Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ "ΜΑΧΟΜΕΝΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ"

Τις θέσεις και τους υποψήφιους του συνδυασμού της δημοσιοποιεί με ανακοίνωσή της η υποψήφια πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας εν όψει των εκλογών του συλλόγου.
Η κ. Παρθένα Δεμερτζίδου στην ανακοίνωσή της λέει τα εξής:
ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΟΠΗ (ΠΑΡΘΕΝΑ) ΔΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ- ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ- ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ

Βέροια, Ιανουάριος 2011
Aγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

από την πρώτη στιγμή που ανακοινώσαμε την επιθυμία μας να προσφέρουμε στο Δικηγορικό Σύλλογο Βεροίας μέσα από τη διοίκησή του, κάναμε γνωστές τις θέσεις μας και δεσμευθήκαμε να αγωνιστούμε από την επόμενη ημέρα κιόλας των εκλογών. Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε αναλυτικότερα για το πρόγραμμα δράσης και τη διακήρυξη θέσεων του συνδυασμού μας, προκειμένου να προβείτε στην τελική επιλογή ψήφου μέσα από μια γόνιμη διαδικασία ειλικρινούς κριτικής και σύγκρισης.

Οι Δικηγόροι έχουμε το προνόμιο και την ευθύνη, ως επιστημονική και επαγγελματική κοινότητα, να ασχολούμαστε με όλα τα ζητήματα και προβλήματα που αφορούν τον Άνθρωπο και το εν γένει κοινωνικό σύνολο. Η δικηγορική μας ιδιότητα, εμφορούμενη από τις γνώσεις που η νομική επιστήμη μας έδωσε διέπεται από αίσθημα επαγγελματικής και κοινωνικής εξωστρέφειας. Ως συνδυασμός είμαστε υπέρμαχοι ενός πλαισίου αρχών και αξιών που δεν συμβαδίζει με τον εφησυχασμό και τον συμβιβασμό αλλά την αέναη διεκδίκηση του βέλτιστου και τη σύγκρουση με ό,τι δεν συμβαδίζει με τις ανθρώπινες Αξίες και Δικαιώματα. Οφείλουμε να ανοίξουμε ως Δικηγορικός Σύλλογος δίαυλο επικοινωνίας με την κοινωνία ενημερώνοντας, πληροφορώντας, στηρίζοντας και ακόμα προστατεύοντας όσους χρήζουν προστασίας. Προτείνουμε να προσφέρουμε ως Σύλλογος την επαγγελματική και επιστημονική μας αρωγή σε ζητήματα όπως, ενδεικτικά, η ενδοοικογενειακή βία, τα ναρκωτικά, η παραβατικότητα ανηλίκων, τα δικαιώματα των μονογονεϊκών οικογενειών, η προστασία των οικονομικά ασθενέστερων, η ανεργία κ.ά., για τα οποία η κοινωνία αναζητά όχι μόνο μια απλή ενημέρωση αλλά μια ουσιαστική και εμπεριστατωμένη συμπαράσταση.

Ως συνδυασμός προσφοράς και δράσης στο Δικηγορικό σώμα πιστεύουμε στη διαφάνεια, την αξιοκρατία και τη συστηματική δουλειά. Όλοι μας γνωρίζουμε και ζούμε τα κακώς κείμενα της Δικηγορίας. Εμείς δεν θα παρακαλέσουμε αλλά θα διεκδικήσουμε, δεν θα σκύψουμε το κεφάλι, ούτε θα λυγίσουμε τη μέση, αντίθετα θα ορθώσουμε το ανάστημά μας ως πρώτιστος επιστημονικός κλάδος της κοινωνίας και θα χτυπήσουμε το χέρι στο τραπέζι. Θα καθιερώσουμε έμπρακτα την άμεση πρόσβαση και γνώση των συναδέλφων για όσα μας αφορούν μέσω από τήρηση κανόνων και αρχών σεβασμού του Δικηγόρου τόσο μέσα στη μαχόμενη Δικηγορία, τα Δικαστήρια και τις σχέσεις μας με τις όποιες δημόσιες υπηρεσίες όσο και στη λειτουργία της Διοίκησης του Συλλόγου. Θα ενημερώνουμε κάθε έτος όλους τους συναδέλφους εντύπως και ηλεκτρονικώς για τα έσοδα και τα έξοδα του Δικηγορικού Συλλόγου ως Ν.Π.Δ.Δ. με δημοσίευση ισολογισμού, ώστε κάθε ένας συνάδελφος να γνωρίζει ανοιχτά και με διαφάνεια τα οικονομικά μεγέθη του Συλλόγου, το πώς δαπανώνται οι κρατήσεις και οι εισφορές του και ποια η οικονομική κατάσταση του Συλλόγου.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος δύναται να καταρτίζει πίνακες με άπορους οικονομικά συμπολίτες μας που χρήζουν νομικής υποστήριξης, αδυνατούν όμως να ασκήσουν τα ένδικα δικαιώματά τους λόγω της αποδεδειγμένης οικονομικής τους αδυναμίας, και σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης να αξιοποιήσει κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια του θεσμού LEGAL AID. Οι Δικηγόροι που θα επιθυμούν να αναλαμβάνουν τις υποθέσεις αυτές, θα είναι Δικηγόροι μέχρι δεκαπέντε ετών, θα καταγράφονται από το Δικηγορικό Σύλλογο μετά από αίτηση και οι αντίστοιχες υποθέσεις θα τους ανατίθενται κυλιόμενα. Ο νομικός αυτός θεσμός στηρίζει τόσο τον αδύναμο οικονομικά πολίτη όσο και τον ευαίσθητο κοινωνικά νέο Δικηγόρο.

Παράλληλα ως πρώτιστος στόχος του Δικηγορικού Συλλόγου δέον να τεθεί η διευκόλυνση της επαγγελματικής δραστηριότητας του Δικηγόρου. Θέλουμε ο Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας να συμπαραστέκεται ουσιαστικά στο Δικηγόρο, ιδίως στο μαχόμενο Δικηγόρο, να αφουγκράζεται τις επαγγελματικές και επιστημονικές ανάγκες και ανησυχίες και εν συνεχεία να επιχειρεί οργανωμένα και συστηματικά να τις ικανοποιήσει. Ειδικότερα πρέπει να ενισχυθεί η θέση των νέων Δικηγόρων, ιδίως δε της γυναίκας Δικηγόρου, η οποία, εκτός από νέα επιστήμονας και επαγγελματίας, καλείται να είναι μητέρα και σύζυγος, μέσα σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Η διαφάνεια θα είναι για εμάς σημαία στη δράση μας. Είναι απαράδεκτες παρασκηνιακές συμπεριφορές και αθέμιτες εξυπηρετήσεις και πλουτισμοί ολίγων εκλεκτών εν αγνοία και σε βάρος των πολλών. Ενδεικτικά, οι περισσότεροι συνάδελφοι έτυχε να διοριστούμε προσωρινοί σύνδικοι πτώχευσης. Πόσοι και ποιοι ανέλαβαν σύνδικοι σε επιχειρήσεις χωρίς περιουσία και αντικείμενο, με αποτέλεσμα όχι απλώς να μην κερδίσουν χρήματα και να ταλαιπωρηθούν, αλλά να δαπανήσουν και από την τσέπη τους, και πόσοι και ποιοι, τυχαία- δεν νομίζουμε- ανέλαβαν σύνδικοι πτώχευσης σε επιχειρήσεις με μεγάλη ακίνητη περιουσία και κέρδισαν, σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους, μεγάλα χρηματικά ποσά. Θα απαιτήσουμε και θα καθιερώσουμε πλαίσιο διαφάνειας και τυχαίας κατά σειρά επιλογής των συναδέλφων που θα διορίζονται σύνδικοι πτώχευσης, το οποίο θα είναι «ανοιχτό» και στη δυνατότητα ελέγχου κάθε συναδέλφου και του Συλλόγου ως θεσμικού οργάνου.

Μείζονος σημασίας ζήτημα για εμάς είναι επιπλέον η διοργάνωση επιστημονικών ημερίδων τόσο με τη συμβολή των μελών του δικηγορικού σώματος και συναδέλφων της νομικής πανεπιστημιακής κοινότητας όσο και με τη συνδρομή άλλων επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων. Οι ημερίδες αυτές θα πραγματεύονται σε επιστημονικό αλλά και πρακτικό επίπεδο θέματα τα οποία ταλανίζουν το μαχόμενο δικηγόρο και με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά. Επίσης, θεωρούμε απαραίτητη τη διοργάνωση ημερίδων που αφορούν σε ζητήματα, τα οποία ο μαχόμενος δικηγόρος αντιμετωπίζει συχνότερα, τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά, και οι οποίες σκοπό έχουν να τον βοηθήσουν, να τον κατατοπίσουν, να ενισχύσουν τη γνώση του και την επαγγελματική του δραστηριότητα, κυρίως δε όταν πρόκειται για το νέο μαχόμενο δικηγόρο.

Ως Σύλλογος έχουμε την πεποίθηση, ότι εν μέσω της πολυνομίας που επικρατεί, οφείλουμε να κρατούμε ενήμερους τους συναδέλφους για τις όποιες εξελίξεις αφορούν στο δικηγορικό σώμα τη στάση και τη δράση των υπόλοιπων Δικηγορικών Συλλόγων ανά την Ελλάδα, με τους οποίους πρέπει να διατηρήσουμε μια συνεχή επικοινωνία και ουσιαστική συνεργασία για προάσπιση και ενίσχυση των στόχων των συναδέλφων. Επίσης πρέπει να ενημερωνόμαστε και να ενημερώνουμε μεθοδικά, ως Σύλλογος, τους συναδέλφους για τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν το δικηγορικό σώμα με τους σύγχρονους τρόπους ηλεκτρονικής ενημέρωσης, όπως αποστολής μηνυμάτων σε κινητά και ενημερώσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με δεδομένη ότι υπάρχουν τα τελευταία έτη καταιγιστικές εξελίξεις επαγγελματικού και νομοθετικού περιεχομένου που αλλάζουν άρδην τα ζητήματα του Δικηγορικού Σώματος.

Επιπλέον θέση- πρόταση που στηρίζουμε, και η οποία προτάθηκε παλαιότερα, αλλά τότε δεν ευδοκίμησε, είναι η ίδρυση και δημιουργία προαιρετικού κοινού ταμείου αλληλεγγύης στο οποίο θα συμμετέχουν προαιρετικά όσοι Δικηγόροι επιθυμούν. Τα έσοδα του ταμείου αυτού θα προέρχονται από την παρακράτηση ενός ποσού από τα παράβολα των Δικηγόρων που θα συμμετέχουν. Είναι προφανές ότι το ποσό που θα παρακρατείται κάθε φορά θα είναι ανάλογο με ποσό του παραβόλου, όπως αυτό διαβαθμίζεται με βάση το δικαστήριο στο οποίο παρίσταται ο Δικηγόρος. Σε τακτά χρονικά διαστήματα θα διανέμεται ένα ποσό στα μέλη του ταμείου, τα οποία μετέχουν εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τα λειτουργικά έξοδά τους, ώστε να επιδοθούν στην επαγγελματική τους ενασχόληση με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ασφάλεια.

Ως συνδυασμός, πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο όταν συζητούνται θέματα που αφορούν το Δικηγορικό Σώμα και τη Δικαιοσύνη, να καλούνται τα συλλογικά όργανα των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας να εκφέρουν τις απόψεις τους. Θεωρούμε αδιανόητο να λαμβάνονται αποφάσεις που αφορούν εμάς χωρίς να ερωτώμεθα, χωρίς να ζητούνται οι απόψεις μας επί οιουδήποτε ζητήματος αφορά το δικηγορικό σώμα, χωρίς να υπάρχει θεσμικό και χρονικό περιθώριο να προτείνουμε λύσεις και δη όλοι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι και κυρίως ο Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας, και όχι μόνον οι πολυπληθείς Σύλλογοι Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Οι θέσεις, η γνώμη και οι αγώνες που κάνουν τα συλλογικά όργανα των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, για μια ταχύτερη, δικαιότερη και καλύτερη δικαιοσύνη σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των υπαλλήλων των δικαστηρίων είναι γνωστές.

Για την αποτελεσματικότερη στήριξη του εισοδήματος των νέων Δικηγόρων, έως δέκα ετών, προτείνουμε τη θέσπιση Ειδικού Διανεμητικού Λογαριασμού Νέων Δικηγόρων, τα έσοδα του οποίου θα προέρχονται από μικρή αύξηση των παραβόλων και θα εισπράττονται με ειδικό κωδικό. Τα έσοδα αυτά θα διανέμονται παράλληλα και χωριστά από το ήδη υπάρχον μέρισμα στους νέους Δικηγόρους από την ημέρα της εγγραφής τους στο Δικηγορικό Σύλλογο Βεροίας και μέχρι την συμπλήρωση δέκα ετών άσκησης του Δικηγορικού Λειτουργήματος.

Για το κύρος του Δικηγόρου και την αξιοπρέπεια της καθημερινότητας της εργασίας μας αυτονόητος για εμάς είναι ο ουσιαστικός Σεβασμός του Δικηγόρου, όχι ως γράμμα του Νόμου και του Κώδικα Δικηγόρων, αλλά ως καθημερινή στάση και συμπεριφορά όλων όσοι έρχονται σε επαφή με το Δικηγόρο κατά την ενάσκηση του λειτουργήματός του. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται κυρίως και κατ’ αρχήν οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, όπου πρέπει, σε όσους και όποτε περιστασιακά ή κατά συνήθεια το ξεχνούν, να υπενθυμίσουμε επίσημα ως Δικηγορικός Σύλλογος, ότι Δικηγόροι και Δικαστές είναι ΙΣΟΤΙΜΟΙ συλλειτουργοί στην απονομή Δικαιοσύνης, όπου οι δικαστές προεδρεύουν της όποιας δικονομικής διαδικασίας, χωρίς να υφίσταται καμία άλλη μορφή ιεραρχίας ή υπαλληλίας. Ο νόμος ορίζει ρητά ότι οι ρόλοι Δικηγόρων- Δικαστών είναι διακριτοί και ισότιμοι, διότι ούτε υφιστάμεθα, ούτε προϊστάμεθα αυτών. Για το συνδυασμό μας «καλή» σχέση με τους δικαστές δεν σημαίνει «κοινωνικές» συνευρέσεις και συναναστροφές, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, όπως, στην καλύτερη περίπτωση, οι αρνητικότατες εντυπώσεις που δημιουργούνται στην κοινωνία και τους συναδέλφους για κάποιους που ασκούν αυτό το «άθλημα». Αντίθετα, για το συνδυασμό μας σημαίνει καλή και μεθοδική καλλιέργεια, σε επίπεδο θεσμικό και επιστημονικό, της ισότιμης συνεργασίας για εξυπηρέτηση της μαχόμενης Δικηγορίας και της «δίκαιης» Δικαιοσύνης.

Σημαντικό ζήτημα αποτελεί η εξομάλυνση σχέσεων Δικηγόρων και Δικαστών, όταν αυτή διαταράσσεται. Ο Δικαστής διευθύνει την επ’ ακροατηρίω συζήτηση και προεδρεύει και μόνον της διαδικασίας. Δεν είναι προϊστάμενος του Δικηγόρου. Αντίθετα το βάρος της ουσιαστικής δικαστικής προστασίας των πολιτών βαρύνει το Δικηγόρο. Ο Δικηγόρος είναι ο συνήγορος, ο υπερασπιστής, ο θεσμικός φορέας της αρωγής του πολίτη, της προστασίας του αδικημένου και της κάλυψης του κατηγορουμένου. Δεν θέλουμε Δικηγόρους οσφυοκάμπτες της διαπλοκής αλλά υπέρμαχους των περήφανων παραδόσεων του Δικηγορικού Σώματος ανά την Ελλάδα και όπου στον κόσμο υπάρχει ευνομούμενο κράτος Δικαίου. Για το λόγο αυτό πρέπει να εξαλειφθούν περιπτώσεις όπου ο Δικηγόρος τυγχάνει αντικείμενο αυθάδειας και καταχρηστικής συμπεριφοράς. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε τόσο όλοι οι Δικηγόροι όσο και όλοι οι πολίτες να νιώθουμε ασφαλείς και πως ανά πάσα στιγμή θα έχουμε την πλήρη στήριξη, βοήθεια και συνδρομή του Δικηγορικού μας Συλλόγου. Ως Δικηγορικός Σύλλογος πρέπει να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο σχέσεων με τους δικαστές και του δικαστικούς υπαλλήλους που να διευκολύνει την καθημερινότητά μας και την παροχή καλών και γρήγορων νομικών υπηρεσιών στους πολίτες. Πρέπει να ελέγξουμε και να καταγγείλουμε πρόχειρες και δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας συμπεριφορές στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων. Δεν είναι άγνωστες οι περιπτώσεις συστηματικού χαρακτηρισμού αγωγών ως αόριστων. Δεν είναι σπάνιο να δημοσιεύονται («μεταχρονολογημένες») δικαστικές αποφάσεις με αναγραφή πολύ προγενέστερης ημερομηνίας από την ημερομηνία που πραγματικά τέθηκαν σε γνώση μας. Δεν είναι πρωτοφανές για παρόμοια πραγματικά περιστατικά που έχουν παρόμοια νομική βάση να εκδίδονται εντελώς διαφορετικές αποφάσεις, ενίοτε από τα ίδια πρόσωπα και μέσα σε συντομότατο διάστημα. Στα ανωτέρω πλαίσια θα επιφορτίσουμε με αρμόδια καθήκοντα μέλη της νέας Διοίκησης όπου θα δίνονται στοιχεία για προδήλως και προκλητικώς εσφαλμένες δικαστικές αποφάσεις και θα λαμβάνονται παράλληλα μέτρα. Ήδη, ενδεικτικά, σε μεγαλύτερους σε αριθμό δικηγορικούς συλλόγους δημοσιεύονται τέτοιες «απίστευτες» αποφάσεις σε έντυπες εκδόσεις (π.χ. περιοδικό «Ενώπιον» του Δ.Σ. Θεσσαλονίκης) αλλά και ηλεκτρονικώς με αναγραφή του ονόματος του δικάσαντος.

Ζήτημα ειδικής μνείας για το συνδυασμό μας αποτελεί η αξιόπιστη, έγκαιρη και χρηστή συμπεριφορά και σχέση του δικηγορικού κλάδου με τους δικαστικούς επιμελητές. Δεν είναι σπάνια τα περιστατικά που καταγγέλλουν συνάδελφοι, τα οποία όλοι γνωρίζουμε, όπου δικαστικοί επιμελητές είναι η αιτία καθυστερήσεων και εμπλοκών στη διαδικασία νόμιμων επιδόσεων, πλειστηριασμών, εγγραφών κατασχέσεων κ.λπ. Δεν είναι επίσης πλέον σπάνιες οι περιπτώσεις έκνομων συμπεριφορών, τις οποίες πληροφορούνται οι Αρχές, και οι οποίες βλάπτουν τόσο την απονομή Δικαιοσύνης όσο και τις δικές μας υπηρεσίες και κύρος προς τους πολίτες και την κοινωνία. Θέλουμε να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της ζωής και των υπηρεσιών του Δικηγόρου μέσα από αξιόπιστη συνεργασία με τους επιμελητές. Πρέπει να πάρουμε θέση επίσης αναφορικά με το πλαίσιο οικονομικών απαιτήσεων των επιμελητών, ιδίως στην εποχή οικονομικής κρίσης που διανύουμε. Δεν νοείται ο Δικηγόρος εν τέλει να αμείβεται, ιδίως σε υποθέσεις αναγκαστικών εκτελέσεων, λιγότερο από τον Επιμελητή, επιβαρύνοντας δυσανάλογα τον πολίτη, και πρέπει προς τούτο να παρέμβουμε συλλογικά ως δικηγορικό σώμα.

Στόχος του συνδυασμού μας περαιτέρω είναι η ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των συναδέλφων. Έμπρακτη, ανθρώπινη πρωτοβουλία στο πλαίσιο αυτό, του Δικηγορικού Συλλόγου είναι η δημιουργία και τήρηση Τράπεζας Αίματος για τους Δικηγόρους, τους ασκούμενους Δικηγόρους, τους Δικαστές και τους δικαστικούς υπαλλήλους καθώς και τα συγγενικά μας πρόσωπα, με τακτική αιμοδοσία. Παράλληλα μέλος της νέας διοίκησης θα ασχολείται συστηματικά με τις σχέσεις των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου με το Τ.Υ.Δ.Ε. προκειμένου να μειωθούν οι απαράδεκτες καθυστερήσεις στις πληρωμές των δαπανών των συναδέλφων. Για εμάς είναι αδιανόητο τα μέλη μας να αναμένουν μήνες και να ταλαιπωρούνται αδίκως για θέματα που μπορούν να λυθούν με λίγο καλύτερη οργάνωση, περισσότερη πίεση και συντονισμό.

Για την εύρυθμη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του Συλλόγου μας προτείνουμε τη δημιουργία θεματικών επιτροπών, οι οποίες θα αναλαμβάνουν ξεχωριστά αρμοδιότητες και θέματα που αφορούν τους Δικηγόρους τόσο σχετικά με την επαγγελματική τους δραστηριότητα όσο και άλλες παρεμφερείς ενασχολήσεις. Τα μέλη των Επιτροπών θα απαρτίζονται από συναδέλφους, μέλη και μη μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Θα επιδιώξουμε να συμμετέχουν στις επιτροπές συνάδελφοι με εξειδίκευση στο αντίστοιχο αντικείμενο και να λειτουργούν οι επιτροπές συστηματικά και βάσει οργανωμένου προγραμματισμού.

Ειδικότερα, θεωρούμε ότι πρέπει να συσταθεί Επιτροπή Επιμόρφωσης, η οποία θα είναι υπεύθυνη για τη διενέργεια τακτικών κύκλων επιμορφωτικών σεμιναρίων. Η συμμετοχή στα σεμινάρια αυτά θα είναι δωρεάν και θα διοργανώνονται με τη στήριξη πανεπιστημίων αλλά και άλλων φορέων. Η Επιτροπή θα αναλάβει τον εμπλουτισμό της έντυπης και τη δημιουργία και ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης του Συλλόγου. Θα επιμελείται της επιστημονικής ενημέρωσης για επίκαιρα νομικά και νομοθετικά ζητήματα με τους πλέον πρόσφορους και επιβεβλημένους για την ενημέρωση τρόπους. Παράλληλα η ανωτέρω Επιτροπή θα ενημερώνει τους συναδέλφους τηρώντας ειδικό αρχείο υποδειγμάτων δικογράφων, οδηγό έρευνας στο Υποθηκοφυλακείο και το Κτηματολόγιο, Κώδικα δεοντολογίας συμπεριφοράς μεταξύ συναδέλφων αλλά και προς υπηρεσίες, π.χ. την Αστυνομία, κ.λπ.

Επιπρόσθετα, θα προωθήσουμε τη δημιουργία Eπιτροπής Πολιτισμού, η οποία θα είναι αρμόδια για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, όπως ποιητικές, εικαστικές, μουσικές και εν γένει καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εκθέσεις κ.λπ., στις οποίες θα έχουν τη δυνατότητα οι συνάδελφοί μας να διαβάσουν έργα τους, να εντρυφήσουν στους αγαπημένους τους ποιητές, να εκθέσουν συλλογές τους, να εκτελέσουν μουσικές συνθέσεις κ.λπ. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι στόχος μας είναι η Επιτροπή Πολιτισμού να αποτελεί συμπαραστάτη τόσο ηθικό όσο και οικονομικό των συναδέλφων μας, οι οποίοι επιδίδονται στη συγγραφή επιστημονικών και ποιητικών συλλογών και επιθυμούν να τις εκδώσουν. Επίσης, η αίθουσα των γραφείων του Συλλόγου μας μπορεί να διατίθεται, όχι μόνο για τη διοργάνωση λογοτεχνικών εκδηλώσεων αλλά και για εκδηλώσεις που αφορούν την τέχνη γενικότερα. Για παράδειγμα, ως σύλλογος, έχουμε τη δυνατότητα να παραχωρούμε την αίθουσα, ώστε να εκτίθενται έργα ζωγραφικής, γλυπτικής ή οποιασδήποτε άλλης τέχνης, τα οποία δημιούργησαν συνάδελφοι που επιθυμούν να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους, πέραν της επιστημονικής τους ιδιότητας και της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Η Επιτροπή Πολιτισμού μπορεί να συστήσει περιηγητική ομάδα, η οποία θα διοργανώνει ταξίδια σε τακτά χρονικά διαστήματα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στο Δ.Ε.Κ., εν όψει σημαντικών γεγονότων και υποθέσεων που τυχόν συζητούνται σε αυτά, αλλά και σε μια προσπάθειά μας να επισκεφθούν τα μεγάλα αυτά δικαστήρια και να γνωρίσουν την ιστορία τους αλλά και τη θέση τους στον κόσμο εκ του σύνεγγυς όλα τα μέλη του Συλλόγου μας και κυρίως οι νέοι Δικηγόροι και οι ασκούμενοι Δικηγόροι. Η Επιτροπή Πολιτισμού θα είναι αρμόδια για τη συστηματική ενημέρωση των συναδέλφων με ηλεκτρονικά μέσα, όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τα μηνύματα μέσω κινητού τηλεφώνου, και ανοιχτή επικοινωνία με άλλους Δικηγορικούς Συλλόγους, κυρίως Θεσσαλονίκης και Αθηνών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης κ.λπ. Επίσης, θα είναι αρμόδια για την ενημέρωση και τον εκσυγχρονισμό της ιστοσελίδας του Δικηγορικού Συλλόγου, την καλλιτεχνική επιμέλεια αυτής καθώς και την οργάνωσή της.

Περαιτέρω προτείνουμε τη δημιουργία Επιτροπής Αθλητισμού, η οποία θα συνεπικουρεί τους συναδέλφους που έχουν αθλητικές ανησυχίες αλλά και μέλη των οικογενειών τους στην ανάπτυξη του αθλητικού πνεύματος, της υγιεινής ζωής και της ευγενούς αθλητικής άμιλλας. Θα ενισχύσουμε τη δικτύωση της ποδοσφαιρικής μας ομάδας και τη διοργάνωση περαιτέρω εκδηλώσεων και συναντήσεων με στόχο τη στελέχωσή της με επιπλέον νέους αλλά και παλαιότερους συναδέλφους. Παράλληλα προτείνουμε τη συμμετοχή Δικηγόρων σε πανελλήνιες εκδηλώσεις και τουρνουά άλλων αθλημάτων όπως το χάντμπωλ, το μπάσκετ και το τέννις, με δεδομένο ότι πολλοί συνάδελφοί μας ασχολούνται και διακρίνονται στα ανωτέρω αθλήματα.

Επιπλέον θα προβούμε ως Σύλλογος στη συγκρότηση Επιτροπής Οικονομικών και Δημοσίων Σχέσεων. Η ανωτέρω επιτροπή πρωταρχικό σκοπό θα έχει τη συνεργασία του Συλλόγου μας με άλλους φορείς, οικονομικούς και κοινωνικούς, καθώς και την επικοινωνία με άλλους Δικηγορικούς Συλλόγους, τόσο εντός Ελλάδος όσο και γειτονικών χωρών καθώς και την σύναψη πρωτοκόλλων συνεργασίας με αυτούς. Η πρωτοβουλία αυτή θα ενισχύσει την εξωστρέφεια των μελών του Συλλόγου μας, θα διευρύνει το πλαίσιο επαφών με άλλους επαγγελματικούς κλάδους αλλά και άλλους συναδέλφους άλλων περιοχών ώστε να διευρυνθεί η επαγγελματική βάση και να ενισχυθεί το πλαίσιο εξυπηρέτησης των πολιτών της Ημαθίας σε νομικά ζητήματα. Παράλληλα η ανωτέρω Επιτροπή θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση ενός πανελληνίου συντονιστικού οργάνου των περιφερειακών Δικηγορικών Συλλόγων. Θεωρούμε ότι τα ζητήματα που απασχολούν τους δικηγορικούς συλλόγους, πλην Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, είναι σε αξιόλογο βαθμό διαφορετικά από ότι τα αντίστοιχα των μεγάλων αστικών κέντρων και ως εκ τούτο είναι χρήσιμο να αναπτύξουμε και διεκδικήσουμε οι μικρότεροι σε αριθμό μελών δικηγορικοί σύλλογοι εν μέρει διαφορετικά θεσμικά, λειτουργικά και οικονομικά αιτήματα. Η ίδια Επιτροπή σε συνεργασία με άλλους δικηγορικούς συλλόγους και συντονιστικά όργανα θα αναλάβει συντονισμένα την συγκρότηση ολοκληρωμένης πρότασης με στόχο την μείωση του ισχύοντος ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες από το 23% στο 11%.

Θέμα μείζονος σημασίας θεωρούμε τη δημιουργία Επιτροπής νέων και ασκούμενων Δικηγόρων, ώστε να ενημερώνονται οι συνάδελφοι για τον τρόπο τήρησης λογιστικών και φορολογικών στοιχείων, να οργανώνονται ενημερωτικές επισκέψεις σε ανώτερα Δικαστήρια της χώρας, όπως το Εφετείο Θεσσαλονίκης, το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και ο Άρειος Πάγος στην Αθήνα. Η ανωτέρω Επιτροπή θα αναλάβει σε συνεργασία με το Δ.Σ. την ειδική πρωτοβουλία που θα αναλάβουμε αναφορικά με νομικά ζητήματα νέας γενιάς. Ειδικότερα, ως Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας θα πετύχουμε την κατάρτιση σύμβασης με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, όπως ήδη πέτυχαν άλλοι Δικηγορικοί Σύλλογοι, και να θέσουμε σε λειτουργία το νέο ειδικό πρόγραμμα Παροχής Νομικής Βοήθειας για Νέους (Youth Legal Aid) που θεσπίστηκε εδώ και έτη από την Ελληνική Πολιτεία. Το πρόγραμμα αφορά σε ανήλικους παραβάτες, κακοποιημένους ανηλίκους και νέους έως 30 ετών, παλιννοστούντες και πρόσφυγες έως 30 ετών, νέους θεραπευμένους έως 30 ετών που βρίσκονται στο στάδιο της κοινωνικής επανένταξης ή έχουν ολοκληρώσει αναγνωρισμένο πρόγραμμα απεξάρτησης, καθώς και άτομα που αντιμετωπίζουν εργασιακά προβλήματα ή εμπλέκονται σε παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων (trafficking και smuggling) έως 30 ετών και τέλος τη χρήση απαγορευμένων ουσιών από νέους έως 30 ετών. Όλες τις ως άνω υποθέσεις θα μπορούν να αναλάβουν Δικηγόροι έως 35 ετών (εκτός από το χειρισμό υποθέσεων που απαιτούν παράσταση Δικηγόρου διορισμένο στον Άρειο Πάγο) , οι οποίοι θα δηλώνουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και θα αμείβονται από αυτό. Επίσης, θα μπορούν να καταθέσουν αίτηση και Δικηγόροι άνω των 35 ετών, οι οποίοι μπορούν να παρίστανται στον Άρειο Πάγο, διότι με την ίδια σύμβαση μπορεί να συμφωνηθεί να ανατίθενται σε συναδέλφους με ηλικία μεγαλύτερη των 35 ετών, για τις περιπτώσεις που απαιτείται χειρισμός των υποθέσεων από Δικηγόρο διορισμένο στον Άρειο Πάγο.

Επιπρόσθετα, υπό την εποπτεία του Συλλόγου μπορεί να δημιουργηθεί εντευκτήριο στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου καθώς και κυλικείο. Η ανωτέρω μικρή επιχείρηση θα έχει ειδικά χαμηλές τιμές για Δικηγόρους και ασκούμενους Δικηγόρους. Ο επιχειρηματίας που θα το αναλάβει θα καταβάλει μίσθωμα και θα αναλάβει με σύμβαση ειδικές υποχρεώσεις έναντι του Συλλόγου για κάλυψη εκδηλώσεων και συναφών δραστηριοτήτων του Συλλόγου με προνομιακές για το Σύλλογο τιμές. Τα έσοδα από την επιχείρηση θα ενισχύσουν το ταμείο του Συλλόγου. Κυρίως όμως η λειτουργία του εντευκτηρίου θα «ζωντανέψει» τους χώρους των γραφείων του Συλλόγου και θα εξυπηρετήσει την πιο ευχάριστη λειτουργία των συναδέλφων, της διοίκησης, των επιτροπών και των υπαλλήλων του Συλλόγου.

Αναφορικά δε με την πανελληνίως αναπτυσσόμενη συζήτηση περί του να καλύπτονται κενές θέσεις γραμματέων και επιμελητών δικαστηρίων και έμμισθων υποθηκοφυλακείων από ασκούμενους Δικηγόρους ανά εξάμηνο, τονίζουμε ότι πρέπει να επιδιώξουμε την επίτευξη της ανωτέρω δυνατότητας και για τους ασκούμενους συναδέλφους του Συλλόγου μας. Η ανωτέρω δυνατότητα πρέπει να συνάδει με το κύρος ενός νέου νομικού επιστήμονα, δηλαδή η άσκηση δέον να είναι ουσιαστική και να μην μετατρέπει τον ασκούμενο Δικηγόρο σε απλό βοηθό εκτέλεσης στα πλαίσια διαφόρων υπηρεσιών. Οι ασκούμενοι Δικηγόροι στο στάδιο άσκησής τους στα δικαστήρια προτείνουμε να ασφαλίζονται με δαπάνη του Δημοσίου στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων ως Τομέας Ασφάλισης Νομικών και Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βεροίας οφείλει θεσμικά να διεκδικήσει ρόλο στη διαδικασία των απαλλοτριώσεων που πραγματοποιούνται εντός των γεωγραφικών ορίων αρμοδιότητάς του. Ειδικότερα θα απαιτήσουμε την ανάθεση των σχετικών υποθέσεων ως Σύλλογος και δη σε συναδέλφους που θα εργαστούν για λογαριασμό του Συλλόγου. Είναι αντιδεοντολογικό και αθέμιτο συνάδελφοι από «ειδικά» γραφεία, εκτός Ημαθίας, να επισκέπτονται απρόσκλητοι πολίτες σε χωριά και καφενεία της περιοχής μας και να συλλέγουν εξουσιοδοτήσεις για δικαστικές παραστάσεις, πέρα από κάθε έννοια χρηστής συναδελφικής συμπεριφοράς. Θα διεκδικήσουμε τη συλλογική είσπραξη των χρηματικών ποσών που θα καταλογισθούν στο ταμείο του Συλλόγου και την αντίστοιχη διανομή τους στους συναδέλφους του Δικηγορικού Συλλόγου Βεροίας.




Οι υποψήφιοι του συνδυασμού Μαχόμενη Ενωτική Συνεργασία Δικηγόρων για το Διοικητικό Συμβούλιο είναι :

1.Ανδρέας Βακωνάκης
2.Ελπίδα Δελαβερίδου
3.Ζωή Ευγενιάδου
4.Νίκος Κωνσταντινίδης
5.Χριστίνα Λαζαρίδου
6.Δημήτρης Μπατζιάκας
7.Χριστίνα Παπαγιώτα
8.Ελένη Σταύρου

Με εγκάρδιους, συναδελφικούς χαιρετισμούς

Πόπη (Παρθένα) Δεμερτζίδου- Παπαγιάννη

Δεν υπάρχουν σχόλια: