Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

ΤΑ 12 ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ - ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ, ΠΩΣ ΘΑ «ΜΑΖΕΥΤΕΙ» ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΦΕΤΟΣ

Σε ποιες επιχειρήσεις θα βάλει πωλητήριο και θα εκχωρήσει στους "επενδυτές" στη βάση των διαταγών που θα πάρει από την Τρόικα, σε ποιες νομοθετικές και άλλες παρεμβάσεις θα προχωρήσει και στην πολιτική που θα ακολουθήσει εφεξής αναφέρθηκε ο Παπανδρέου στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο.
Δείτε αναλυτικά το ρεπορτάζ:
Ειδικότερα, ο κατάλογος των αιτημάτων της τρόικα είναι ο εξής:

- Πώληση του υπολοίπου μεριδίου του Δημοσίου στον ΟΤΕ.
- Πώληση του 100% του ΟΠΑΠ.
- Πώληση του 17% της ΔΕΗ, ώστε το ποσοστό του ελληνικού Δημοσίου να φτάσει στο 34%.
- Εκχώρηση του management των ΕΛΤΑ.
- Πώληση ποσοστού της Αγροτικής Τράπεζας.
- Πώληση ποσοστού του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
- Δραματική περικοπή κοινωνικών επιδομάτων και φοροελαφρύνσεων.
- Νέα επιβαρύνσεις στη φορολογία, σε στοχευμένες όμως περιπτώσεις
- Νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Υπενθυμίζεται ότι στη ρύθμιση αυτή είχε αντιδράσει δημοσίως η αρμόδια υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη.
- Αναδιοργάνωση στον δημόσιο τομέα με κατάργηση οργανισμών - άρα και θέσεων.
- Ισχυρές διαβεβαιώσεις για πάταξη της φοροδιαφυγής.
- Πώληση περιφερειακών αεροδρομίων αλλά και εκμετάλλευση του «Ελ. Βενιζέλος».

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, η τρόικα θέλει να υπάρχει option για παραχώρηση του management σε δεύτερο χρόνο, αφού πρώτα γίνει μετοχοποίηση του 17%.
Στο μεταξύ ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο, καθώς και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, που θα είναι βασικά εργαλεία για την έξοδο από την κρίση και την αλλαγή της χώρας, επισήμανε χθες μέσω του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός, εν μέσω προειδοποιήσεων ότι δε θα δώσει η κυβέρνηση σε κανέναν την αφορμή να αμφισβητήσει τη βούλησή και την υπευθυνότητά της.

Ενδεικτικά των θεμάτων που συζητήθηκαν χθες ήταν:

-Σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, προκειμένου να εγγυηθούμε καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

-Σχέδιο νόμου για τη λειτουργία ενεργειακών αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, με το οποίο βελτιώνουμε τη λειτουργία της αγοράς και ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

-Ενδυνάμωση της προστασίας των καταναλωτών και των οφειλετών από αθέμιτες πρακτικές, με τις βασικές αρχές του σχετικού νομοσχεδίου που παρουσιάζουμε σήμερα. Πράγματα για τα οποία είχαμε δεσμευτεί απέναντι στους πολίτες προεκλογικά και γίνονται πράξη.

-Πρωτοβουλία για το χωροταξικό σχεδιασμό των υδατοκαλλιεργειών, για να τις αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο - και αυτό είναι σημαντικό - δηλαδή να επενδύσουμε παντού, σε κάθε τομέα, όπου έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα. Γιατί αυτό είναι πολλαπλασιαστικό.

Ο Γ. Παπανδρέου, επισήμανε ότι πρέπει η Ελλάδα να ολοκληρώσει την προσπάθεια σωτηρίας της χώρας, δηλαδή να διαχειριστεί ένα περιβάλλον, με το βάρος του χρέους και των ελλειμμάτων, και να τραβήξει μια γραμμή με το παρελθόν, αυτό το οποίο κληρονομήσαμε.

Και δεύτερον, να προωθηθούν ριζικές αλλαγές, που θα οδηγήσουν σε μια διαφορετική χώρα.

«Ξέρετε καλά, επίσης, ότι «βομβαρδιζόμαστε» καθημερινά, σχεδόν αποκλειστικά γύρω από το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, και εντός, αλλά δυστυχώς και εκτός Ελλάδας. Όμως εμείς, το ξέρετε εξίσου καλά – βέβαια, μπορεί να μην το ξέρει ο πολίτης, όσο θα έπρεπε - κάνουμε συστηματική δουλειά σε όλα τα επίπεδα και μεγάλες αλλαγές στη χώρα μας.

Πέρα δηλαδή από το άμεσο δημοσιονομικό πρόβλημα, εμείς κάνουμε εκείνες τις τομές και αλλαγές, που μας οδηγούν σε μια βιώσιμη οικονομία, σε μια χώρα ευνομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Είναι όμως κάτι, που πρέπει να αναδεικνύουμε. Διότι καθημερινά, βελτιώνουμε σημαντικά τα πράγματα γύρω μας, άλλοτε με μικρότερες, άλλοτε με μεγαλύτερες παρεμβάσεις και αυτό, βέβαια, επιβεβαιώνεται και από την ημερήσια διάταξη του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: