Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ ΣΤΗ ΓΗΡΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Απαραίτητοι είναι οι μετανάστες για τις πλούσιες χώρες, προκειμένου οι τελευταίες να συντηρήσουν και να φροντίσουν τον πληθυσμό τους που γερνάει με ταχείς ρυθμούς, υποστηρίζουν ειδικοί.
Η μετανάστευση ήταν ένα θέμα... που ήλθε πολλές φορές στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου που οργανώθηκε στο Τσάταμ Χάουζ του Λονδίνου με θέμα τη διαχείριση της γηράσκουσας οικονομίας. Οι ομιλητές, από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία, τάχθηκαν όλοι υπέρ, παρά τις κοινωνικές εντάσεις που μπορεί να προκαλέσει το μεταναστευτικό κύμα.

Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, η αντιπάθεια προς τους ξένους εργάτες και όσους ζητούν άσυλο έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια επειδή πιστεύεται ότι οι μετανάστες καταλαμβάνουν τις λιγοστές διαθέσιμες θέσεις εργασίας και δημιουργούν ασφυκτική πίεση στις δημόσιες υπηρεσίες. Η εισροή παράνομων μεταναστών από τη βόρεια Αφρική, στις αρχές του χρόνου, με αφορμή τις συγκρούσεις και την αναταραχή σε πολλές χώρες, ενέτεινε τις πιέσεις και οδήγησε σε σχέδια επαναφοράς, προσωρινά, των συνοριακών ελέγχων οι οποίοι είχαν καταργηθεί με βάση τη Συνθήκη του Σένγκεν σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η απόρριψη των νέων σε ηλικία μεταναστών θα ήταν κοντόφθαλμη ενέργεια αφού οι φόροι που καταβάλλονται από αυτούς βοηθούν στη συντήρηση ολοένα και περισσότερων συνταξιούχων στις αναπτυσσόμενες χώρες. «Oι νέοι μετανάστες που σπούδασαν στο εξωτερικό γενικά είναι καθαροί εισφέροντες στα δημόσια οικονομικά», εξήγησε ο Φιλίπ Λεγκρέν, πολιτικός αναλυτής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής για τα δημογραφικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα, οι γεννήσεις στην Ευρώπη παραμένουν σε πολύ χαμηλούς αριθμούς, τόσο που δεν εξασφαλίζονται οι μελλοντικές συντάξεις για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Η τάση αυτή, σε συνδυασμό με τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, ανάγκασε πολλές κυβερνήσεις να αυξήσουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ενώ πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις. Σήμερα η αναλογία εργαζομένων - συνταξιούχων είναι τέσσερις προς ένα. Χωρίς τις μεταρρυθμίσεις αυτές έως το 2060 η αναλογία θα μειωθεί σε δύο προς ένα, σύμφωνα με μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Προτεραιότητα είναι να προσελκύσουμε περισσότερους μετανάστες εργάτες για να βελτιώσουμε την αναλογία, να βοηθήσουμε στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και να προωθήσουμε την οικονομική ανάπτυξη», τόνισε ο Λεγκρέν στο συνέδριο.

Την ίδια άποψη εξέφρασαν και άλλοι ομιλητές, μολονότι ορισμένοι παρατηρητές επισήμαναν ότι οι επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη είναι αμελητέες. Η άφιξη μεταναστών από 10 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης - οι οποίες εντάχθηκαν στην ΕΕ το 2004 και το 2007 - ενίσχυσε τη βρετανική παραγωγή μόνο κατά 0,95%, υποστηρίζει το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας.

Ωστόσο ο Λεγκρέν, συγγραφέας του βιβλίου «Μετανάστες: η χώρα σας τους χρειάζεται», σημείωσε ότι η ζήτηση για χέρια μεταναστών θα αυξηθεί επειδή πολλοί από αυτούς εργάζονται στους τομείς της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. «Ο τομέας που αναπτύσσεται γρηγορότερα στην Ευρώπη δεν είναι αυτός της υψηλής τεχνολογίας αλλά της φροντίδας για τους ηλικιωμένους», τόνισε.

Κατά τον Λάζλο Άντορ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι μετανάστες εκτός χωρών της ΕΕ είναι «σημαντική πηγή για την ανανέωση του ηλικιακού προφίλ του εργατικού δυναμικού και μπορεί να βοηθήσουν να περιοριστεί η έλλειψη εργατικού δυναμικού μακροπρόθεσμα». Η Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει ότι έως το 2015 θα υπάρχει έλλειψη 384.000-700.000 εργαζομένων στον τομέα της πληροφορικής και μεταξύ 1-2 εκατομμυρίων εργαζομένων στον τομέα της υγείας έως το 2020. «Είναι απίθανο να βρεθούν όλοι αυτοί εντός της Ένωσης», πρόσθεσε ο Άντορ.

Ο Λεγκρέν σημείωσε ότι η συμβολή των μεταναστών ενδέχεται αρχικά να είναι περιορισμένη, αλλά ότι αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου, επικαλούμενος τα παραδείγματα των εταιρειών Google, EBay, Tesco, EasyJet και Marks & Spencer που ιδρύθηκαν όλες από μετανάστες ή από παιδιά μεταναστών. Αναφερόμενος στο συνιδρυτή της Google, διερωτήθηκε: «Πόσους Σεργκέι Μπριν διώχνει η Ευρώπη, και με τι κόστος;»

πηγή: www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: