Σάββατο 21 Μαΐου 2011

"ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΡΟΜΑ" ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Στη γνώριμη αλλά και άγνωστη συνάμα πληθυσμιακή ομάδα των Τσιγγάνων ανοίγει τις πόρτες την προσεχή Δευτέρα το απόγευμα (19.30 μ.μ.) το Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας. Πρόκειται για μια σειρά εκδηλώσεων που έχει διπλό στόχο: αφενός να προβάλει στο ευρύτερο κοινό πλευρές της ιστορίας και του πολιτισμού των Ρομά και αφετέρου να...
δώσει τη δυνατότητα στα μέλη της ελληνικής κοινότητάς τους να βρεθούν στο Βυζαντινό Μουσείο, όχι μόνο ως επισκέπτες αλλά και ως συνδιοργανωτές μουσειακών δράσεων.

Από τις 23 Μαΐου λοιπόν έως τις 12 Ιουνίου Ρομά και μη Ρομά δημιουργοί και επισκέπτες συναντώνται σε ένα σύνολο εκδηλώσεων (εκθέσεις, προβολές, συζητήσεις, αφήγηση παραμυθιών, μουσικές εκδηλώσεις, bazaar βιβλίων και μουσικών CD). Διαφορετικές ματιές και λόγοι διασταυρώνονται για να ενισχύσουν την κατανόηση, τη γνώση, τη συναίσθηση. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν οι εκθέσεις: "Τσιγγάνοι: η δική μου πραγματικότητα", μια φωτογραφική αποτύπωση στιγμών της ζωής τους από νεαρούς Τσιγγάνους της Νέας Αλικαρνασσού Ηρακλείου Κρήτης. Η δράση πραγματοποιήθηκε το 2004, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μεταμορφώσεις». "Τερνέ Ρομά Αντό Σουρέτι - Νέοι Τσιγγάνοι φωτογράφοι", μια επιλογή φωτογραφιών που τράβηξαν την περίοδο 1999-2004 νέοι Τσιγγάνοι από την Αγία Βαρβάρα, σπουδαστές τότε των εργαστηρίων φωτογραφίας της διεθυνσης εικαστικών τεχνών του υπουργείου Πολιτισμού. "T.A.M.A. (Temporary Autonomous Museum for All) - Προσωρινό Αυτόνομο Μουσείο για Όλους", με έργα της εικαστικού Μαρίας Παπαδημητρίου. Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται το βίντεο TAMA-Sentimental, με το οποίο η καλλιτέχνης κέρδισε το βραβείο ΔΕΣΤΕ 2003, καθώς και το έργο Το πανωφόρι των Ρομά που παρουσιάστηκε πρόσφατα στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών στο Λονδίνο. Η παράλληλη παρουσίαση των εκθέσεων φιλοδοξεί να συνενώσει διαφορετικές ματιές για τους Ρομά, από την φωτογραφική καταγραφή της ζωής τους από τους ίδιους μέχρι την προσέγγισή τους από μια γνωστή μη Ρομά εικαστικό.

Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνεται ακόμη η προβολή των ταινιών: Gadjo dilo του Tony Gatlif (24.5), Η άδεια της Εύας Στεφανή και Γυναίκες στο μικρό Παρίσι της Κυριακής Μάλαμα (26.5), Ρομ του Μενέλαου Καραμαγγιώλη (31.5), Χωρίς πατρίδα καμιά (Εξάντας) του Γιώργου Αυγερόπουλου (7.6), Les Gitans: Les Nouveaux Castillians (Τσιγγάνοι: οι νέοι Καστιλλιάνοι) του Ροβήρου Μανθούλη (9.6). Οι Ευ. Στεφανή, Μ. Καραμαγγιώλης και Γ. Αυγερόπουλος θα πάρουν μέρος και στις συζητήσεις που θα ακολουθούν τις προβολές, μαζί με μέλη της κοινότητας των Ελλήνων Ρομά. Θα πραγματοποιηθούν ακόμη bazaar βιβλίων και μουσικών CD (τις Κυριακές 5 και 12.6), αφήγηση τσιγγάνικων παραμυθιών (Κυριακή 5/6), συναυλία της Βυζαντινής Χορωδίας του Δήμου Αγίας Βαρβάρας (Κυριακή 29/5), συζήτηση με θέμα Η εικόνα των Τσιγγάνων στα ελληνικά ΜΜΕ με τη συμμετοχή των Ι. Σωτήρχου, Τ. Καμπύλη, Μ. Ράντη (Τετάρτη 1.6).

Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της συμμετοχής του Βυζαντινού Μουσείου στο ευρωπαϊκό έργο συνεργασίας “Roma Routes” (Οι δρόμοι των Ρομά), στο οποίο συμμετέχουν φορείς από τέσσερις ακόμη χώρες και συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Πολιτισμός 2007-13 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η συμμετοχή του ΒΧΜ στο συγκεκριμένο έργο έχει και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, που συνδέεται με την ιστορική διαδρομή των Ρομά, δεδομένου ότι η πρώτη παρουσία τους σε ευρωπαϊκό έδαφος καταγράφεται στον ελλαδικό χώρο κατά τη βυζαντινή περίοδο. Στον ίδιο, άλλωστε, γεωγραφικό χώρο και την ίδια περίοδο φαίνεται πως δημιουργούνται οι όροι Τσιγγάνοι και Γύφτοι, που έμελλε να χρησιμοποιηθούν ευρύτερα στις ευρωπαϊκές γλώσσες ως προσδιοριστικό των πληθυσμών Ρομά που εγκαταστάθηκαν στον ευρωπαϊκό χώρο.
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: