Τρίτη 24 Μαΐου 2011

ΑΡΘΡΟ: Δεν είναι Super Market η Ελλάς κύριε Τζήμα, μπορδέλο φτιάξατε

του Γ.Πήττα
Κύριε Τζήμα, είμαι από αυτούς που όταν ανέβαινε το ΠΑΣΟΚ στα τέλη του 2009 έβλεπαν με αφελή συμπάθεια τόσο στο πρόσωπο του πρωθυπουργού όσο και σε μια μερίδα στελεχών που αναδείχτηκαν από αυτόν, μια ομάδα ανθρώπων που ίσως (ίσως) επιχειρούσε μεθοδικά μία μετεξέλιξη του ελληνικού πολιτικού συστήματος και της Πολιτείας σε ένα μοντέλο σύγχρονης Αστικής Δημοκρατίας...

Δεν είναι η "Αστική Δημοκρατία" το προσωπικό μου όραμα, ούτε στο ελάχιστο.

Απλώς, καλώς ή κακώς, τη θεωρώ ως απαραίτητο στοιχείο για να πάει κανείς παρακάτω. Και, κυρίως, ξέρω πως μία σύγχρονη δυτική δημοκρατία, έστω για να κρατά κάποια προσχήματα, ταΐζει μεν τους στυλοβάτες της, ήτοι Οικονομικό Κατεστημένο, αλλά, παράλληλα, φροντίζει "συστηματικά" να παρέχει στους Πολίτες της μία σειρά Υπηρεσιών, Λειτουργιών και Θεσμών που να τους υπηρετούν αποδίδοντας τους πραγματική Αξιοπρέπεια και πραγματική Αυτοπεποίθηση. Τα παραδείγματα υπάρχουν, στη Σουηδία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Δανία του...Βορρά κ.α.

Αρχής γενομένης από τη δεκαετία του 80, το ΠΑΣΟΚ ναι μεν πραγματοποίησε την διαβόητη "ανακατανομή" στα εισοδήματα, αλλά όπως γνωρίζετε πολύ καλύτερα από μένα, όχι μόνο δεν δίδαξε με το παράδειγμα του την χρηστή και παραγωγική διαχείριση τους, αλλά αντιθέτως, "εκπαίδευσε" την Κοινωνία στην καταλήστευση, στην αρπαγή, και στο ότι υπάρχεις και προοδεύεις με μοναδικό προσόν την κομματική ταυτότητα.

Κύριε Τζήμα, φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Ή μάλλον, φτάσατε τον τόπο, εδώ που τον φτάσατε.

Σε όλα τα χρόνια που κυβερνήσατε από το 1981 και μετά, ουδέποτε επιχειρήσατε ως κόμμα να κάνετε τις ιστορικές ρήξεις που οφείλατε να κάνετε χτυπώντας κατακέφαλα τις παθογένειες του Ελληνικού Κράτους, αυτές που υπήρχαν ακόμα από την σύσταση του. Όχι μόνο δεν τις κάνατε, αλλά τραβήξατε επαίσχυντα το χαλί, από τα πόδια όσων κάτι προσπάθησαν να κάνουν.

Παράδειγμα απλό, ο μακαρίτης ο Αντώνης Τρίτσης σε συνδυασμό τόσο με τον απεγκλωβισμό της Πολιτείας από την εκκλησία, όσο και με το "ρυθμιστικό" για την Αθήνα- ένα σχέδιο που αν είχε μπει στα σκαριά θα διαμόρφωνε το Αστικό τοπίο με τέτοιο τρόπο ώστε λίγα χρόνια αργότερα δεν θα είχαμε την κόλαση του κέντρου που ζούμε σήμερα.

Κυβερνήσατε από το 1981.Το 2003, η μητέρα μου που ζούσε ακόμα, για να δει έναν γιατρό του ΙΚΑ, έπρεπε να πάει από τις 5 το πρωί, να στηθεί, για να προλάβει να πάρει "αριθμό".

Αυτό είναι το κοινωνικό κράτος μετά από 11 χρόνια "σοσιαλιστικής" διακυβέρνησης, παντελώς ανίκανης να αποδώσει στους πολίτες της ένα στοιχειωδώς λειτουργικό καπιταλιστικό κράτος με ευρωπαϊκά πρότυπα.

Τώρα, που ενταφιάζουμε την Ελλάδα, που όλο το πολιτικό σύστημα έχει αποδείξει περίτρανα την απόλυτη ανεπάρκεια του, έρχεστε να μας γράψετε αυτά τα καλά που γράψατε. Έστω, και αν τα "λέτε" εδώ και ενάμιση χρόνο. Ε και;

Στο μεταξύ κύριε Τζήμα, ξεχαρβαλώσατε πλήρως την Παιδεία, τινάξατε στον αέρα τα Πανεπιστήμια, περιθωριοποιήσατε την Ακαδημαϊκή Κοινότητα.

Εδώ και πολλά χρόνια. Με αποτέλεσμα, χιλιάδες, ή και εκατομμύρια νέους ανθρώπους στην Ελλάδα, που να "νιώθουν" μεν το σωστό, αλλά να μην έχουν αναπτύξει εκείνα τα εκπαιδευμένα κοινωνικά και πολιτικά αντανακλαστικά ώστε με τη μορφή ενός συνολικού κινήματος να μπορούν να αντιπροτείνουν κάτι αφενός έξω από το δικό σας πλαίσιο (και εννοώ και τα δύο λεγόμενα κόμματα εξουσίας) και αφετέρου ορθολογικό.

Αυτά που γράφετε, τα γράφετε ως Τζήμας. Συγχαρητήρια.
Αλλά δίπλα στο όνομα σας, υπάρχει και η ιδιότητα σας. "Μέλος ΕΣ ΠΑΣΟΚ".

Κατά συνέπεια, εφόσον επιμένετε να εκφράζεστε έτσι, με αυτή την ιδιότητα θα σας κρίνω.

Και θα σας πω, παραφράζοντας κάτι που έγραψε χτες ο Στέλιος Κούλογλου, πως, ναι πράγματι, το ΠΑΣΟΚ έχει ακόμα κάτι να προσφέρει στον τόπο.

Κάτι που θα άλλαζε ριζικά το τοπίο και θα πυροδοτούσε πρωτόγνωρες διεργασίες στην Κοινωνία.

Μιλώ για την ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ παραίτηση ολόκληρης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, την πλήρη παραίτησή της ακόμα και από το κοινοβουλευτικό αξίωμα.

Και το ίδιο, για όλα τα στελέχη της κομματικής σας ιεραρχίας που θεωρητικά έχουν τις ίδιες αγωνίες, που (επίσης θεωρητικά) εκφράζετε στο άρθρο σας.

Αλλιώς, το μόνο που σκέφτομαι εγώ -αν και δεν σας γνωρίζω και μπορεί κάλλιστα να σας αδικώ- είναι πως ενδιαφέρεστε μόνο για την πολιτική σας επιβίωση στο μετα-αποκαλυπτικό τοπίο που σύντομα θα διαμορφωθεί.

Α, και κύριε Τζήμα μου… Η Ελλάς, δεν είναι ούτε καφενείο, ούτε σούπερ μάρκετ. Ένα μπορδέλο είναι, έτσι την φτιάξατε. Ήρθατε κάποτε στην παράγκα , διώξατε τα…ναυτάκια του αμερικάνικου στόλου, στήσατε το ντεκόρ πολυτελείας, φέρατε τους life style κολλητούς σας, τους πρωθιερείς της αλλοτρίωσης, μοιράσατε πούρα πισίνες κουρσάκια και τζάκια, στήσατε και πανηγύρι 2004-την μεγαλύτερη αναξιοποίητη ευκαιρία της πρωτεύουσας, υποθηκεύσατε το μέλλον των νέων ανθρώπων και τώρα χώνετε το μαχαίρι βαθιά στο λαιμό των γωνιών τους. Όχι κύριε Τζήμα μου. Αυτό, δεν είναι σούπερ μάρκετ. Είναι το μπορδέλο που φτιάξατε και τώρα το ντεκόρ καταρρέει με κρότο. Μόνο που σκάει πάνω στα κεφάλια τα δικά μας. Και εμείς, στο μπορδέλο σας, ούτε ήπιαμε ούτε γαμήσαμε. Προσπαθούσαμε να βρούμε μια γωνίτσα ήσυχη, κάπου να μην βρωμάει από τα χνώτα σας, ουίσκι και πούρα πάντα Romeo et Juliet προκειμένου απλά, να υπάρξουμε.

Οφείλετε να χαθείτε. Ακόμα και αν εσείς ή κάποιοι άλλοι, δεν «φταίτε» προσωπικά.

*Το άρθρο είναι απάντηση στο άρθρο του Θ. Τζήμα μέλος του Ε.Σ του ΠΑΣΟΚ

αναδημοσίευση από tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: