Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΝ. ΚΛΩ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟ ΗΜΕΡΩΝ ΚΑΘΟΔΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Προβληματισμός για το αν θα αναγράψουν τα ποσά που τους οφείλονται στις φορολογικές δηλώσεις
Μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής συγκεντρώθηκαν εχθές το πρωί οι εργαζόμενοι της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, προκειμένου να ενημερωθούν από τους συνάδελφους τους, που πριν από λίγες ημέρες κατέβηκαν...στην Αθήνα και είχαν συναντήσεις με τις τράπεζες και τα Υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης. Η ενημέρωση είχε να κάνει με τα αποτελέσματα των συναντήσεων στην Αθήνα, αλλά και με τον τρόπο, που θα πρέπει οι εργαζόμενοι να καταρτίσουν και να καταθέσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις στην εφορία. Επιπλέον αποφασίστηκε να στραφούν νομικά κατά των τραπεζών, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις στέλνουν εξώδικα προς εργαζόμενους για χρέη τους από δάνεια.

Μάρθα Στογιαντσάκη «Αφού αυτοί μας οφείλουν 27 μισθούς, σαφώς και δε μπορούμε να πληρώσουμε κι εμείς τις τράπεζες»

Όπως δήλωσε για το θέμα η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων των Κλωστηρίων Ροδόπης, κ. Μάρθα Στογιαντσάκη, «οι τράπεζες προσπαθούν να διασφαλίσουν τη δική τους περιουσία, στέλνοντας εξώδικα σε εμάς, γιατί τους οφείλουμε. Αλλά αφού αυτοί μας οφείλουν 27 μισθούς, σαφώς και δε μπορούμε να πληρώσουμε κι εμείς τις τράπεζες. Από τη στιγμή, που είναι οι εργοδότες μας, δεδομένου ότι οι κύριοι μέτοχοι είναι οι ίδιοι οι τραπεζίτες, στρεφόμαστε πλέον κατά των εργοδοτών μας, με ό,τι μας παρέχει ο νόμος». Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι έχουν εξουσιοδοτηθεί ήδη οι δικηγόροι, προκειμένου να προχωρήσουν στη νομική διαδικασία κατά των τραπεζών.

Συμβουλευόμενοι τους λογιστές τους θα καταρτίσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις οι εργαζόμενοι
Όσον αφορά το ζήτημα των φορολογικών δηλώσεων, που πρέπει να καταθέσουν οι εργαζόμενοι αυτήν την περίοδο, τέθηκε θέμα για το αν πρέπει ή όχι να αναγράψουν τα ποσά, που τους οφείλονται από την εταιρία, για το οικονομικό έτος 2010. Αν και φαίνονται ακόμη εργαζόμενοι της εταιρίας, εντούτοις δεν έχουν εισπράξει τα δεδουλευμένα τους από την προηγούμενη χρονιά. Από το Υπουργείο και τη διοίκηση της εταιρίας υπήρξε η προτροπή να μην συμπεριλάβουν τις οφειλές αυτές στις φορολογικές δηλώσεις, που θα καταθέσουν. Ωστόσο, επειδή το ζήτημα είναι περίπλοκο, συστάθηκε ο κάθε εργαζόμενος χωριστά να συμβουλευτεί το λογιστή του και να πράξει βάσει αυτού.

Τη στάση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου κατήγγειλαν οι εργαζόμενοιΓια άλλη μια φορά συζήτησαν στο προαύλιο

Ιδιαίτερα δυσμενή εντύπωση προκάλεσε η για άλλη μια φορά άρνηση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, κ. Παντελή Μαγαλιού, να επιτρέψει τη συγκέντρωση των εργαζόμενων εντός της αίθουσας του Εργατικού Κέντρου. Το γεγονός καταγγέλθηκε από τους τελευταίους, που κλήθηκαν να συζητήσουν το πρόβλημά τους στον προαύλιο χώρο.

Θυμίζουμε ότι και στο πρόσφατο παρελθόν είχε προκύψει παρόμοιο ζήτημα για τον ίδιο λόγο. Για τη χθεσινή συγκέντρωση, σύμφωνα με την κ. Στογιαντσάκη, η πρώτη κρούση προς τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου έγινε τηλεφωνικά 2 ημέρες πριν, αλλά ζητήθηκε από τους εργαζόμενους να ξαναπάρουν τηλέφωνο την επομένη. Στη δεύτερή τους προσπάθεια αντιμετώπισαν την άρνηση διάθεσης της αίθουσας, με το αιτιολογικό ότι για τη συγκεκριμένη ώρα ήταν προγραμματισμένη συνάντηση άλλων εργαζομένων. Αυτό, ωστόσο, το διασταύρωσαν με την παρουσία τους έξω από το Εργατικό Κέντρο κατά την επίμαχη ώρα, διαπιστώνοντας ότι δεν πραγματοποιούταν άλλη συγκέντρωση. Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο της κ. Στογιαντσάκη επ’ αυτού. «Δεν πειράζει. Και η αυλή καλή είναι, αφού έχουμε συνηθίσει. Απλά το Εργατικό Κέντρο είναι σπίτι των εργατών. Δεν το φέραμε από πουθενά…»
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: