Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

ΒΕΡΟΙΑ- Πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης των οικιακών φυτικών υπολειμμάτων σε οικοδομές της Βέροιας

Τρία θέματα κέντρισαν το ενδιαφέρον στη συνεδρίαση του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας την περασμένη Δευτέρα, τα οποία αφορούσαν την πιλοτική τοποθέτηση ειδικών κάδων για οργανικά φυτικά απορρίμματα σε πολυκατοικίες της Βέροιας, την πρόταση του Συμβουλίου για εύρεση καταλληλότερου χώρου για την διάθεση των προϊόντων από παραγωγούς σε χαμηλότερες τιμές, καθώς και την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου της...
Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας.

Διαχείριση των φυτικών υπολειμμάτων
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ηλίας Τσιαμήτρος εισηγήθηκε στο συμβούλιο την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος διάθεσης οργανικών φυτικών υπολειμμάτων σε δοχεία χούμου οικιακής χρήσης.

Σύμφωνα με την πρόταση του, το πρόγραμμα θα μπορούσε να εφαρμοστεί αρχικά σε 50 έως 100 οικοδομές της Βέροιας και τα δοχεία θα μπορούσαν να εγκατασταθούν με έξοδα του Δήμου, ενώ την ευθύνη για την διαχείρισή τους θα την είχαν οι ένοικοι. Μάλιστα, από την επεξεργασία των υπολειμμάτων θα προκύπτει οργανικό λίπασμα, το οποίο θα το χρησιμοποιούν οι ίδιοι οι ένοικοι.

Όπως προκείπτει από διεθνείς μελέτες, ο όγκος των οικιακών απορριμμάτων μειώνεται κατά 50% έως 70% όταν τα φυτικά υπολείμματα διαχειρίζονται στα ειδικά δοχεία και δεν απορρίπτονται με τα υπόλοιπα σκουπίδια.

Η πρόταση έτυχε ευρείας αποδοχής από το Σώμα και θα προωθηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, προκειμένου να δρομολογηθεί.

Εργασίες συντήρησης και ανάδειξης της Παλαιάς Μητρόπολης
Με αφορμή το αίτημα της 11ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για την παραχώρηση χώρου μπροστά από το παρκάκι της οδού Περικλέους, προκειμένου να στηθούν προστατευτικά κιγκλιδώματα κατά την διάρκεια των εργασιών διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας, αντιπροσωπεία κατοίκων της περιοχής βρέθηκε στη συνεδρίαση και έθεσε το έντονο πρόβλημα στάθμευσης που υπάρχει στην περιοχή, ζητώντας οι εργασίες να μην κάνουν ακόμη δύσκολη την κατάσταση, ενώ παράλληλα ζήτησαν να εξεταστούν τρόποι επίλυσης του θέματος, στα πλαίσια της διαμόρφωσης.

Όσον αφορά την παραχώρηση του χώρου για τις ανάγκες των εργασιών δεν υπήρξε καμία αντίρρηση, ενώ αναφορικά με το αίτημα των κατοίκων της περιοχής, ο σύμβουλος της Κοινότητας Στέλιος Ασλάνογλου έκανε έκτακτη εισήγηση, δια της οποίας πρότεινε την λήψη απόφασης προκειμένου να εξεταστούν νέοι όροι στάθμευσης των κατοίκων της περιοχής, παράλληλα με την διαμόρφωση του χώρου.

Ως σκεπτικό έγινε καταρχήν αποδεκτό από την πλειοψηφία των Συμβούλων, ενώ ο Γιώργος Μπιλέκας συμπληρωματικά ζήτησε τις προτάσεις των κατοίκων για πιθανές λύσεις, ώστε να εξεταστούν και ενδεχομένως να συμπεριληφθούν σε μία πιο εξειδικευμένη πρόταση για την λύση του ζητήματος.

Προς αναζήτηση χώρου για το «κίνημα των φθηνών προϊόντων»
Αν και εκφράστηκαν πολλές επιφυλάξεις σχετικά με την συζήτηση του θέματος, το Συμβούλιο έκανε μια καταρχήν συζήτηση για την εύρεση χώρου όπου θα πωλούνται στο μέλλον τα προϊόντα παραγωγών από τους ίδιους, όπως έγινε το περασμένο Σάββατο στην οδό Θερμοπυλών της Βέροιας.

Με δεδομένη την μεγάλη συμφόρηση και δυστοκία που προέκυψε από την μαζική προσέλευση του κόσμου, αναζητήθηκαν πιθανοί χώροι που δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Μερικές από τις προτάσεις που ακουστήκαν ήταν η οδός Ακροπόλεως (μπροστά από τα Εβραίικα Μνήματα), η αλάνα που καταλήγει η οδός Κίμωνος (στον Προμηθέα), στον χώρο του ΕΑΚ Μακροχωρίου, ενώ τέθηκε προς διερεύνηση το ενδεχόμενο να γίνει επαφή με τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου που παλαιότερα ήταν εγκαταστημένα τα ψυγεία του Κουκουτέγου και οι Μεταφορές του Κοντογούνη, επί της οδού Πρωταγόρα, στον οικισμό του Εργοχωρίου, καθώς αποτελεί ίσως τον καταλληλότερο χώρο (από όσους προτάθηκαν τουλάχιστον) για την απρόσκοπτη πώληση των προϊόντων.

Τελική πρόταση δεν έγινε και το θέμα ίσως τεθεί στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο της Βέροιας, καθώς προγραμματίζονται και νέες τέτοιες ενέργειες σύντομα.

Νίκος Βουδούρης

πηγή: εφημερίδα "ΛΑΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: