Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΑΠΘ

της Κατερίνας Μπακιρτζή (ομάδα alterthess.gr)
Μετά από πρωτοβουλία της πρυτανείας του ΑΠΘ κλήθηκε έκτακτη σύνοδος πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Το Πανεπιστήμιο εν κινδύνω» αφού το ΑΠΘ και άλλα ιδρύματα της χώρας εκπέμπουν SOS. Η πρυτανεία του ΑΠΘ σε ανακοίνωση της τονίζει πως "Σε κίνδυνο θέτουν τα προβλήματα την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος".....

Η χρηματοδότηση... υπό το μηδέν!
Τις τελευταίες εβδομάδες οι φήμες που κυκλοφορούσαν στον κόσμο του πανεπιστημίου επιβεβαιώθηκαν. Η χρηματοδότηση του ΑΠΘ ή μαλλον η υποχρηματοδότηση έχει φτάσει στο -55%. Το πανεπιστήμιο δυσκολεύεται πλέον να καλύψει τις λειτουργικές του ανάγκες, τη συντήρηση του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων του αλλά και την ανανέωση των αναλώσιμων υλικών του. Σε κίνδυνο βρίσκονται πολλές από τις λειτουργίες του ιδρύματος ενώ δύσκολα είναι πλέον τα πράγματα και για τα ιδρύματα όλης της χώρας αφού η περικοπή της χρηματοδότησης φτάνει μέχρι και το 70%. H Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ προχώρησε σε αναστολή λειτουργίας, ενώ τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης αμφισβητείται αν θα ξαναανοίξουν μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του ΑΠΘ προτείνει... αναστολή λειτουργίας.

Ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με επιστολή του πρότεινε στη πρυτανεία και στη σύγκλητο του ιδρύματος την αναστολή όλων των λειτουργιών του ΑΠΘ σε συμβολικό επίπεδο για εύλογο χρονικό διάστημα. Στόχος αυτής της κίνησης είναι η ανάδειξη των μεγάλων προβλημάτων του ΑΠΘ και η ενημέρωση τόσο της πανεπιστημιακής κοινότητας όσο και της κοινωνίας για τα δραματικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΑΠΘ αλλά και όλα τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα. Σύμφωνα με το Σύλλογο Διδασκόντων οι ελλείψεις έχουν φέρει την εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία σε οριακό σημείο ενώ δύσκολη είναι και η συντήρηση των υποδομών, των εξοπλισμών αλλά και η ανανέωση των αναλώσιμων για τα εργαστήρια του ιδρύματος. Στο θέμα των δωρεάν συγγραμμάτων για τους φοιτητές ο ΕΣΔΕΠ προτείνει την εκτύπωση διδακτικών σημειώσεων από το ίδιο το ΑΠΘ αφού μετά την αναθεώρηση του θεσμού των συγγραμμάτων προβλέπεται μόνο ένα σύγγραμμα για κάθε μάθημα το οποίο δεν καλύπει το σύνολο των γνωστικών αναγκών του. Όσο για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο των ΑΕΙ ο ΕΣΔΕΠ αναφέρει πως αν υλοποιηθούν, το Πανεπιστημίο θα οδηγηθεί σε υποβάθμιση του επιπέδου των σπουδών που παρέχει και θα μεταλλαχθεί σε επιχείρηση που η γνώση θα θεωρείται εμπόρευμα, επιχειρηματίες θα το διοικούν, η αξιολόγηση θα είναι οικονομικα- ανταποδοτική και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας θα γενικευτούν.

alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: