώργου Κουτρουμάνη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας τα "Νέα", προκύπτουν τα εξής:

* Από την 1η Σεπτεμβρίου επιβάλλεται κλιμακωτή εισφορά ΛΑΦΚΑ 3% έως 10% σε όλους όσοι εισπράττουν επικουρική σύνταξη άνω των 300 ευρώ.

Οι μειώσεις που θα υπάρξουν από την 1/1/2012 για τις επικουρικές συντάξεις θα γίνουν σταδιακά σε βάθος τετραετίας.

*Επιβάλλεται, εντός του καλοκαιριού, νέος αυξηµένος ΛΑΦΚΑ στις κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.700 ευρώ. Η εισφορά θα παραμείνει στο 3% για συντάξεις από 1.400 έως 1.700 ευρώ. Ωστόσο, τα ποσοστά παρακράτησης θα αυξηθούν από 4% σε 6% για 1.701 ευρώ και πάνω και θα φθάνει στο 14% (από 10%) για τις συντάξεις των 3.500 ευρώ.

*Όσοι έχουν σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ και έχουν συνταξιοδοτηθεί εθελουσίως πριν από τα 60, πέραν της εισφοράς ΛΑΦΚΑ θα τους επιβληθεί μέσα στο καλοκαίρι η παρακράτηση κλιμακωτής εισφοράς (ανάλογα µε το ύψος της σύνταξης) ύψους 6%, 8% και 10%. Στο μέτρο αυτό δεν περιλαμβάνονται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις γυναικών, µητέρων κ.ά.

*Καθιερώνονται αυξήσεις εισφορών στον ΟΓΑ και στο ΕΤΑΑ (κυρίως στον κλάδο ασφάλισης νοµικών)

*Συγχωνεύονται ο ΟΕΚ και η Εργατική Εστία και το Παρατηρητήριο Απασχόλησης µε την Επαγγελµατική Κατάρτιση του ΟΑΕ∆ και αρχίζουν να εφαρµόζονται αυστηρότερα εισοδηµατικά και περιουσιακά κριτήρια γιατις παροχές, περιλαµβανοµένου και του ΕΚΑΣ

* Η καταβολή και το ύψος του επιδόματος ανεργίας στον ΟΑΕ∆ θα συνδεθούν µε τον χρόνο καταβολής εισφορών.

*Θα τηρείται αυστηρά το πλαφόν των κύριων συντάξεων (2.775 ευρώ σε ∆ΕΚΟ- τράπεζες).

*Θα τερµατιστεί το καθεστώς που προβλέπει διακρατικές συµφωνίες για την καταβολή σε αλλοδαπούς συντάξεων των 700 ευρώ µε 1 χρόνο ασφάλισης στη χώρα µας.

* Τα ασφαλιστικά ταµεία θα προχωρήσουν σε κατασχέσεις ώστε να εισπράξουν µέρος των συσσωρευµένων οφειλών (πάνω από 11 δισεκατομμύρια ευρώ, απότα οποία τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ στο ΙΚΑ). Έχουν ήδη σταλεί 450.000 ατοµικές ειδοποιήσειςσε οφειλέτες.

Ψαλίδι και στον ιδιωτικό τομέα

Να σημειωθεί πως όλα τα ταµεία πρόνοιας, και του ιδιωτικού τοµέα και τραπεζών - ΔΕΚΟ, θα πρέπει να προχωρήσουν σε µελέτες αναφορικά με τους τοµείς του εφάπαξ για την οικονοµική τους βιωσιµότητα και ανάλογα θα αναπροσαρµόσουν τις παροχές.

Από τα επίσημα στοιχεία του Ταµείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τοµέα (ΤΑΠΙΤ), το οποίο καταβάλει το εφάπαξ σε 1 εκατοµµύριο ασφαλισµένους (που έχουν κύρια σύνταξη στο ΙΚΑ) σε 12 κλάδους, η οικονοµική του κατάσταση δεν είναι ικανοποιητική µε δεδοµένη και τη δραστική µείωση των εσόδων λόγω της κρίσης.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης σε ό,τι αφορά το Ταµείο Πρόνοιας Δηµοσίων Υπαλλήλων, το οποίο καταβάλλει την εφάπαξ αποζηµίωση στο Δηµόσιο, είναι πως στο τραπέζι έχει τεθεί πρόταση από τη διοίκηση ακόµα και για περικοπή του βοηθήµατος κατά 30%.

Η µείωση του εφάπαξ στο Δημόσιο κατά 10% θα έχει ως αποτέλεσµα οι ασφαλισµένοι να έχουν κατά µέσο όρο απώλεια της τάξης των 4.500 ευρώ. Στη χειρότερη µοίρα θα βρεθούν όσοι έχουν πάνω από 30 έτη υπηρεσίας στην Τεχνολογική και στην Πανεπιστηµιακή Εκπαίδευση.

Στα σενάρια που εξετάζονται είναι και η επιβολή ειδικής εισφοράς στους δηµοσίους υπαλλήλους για τη στήριξη του Ταµείου. Η εισφορά αυτή θα µπορούσε να είναι της τάξης του 3%, θέµα που θα συνδεθεί µε τον διάλογο για το νέο µισθολόγιο.

Από την 1η Ιουλίου θα ασφαλίζονται στο Ταµείο Πρόνοιας 60.000 εργαζόµενοι µε συµβάσεις αορίστου χρόνου. Οι συγκεκριµένοι εργαζόµενοι ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και µέχρι τώρα δεν έπαιρναν το εφάπαξ. Να σημειωθεί, τέλος, πως στο Ταµείο Πρόνοιας Δηµοσίων Υπαλλήλων εκκρεµούν περίπου 40.000 αιτήσεις για το βοήθηµα και η "μαύρη τρύπα" ανέρχεται στο 1,7 δισεκατοµµύριο ευρώ.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: