Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

VIDEO- Το ΚΚΕ κινητοποίηθηκε μόνο του κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΒΖ- Καμιά κριτική για την απουσία των εργατών!

Το ΚΚΕ κινητοποιήθηκε για το πολιτικό έγκλημα που συντελείται από την συγκυβέρνηση Σαμαρά και περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση της ΕΒΖ μετά το ξεπούλημα της ΑΤΕ. Κινητοποιήθηκε και...
έκανε μια αξιοπρεπή συγκέντρωση στην Αλεξάνδρεια το βράδυ της Πέμπτης. Ωστόσο υπάρχουν ζητήματα που δεν θίχτηκαν ούτε από τους διοργανωτές και τους ομιλητές ούτε στη συνέχεια αναφέρθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης που φιλοξένησαν το συντεταγμένο εκ μέρους των διοργανωτών δελτίο τύπου.

Έχουμε και λέμε. Η κινητοποίηση ήταν πετυχημένη αν λάβουμε υπόψη μας το ότι βρισκόμαστε εν μέσω καλοκαιριού και ότι το ΚΚΕ υπέστη μόλις ένα μήνα πριν μια δεινή ήττα στις εκλογές.

Θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική τόσο κινηματικά όσο και πολιτικά αν το ΚΚΕ επιδίωκε να συνδιοργανώσει με τα άλλα κόμματα και σχηματισμούς που αντιδρούν στην πώληση της ΕΒΖ την συγκέντρωση. Προτίμησε για ακόμα μια φορά να λειτουργήσει κατά μόνας μη αντιλαμβανόμενο ότι αυτή η τακτική το οδήγησε στο 4%.
Η ενότητα στους αγώνες, στους δρόμους δεν επιτυγχάνεται με κενού περιεχομένου ενωτικά προσκλητήρια όταν δεν κάνεις το αυτονόητο: όταν δεν καλείς τους άλλους να συνδιοργανώσουν ένα συλλαλητήριο, μια κινητοποίηση.

Επίσης, δεν εθίγη από κανέναν, ούτε από τον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων που μίλησε ούτε από τον κεντρικό ομιλητή η απουσία των εργατών της ΕΒΖ. Δεν είπε κανείς κουβέντα κριτικής προς τους εργάτες που παραβλέπουν το ταξικό τους συμφέρον και λειτουργούν ουσιαστικά υπέρ των συμφερόντων της συγκυβέρνησης.

Όσον αφορά στην συγκέντρωση να πούμε ότι η Αλεξάνδρεια είχε χρόνια να δει τέτοια μαζική και συντεταγμένη συγκέντρωση και πορεία. Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από την ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας υπό την καθοδήγηση του στελέχους του κόμματος κ. Κωνσταντινίδη κατέφτασαν με πορεία που ξεκίνησε από τον ΣΣ Αλεξάνδρειας στο χώρο της συγκέντρωσης που έγινε στην πλατεία του Πνευματικού Κέντρου.

Τα συνθήματα που κυριαρχούσαν στην πορεία και στην συγκέντρωση ήταν χαρακτηριστικά: «Τα εργοστάσια ανήκουν στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες», «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

Αν και η πορεία γινόταν στο κέντρο της Αλεξάνδρειας με την αγορά ανοιχτή και κόσμο στα παρακείμενα καφέ και σε μια πόλη που το εργοστάσιο της ΕΒΖ θα κλείσει σχεδόν κανείς δεν συγκινήθηκε να σηκωθεί να πάρει μέρος στη συγκέντρωση.
Δείγμα της κουλτούρας του πολίτη του καναπέ που αποκτήθηκε από τη μεταπολίτευση και δώθε.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο εργοστάσιο του Πλατέος Σ. Κανσίζογλου αναφέρθηκε στο θέμα της πώλησης της ΕΒΖ παρά την κερδοφορία της εταιρίας και είπε ότι οι εργαζόμενοι θα αγωνιστούν εναντίον αυτής της υπόθεσης
Ο συνδικαλιστής δεν έκανε καμιά αναφορά ούτε για κατάληψη του εργοστασίου, ούτε για λειτουργία του με εργατικό έλεγχο και αυτοδιαχείριση ούτε τίποτα.

Χαιρέτισαν τη συγκέντρωση ο Αλ. Ουγρίνος από την γραμματεία της ΠΑΣΥ, η Αλ. Μπαλού, στέλεχος του ΚΚΕ και εργαζόμενη στην ΑΤΕ και ο Ν. Σιδηρόπουλος από την ΠΑΣΕΒΕ.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Σάκης Τσίτσης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και στέλεχος του ΠΑΜΕ που έκανε μια ομιλία με πολιτικά χαρακτηριστικά και από τα οποία ξεχώρισε η διπλή αναφορά του στον εργατικό και λαϊκό έλεγχο της ΕΒΖ.
Είπε ακόμη ότι "...χρειάζεται τώρα, χωρίς καμιά αναμονή, όλοι οι ενδιαφερόμενοι, σε κοινό μέτωπο, ο λαός όλων των περιοχών, να ενωθούν, να δράσουν συντονισμένα και αποφασιστικά.
...Σήμερα, η αντίσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι όρος επιβίωσης του λαού μας. Το ίδιο, όρος επιβίωσης είναι η άλλη οργάνωση της παραγωγής, σχεδιασμένης σε εθνική κλίμακα, με εργατικό και λαϊκό έλεγχο, με βάση τις δυνατότητες της χώρας και τις ανάγκες του λαού, με απαγόρευση των εισαγωγών στα είδη που μπορούν να παραχθούν στη χώρα".

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με πορεία στο κέντρο της πόλης.

Δείτε τα βίντεο από την εκδήλωση




Η πορεία φτάνει στο χώρο της συγκέντρωσης


Οι χαιρετισμοί Ουγγρίνου, Σιδηρόπουλου, Κανσίζογλου, Μπαλού





Η κεντρική ομιλία του Σ. Τσίτση

3 σχόλια:

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ είπε...

«Η ενότητα στους αγώνες, στους δρόμους δεν επιτυγχάνεται με κενού περιεχομένου ενωτικά προσκλητήρια όταν δεν κάνεις το αυτονόητο: όταν δεν καλείς τους άλλους να συνδιοργανώσουν ένα συλλαλητήριο, μια κινητοποίηση.»
Σωστό! Όμως πως είναι κενού περιεχομένου; Πρέπει δηλαδή οι άλλοι να αράζουν και να λένε δεν ήρθαν να μας πουν να πάμε, δεν ξέρουμε τίποτα; Και οι εργαζόμενοι στην ΕΒΖ δεν άκουσαν τίποτα; Δεν τους ενδιαφέρει καθόλου μια διαδήλωση γι αυτούς; Δεν πήγαν γιατί ήθελαν ειδική πρόσκληση για να σωθούν οι δουλειές τους;

Πολύ περίεργα και δυσερμηνευόμενα όλα αυτά και κυρίως καθόλου αθώα. Διαβάζοντας κάποιες ανακοινώσεις σωματείων εργαζομένων στην ΟΛΥΜΠΟΣ και στη Χαλυβουργία στο Βόλο όταν γινόταν διαδηλώσεις από το ΠΑΜΕ που μόνο κατάπτυστες θα τις έλεγα, ο νους μου δεν πάει στην κατά μόνας πρακτική του ΠΑΜΕ αλλά στην υποταγή των εργαζομένων στην εργοδοσία. Όλα τα άλλα συζητούνται αλλά όχι ότι δεν πάμε γιατί η πρόσκληση του ΠΑΜΕ για να σωθούμε εμείς ήταν γενική και κενή περιεχομένου! Λες και κάποιων ξένων τις θέσεις εργασίας αφορούσε.

Για την ιστορία, δεν ξέρω αν στο συλλαλητήριο αλληλεγγύης στις 27/7 για τη Χαλυβουργία το ΠΑΜΕ έπραξε το αυτονόητο… και κάλεσε τους άλλους «να συνδιοργανώσουν ένα συλλαλητήριο, μια κινητοποίηση.» Ποια η διαφορά με την Αλεξάνδρεια; Ότι οι άλλες οργανώσεις, πλην ΣΥΡΙΖΑ, ήταν εκεί. Δεν χρειάστηκαν καμία ειδική πρόσκληση ούτε είπαν «δεν μας ενδιαφέρει…»

Ανώνυμος είπε...

ΝΤΡΟΠΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΕΒΖ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΟΧΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑΝ ΔΕΝ ΕΙΔΑΝ ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ , ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΩΝ ΝΑ ΠΑΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ

Ανώνυμος είπε...

ΧΑΡΗ ΕΧΩ ΓΡΑΨΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΑ ΑΝΕΒΑΖΕΙΣ ΓΙΑΤΗ.ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΖΑΧΑΡΗ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ