Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Αλ. Τσίπρας: Κατάργηση του νόμου Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ

Την κατάργηση του νόμου Διαμαντοπούλου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι έχει καταστεί ανενεργός και έχει απορριφθεί από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.



Παράλληλα, ζητά την έναρξη ενός διαλόγου που θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2013, με τη...
 συμμετοχή τής ακαδημαϊκής κοινότητας.


Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι την περίοδο του διαλόγου θα υπάρξει ένα συμφωνημένο μεταβατικό στάδιο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα αποκατασταθεί η φοιτητική μέριμνα, οι δημοκρατικοί κανόνες και η λειτουργία των ΑΕΙ, ενώ εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στις τροπολογίες του υπουργού Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλου λέγοντας ότι επιχειρούν να χρυσώσουν το χάπι, κάτι που δεν γίνεται δεκτό.


Αναφέρθηκε στα προβλήματα υποχρηματοδότησης των ΑΕΙ και ΤΕΙ, που έχουν φθάσει σε σημείο να μην μπορούν πλέον να καλύψουν βασικές ανάγκες, τόνισε το πλήγμα που δέχθηκαν στα οικονομικά τους με το PSI, επισήμανε την έλλειψη προσωπικού και αναφερόμενος στην μετανάστευση πολλών πανεπιστημιακών σε χώρες του εξωτερικού έκανε λόγο για «πνευματική γενοκτονία για τη χώρα».


Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση της Α. Διαμαντοπούλου, η οποία, αντιδρώντας στις τροπολογίες του υπουργού Παιδείας, έκανε λόγο για ύβρι, ο κ.Τσίπρας είπε ότι η ψήφιση του νόμου ήταν ύβρις για τη δημοκρατία και πρόσθεσε ότι υπήρξε πλήρης αναντιστοιχία μεταξύ των κομμάτων που ψήφισαν τον νόμο αυτόν και της ακαδημαϊκής κοινότητας, που, όπως είπε, σύσσωμη απέρριψε τον νόμο. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η μη εκλογή της κ. Διαμαντοπούλου στη Βουλή οφείλεται και στον νόμο για την Παιδεία.


Από την πλευρά του το ΚΚΕ σχολιάζοντας την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου, κάνει λόγο για «μικροαλλαγές» που δείχνουν «την αγωνία της κυβέρνησης να προχωρήσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις η εφαρμογή του νόμου».


Η «Δράση» καταγγέλλει τη μεθοδευμένη κατάργηση του νόμου για τα ΑΕΙ, που αποτέλεσε τη γενναιότερη μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία των τελευταίων ετών και έχει υπερψηφιστεί από 255 βουλευτές του Κοινοβουλίου.


Η Δράση συμπαρίσταται στη μεγάλη μερίδα των πανεπιστημιακών δασκάλων που καταγγέλλουν την αντιμεταρρύθμιση που επιχειρείται, επικροτεί θερμά την άποψη της Άννας Διαμαντοπούλου ότι η συμφωνία των τριών αρχηγών με την επιχειρούμενη αντιμεταρρύθμιση αποτελεί «ύβρι για τη Δημοκρατία» και επιμένει να ζητά την άμεση εφαρμογή του νόμου, χωρίς καμμία απολύτως αλλαγή.
«Τάγματα βίας θέλει τα πανεπιστήμια ο κ. Τσίπρας» απάντησε η Αννα Διαμαντοπούλου


Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρας και ένας κύκλος δογματικών δυνάμεων γύρω του, προσπάθησαν επί ένα χρόνο να διασπείρουν ψεύδη για το νόμο 4009/2011 κινδυνολογώντας περί διδάκτρων , ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημίων ή περί τέλους των πτυχίων.
Απέτυχαν.
Δεν προκαλεί λοιπόν καμία έκπληξη η σημερινή επανάληψη του ψεύδους.
Ο κ. Τσίπρας συνεπής βεβαίως με τον εαυτό του, ζητά την πλήρη ανατροπή του νόμου και την επιστροφή στο προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο.


Την επιστροφή σε ένα πανεπιστήμιο και ένα ΤΕΙ όπου τα τάγματα βίας μπορούσαν να εξοστρακίζουν και να καταδυναστεύουν κάθε φωνή αντίθετη με τη δική τους.
Επιστροφή σε ένα πανεπιστήμιο των κομμάτων και των παρατάξεων χωρίς αξιολόγηση ,χωρίς σύνδεση με την παραγωγή και την οικονομία, χωρίς ελεύθερη φωνή.
Οι υγιείς δυνάμεις της χώρας και της κοινωνίας δεν θα επιτρέψουν αυτό το πισωγύρισμα.

http://www.tovima.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια: