Σάββατο 14 Μαΐου 2011

ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ...

Ένα ιδιότυπο “φύλλο αγώνα” δημοσιοποίησε η WSJ για τη χώρα μας στο οποίο αναφέρει με αριθμούς όλα τα σενάρια που μπορεί να ακολουθηθούν για την επίλυση του προβλήματος.
Το φύλλο αγώνα αναφέρει συγκεκριμένα ότι το “πρωτότυπο” σχέδιο διάσωσης των 110 δισ. ευρώ δεν ήταν ποτέ αρκετό για την Ελλάδα, καθώς μέχρι τα μέσα του 2013, η κυβέρνηση...χρειάζεται περίπου 53,2 δισ. ευρώ για την κάλυψη των ελλειμμάτων, 88,3 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή παλαιών ομολόγων και περίπου 10 δισ. ευρώ για τη στήριξη των τραπεζών. Το άθροισμα; 151,5 δισ. ευρώ. Επομένως η Ελλάδα θα πρέπει να αντλήσει περίπου 40 δισ. ευρώ από τις αγορές, την ώρα που τα πράγματα μόνο επί τα χείρω βαίνουν. Σχεδόν κανείς δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές, την ώρα μάλιστα που το επιτόκιο δανεισμού ξεπερνά το 15% και τα ομόλογα της θεωρούνται “σκουπίδια”.
Η “μεγάλη μέρα” αναμένεται σύμφωνα με την WSJ να είναι η 20η Μαρτίου 2012. Τότε λήγει ομόλογο 14,4 δισ. ευρώ, με τις αγορές να θεωρούν ότι μέχρι τότε ο χρόνος δεν είναι πολύς.
Σύμφωνα με την ανάλυση υπάρχουν τέσσερις πιθανές εναλλακτικές:
1)Αναπροσαρμογή του πακέτου διάσωσης, αναμονή και... ελπίδα. Ελπίδα ότι το ποσό που δόθηκε είναι αρκετό, ή σχεδόν αρκετό, ώστε να δώσει χρόνο στην Ελλάδα να αποκαταστήσει η χώρα την εμπιστοσύνη των αγορών.
Με αυτήν την προοπτική η Ελλάδα μπορεί να έχει τη δυνατότητα μικρότερου επιτοκίου, περισσότερο χρόνο στη διάθεση της (αυτό ήδη συζητείται) να προωθήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ.
Στις αρχές του 2012 η Ελλάδα θα έχει περίπου 57 δισ. ευρώ χρέος από το σχέδιο διάσωσης, ενώ εάν αποφασιστεί από τους εταίρους της να μην υπάρχει επιτόκιο τότε θα είναι ένα μεγάλο βήμα για τη σωτηρία της χώρας.
2)Να δοθεί στην Ελλάδα κι άλλο πακέτο μέσω του μηχανισμού EFSF. Μία τέτοια προοπτική θα μείωνε το χάσμα πολύ γρήγορα, αν όμως συναινούσαν οι Γερμανοί, οι Φιλανδοί, οι Ολλανδοί και όποιοι άλλοι αντιτίθενται. Έτσι όμως δε θα υπήρχε πρόβλημα από τα 35 δισ. ευρώ ομολόγων που θα πρέπει να αποπληρωθούν το 2012.
3)Απαίτηση από τους ιδιώτες πιστωτές να δεχτούν εθελοντικά απομείωση μέρους των επενδύσεων τους. Αυτή η προοπτική όμως κρύβει τον κίνδυνο η εθελοντική συμμετοχή στην αναδιάρθρωση να μην είναι απόλυτα εθελοντική, και να προκληθεί ένα νέο επιτοκιακό σοκ πλήττοντας σοβαρά την ικανότητα της Ελλάδας να δανείζεται.
4)Να προχωρήσει η αναδιάρθρωση με ένα “haircut” τώρα. Πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει τα 350 δισ. ευρώ χρέους, καθιστώντας έτσι αναπόφευκτο ένα “haircut.” Εάν αυτή η προοπτική είναι αναπόφευκτη, τότε καλύτερο είναι να γίνει τώρα ώστε να μειωθεί ο αντίκτυπος. Ωστόσο, κανείς δεν ξέρει πως μπορεί να εξελιχθεί μία τέτοια λύση τόσο στο εγχώριο όσο και στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Η WSJ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερα χρήματα, ενώ ένα haircut θα την απομονώσει από τις αγορές για ένα διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: