Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Ο ΒΑΡΔΑΡΗΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΑΓ.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ ΚΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΥΣΑ

Η γνωστή γειτονιά της Θεσσαλονίκης, ο Βαρδάρης, το τελευταίο διάστημα βιώνει μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Ορισμένοι πολίτες, κάτοικοι της περιοχής με την συνδρομή της "ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ", που έχει γραφεία στην περιοχή, κάνουν περιπολίες και ξυλοκοπούν μετανάστες, ιερόδουλες και όποιον άλλον κατά τη γνώμη τους δεν ανήκει στην περιοχή.
Το πρόβλημα είναι μεγάλο και υπαρκτό. Ο Βαρδάρης δεκαετίες τώρα ήταν μια περιοχή στην οποία συμβίωναν αρμονικά δραστηριότητες και άνθρωποι, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα παραβατικότητας.
Όμως, η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά και οι κάτοικοι δηλώνουν απελπισμένοι, σχημάτισαν ομάδες πρωτοβουλίας, αντιδρούν και όντας απών τόσο το κράτος όσο και η Αριστερά αλλά και τα Κινήματα, έρχεται και τους καπελώνει η ναζιστική οργάνωση όπως κάνει και στον Αγ. Παντελεήμονα στην Αθήνα.
Όμως, η αιτία της δυσάρεστης κατάστασης είναι το γεγονός ότι...στην περιοχή τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια έντονη ανοικοδόμηση αφού οι εργολάβοι βρίσκουν οικόπεδα, μεγάλες αποθήκες που μετατρέπουν σε λοφτ. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι να μετακομίζουν στην περιοχή διάφορες δραστηριότητες που είτε υπήρχαν σε ανεκτό βαθμό είτε δεν υπήρχαν.
Δηλαδή, πάντα η πορνεία υπήρχε στο Βαρδάρη σε μια παρακμιακή κατάσταση αλλά ουδείς έκανε ομάδες πολιτών για να φύγει. Απλά υπήρχε. Στην περιοχή κατοικούσαν σε φτηνά σπίτια εργάτες χαμηλόμισθοι και τώρα αυτή η κατάσταση αλλάζει, κατοικούν μέσα και υψηλά οικονομικά στρώματα που αγοράζουν τα λοφτ και έτσι πρέπει να υποβαθμιστεί κι άλλο η περιοχή προκειμένου να φθηνήνει η αγορά και στη συνέχεια να αναβαθμιστεί.
Η έλευση στην περιοχή αυτών των νέων στρωμάτων έφερε και την οργανωμένη πορνεία με τους προαγωγούς που είναι νέας γενιάς και η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί κατακόρυφα και πρωτόγνωρα. Αλλά έγινε και πόλος έλξης για αλλοδαπές οι οποίες ακριβώς επειδή είναι παράνομες οι "προστάτες" τους τις εκπορνεύουν. Όπως είναι φυσικό η μέχρι τώρα ισορροπίες έχουν διαταραχτεί σε βαθμό που οι κάτοικοι να αντιδρούν . Μέσα σ'αυτή την κοινωνική αναμπουμπούλα ο μόνος που χαίρεται είναι η Χρυσή Αυγή, η οποία βρίσκει την ευκαιρία να ρίψει το ανάθεμα στις αλλοδαπές  που χάλασαν την πιάτσα και την ησυχία.

Ο γνωστός στόχος του ξένου λειτουργεί ως αιτία της κατάστασης, αλλά και ως εκτόνωση. Αποκρύπτεται έτσι το άλλο θέμα της τεχνητής κρίσης της περιοχής προκειμένου να ανεβεί η αξία της. Το κράτος ως συνήθως απουσιάζει, η αυτοδιοίκηση σχεδιάζει επί χάρτου και το πρόβλημα διογκώνεται. Τότε, έρχεται η Χρυσή Αυγή και παίρνει την κατάσταση στα χέρια της.
Υπάρχει εναλλακτική πρόταση; Υπάρχει Αριστερά που προβληματίζεται;

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τους κατοίκους που μένουν εκεί τους σκέφτηκε κανείς?Θα έρθουν δηλαδή οι αριστεροί που μένουν στο Ρετζίκι και στο Πανόραμα και θα πούνε στους κατοίκους ότι οι μετανάστες είναι καλοί?Τόσα χρόνια οι μετανάστες είχαν δουλειές και όλα πηγαίναν καλά.τώρα που δεν υπάρχει μεροκάματο το ρίξανε στις ληστείες. Και να τους πιάσουν η Αλβανία δίπλα είναι