Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Η "ΠΟΝΗΡΙΑ" ΤΩΝ ΕΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΣΔΕ

Το θέμα που δημιουργήθηκε με τις υπερβολικές χρεώσεις των ΕΑΣ της Ημαθίας, Βέροιας και Νάουσας, στους αγρότες που καλούνται να υποβάλλουν δήλωση ΟΣΔΕ για τη νέα καλλιεργητική περίοδο είναι γνωστό και έχουμε ασχοληθεί εδώ και δέκα μέρες περίπου, μόλις δεχτήκαμε τα πρώτα παράπονα αγροτών.
Οι ΕΑΣ Βέροιας και Νάουσας βγήκαν με ανακοινώσεις τους να δικαιολογηθούν για τις χρεώσεις πλην όμως ο ΟΠΕΚΕΠΕ "έφραξε" την πύλη των οργανώσεων αυτών στο σύστημα και ουσιαστικά τις εκβιάζει να αλλάξουν την τιμολογιακή πολιτική.
Η κατάσταση είναι απλή. Για τις...δηλώσεις ΟΣΔΕ είναι σαφές ότι κοστίζουν γύρω στα 35-40 εύρώ και αντίστοιχη είναι η κρατική χρηματοδότηση.
Όμως, όπως επισημαίνει ο έμπειρος συνεταιριστικός παράγοντας και γνώστης του ζητήματος Στ. Κουρνιάκος (φωτ.) στα ΧΡΟΝΙΚΑ, οι ΕΑΣ έκαναν την "πονηριά" να ενσωματώσουν στη διαδικασία αυτή τις δηλώσεις για την ασφάλιση στον ΕΓΛΑ και την κατάρτιση του μητρώου καλλιεργητή όπου γίνεται η απογραφή μηχανημάτων κλπ για τον κάθε αγρότη.
Αυτές οι δυο επιπλέον εργασίες είναι σαφές ότι κοστίζουν αλλά οι ΕΑΣ θα μπορούσαν να αποφύγουν τον σκόπελο να έρθουν αντιμέτωπες με τους αγρότες, τους φυσικούς τους συμμάχους, αυτούς που υποτίθεται τα συμφέροντα εκπροσωπούν.
Βέβαια, η αγροτική παραγωγή πρέπει να ασφαλιστεί αλλά αυτό είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Όμως όταν οι ΕΑΣ έχουν αποχωρήσει από τις παραγωγικές μονάδες που είχαν όπως τα εκκοκκιστήρια, τα ψυγεία και τα διαλογητήρια και ουσιαστικά έχουν μετατραπεί σε γραφεία διοικητικών υπηρεσιών με κρατική επιδότηση τότε είναι φυσιολογικό το αποτέλεσμα. Να έρχονται σε αντίθεση οι διοικήσεις των ΕΑΣ με τους αγρότες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: