Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Spiegel: "Η Ελλάδα σχεδιάζει την επιστροφή στη δραχμή"

Ως ιδιαίτερα πιθανό παρουσιάζει το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, το περιοδικό Spiegel Online, το οποίο επικαλείται ως πηγή, αξιωματούχο της γερμανικής κυβέρνησης.
Οι ισχυρισμοί του περιοδικού, προκάλεσαν αναταραχή σε Ευρώπη και Αμερική και λίγες ώρες μετά την ανάρτηση άρχισε μια βροχή διαψεύσεων για το συγκεκριμένο σενάριο καταστροφής.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα οικονομικά...προβλήματα της Ελλάδας είναι τεράστια και κάθε μέρα γίνεται και από μια διαδήλωση.
"Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου καταλαβαίνει ότι δεν έχει άλλη επιλογή" γράφει ο συντάκτης του άρθρου και προσθέτει ότι η ελληνική κυβέρνηση πλέον σχεδιάζει την επιστροφή στη δραχμή και μάλιστα απόψε το βράδυ.
Μάλιστα, το Spiegel αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει συγκαλέσει "μυστική συνάντηση" στο Λουξεμβούργο για το βράδυ της Παρασκευής.
Το Spiegel σημειώνει ότι ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στην πιο δύσκολη στιγμή της.
Στη συνάντηση του Λουξεμβούργου, θα παρευρεθούν μόλις πέντε υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και ο Γερμανός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Σύμφωνα με το Spiegel ο Σόιμπλε προσπαθεί να βρει τρόπους να εμποδίσει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Μάλιστα θα έχει μαζί του στη σημερινή συνάντηση ένα έγγραφο που θα περιγράφει τις πιθανές συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης.
Το έγγραφο φέρεται να υπολογίζει ότι υιοθέτηση εθνικού νομίσματος θα οδηγούσε σε σημαντική υποτίμησή του έναντι του ευρώ μέχρι και κατά 50%.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει, το χρέος της θα αυξηθεί δραματικά, κατά 200% και η αναδιάρθρωση θα είναι αναπόφευκτη.
Το περιοδικό Spiegel, υποστηρίζει ότι ήδη πολλές χώρες σχεδιάζουν το πώς θα εμποδίσουν την Ελλάδα να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και επικαλούμενο τους ειδικούς στα νομικά της ΕΕ, τονίζει ότι έξοδος από το ευρώ, θα σημάνει και έξοδος από την ευρωπαϊκή οικογένεια.
Εκτιμά ακόμα ότι η επιστροφή στη δραχμή, θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές, αλλά κυρίως στις ελληνικές τράπεζες, καθώς η αλλαγή νομίσματος θα καταναλώσει όλα τα κεφάλαια του τραπεζικού συστήματος.
Καταλήγοντας, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η αποχώρηση της Ελλάδας θα προκαλέσει τεράστιο κόστος για τους φορολογούμενους όλης της Ευρώπης, που έχουν μαζί με το ΔΝΤ δανείσει στη χώρα μας 110 δισεκατομμύρια ευρώ.

Διάψευση από την Ελλάδα
Το απόγευμα της Παρασκευής και με αρκετή καθυστέρηση, η ελληνική κυβέρνηση διέψευσε το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το δημοσίευμα περί εξόδου της χώρας από το ευρώ πέραν του ότι είναι αναληθές, γράφεται με ελαφρότητα, παρά το γεγονός ότι έχει κατηγορηματικά διαψευστεί από την ελληνική κυβέρνηση και από άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης.
Γιούνκερ: "Καμία συνάντηση"

Ο Γκι Σουλέρ, εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου του Eurogroup και πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διέψευσε κατηγορηματικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δημοσίευμα του Σπίγκελ περί έκτακτης συνάντησης απόψε στο Μεγάλο Δουκάτο, με αντικείμενο την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
"Δεν υπάρχει τέτοια συνάντηση", δήλωσε, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι εξ όσων γνωρίζει, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Βολφανγκ Σόιμπλε, τον οποίον το δημοσίευμα εμφανίζει να βρίσκεται στο Λουξεμβούργο δεν βρίσκεται στη χώρα αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: