Η εγχείριση πέτυχε, ο ασθενής απεβίωσε… ή αλλιώς, πώς οι καλοί μαθητές της τρόικας, Πορτογαλία και Ιρλανδία οδηγούνται στην καταστροφή γιατί εφαρμόζουν πιστά την αδιέξοδη πολιτική σκληρής λιτότητας που έχει επιβάλλει στην Ε.Ε. το Βερολίνο.
Τα στοιχεία για την πορεία των οικονομιών της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, δείχνουν έμπρακτα ότι οι ευρωπαίοι ακολουθούν λάθος πορεία και σπρώχνουν τις παραπάνω χώρες, αλλά και την ευρωζώνη συνολικά, στο γκρεμό, με την...
καθοδήγηση της Γερμανίας.
Ακόμα κι αν δεχθούμε ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι μοναδική, καθώς η χώρα μας αδυνατούσε να εφαρμόσει κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα και να προχωρήσει στις απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις, δεν ισχύει το ίδιο για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
Αντιθέτως οι δύο μνημονιακές χώρες, εφαρμόζουν επακριβώς όσα προβλέπουν οι συμφωνίες, ακολουθούν πιστά τις επιταγές της τρόικας και έχουν δεχθεί τα εύσημα για την προσήλωσή τους.
Όμως το αποτέλεσμα είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικό για τη συνέχεια. Το πορτογαλικό έλλειμμα τριπλασιάστηκε στο α΄ δίμηνο του 2012, η Ιρλανδία επέστρεψε στην ύφεση.
Τι πήγε στραβά με το success story της Ιρλανδίας;
Κάθε άλλο παρά έκπληξη αποτέλεσε η επιστροφή της Ιρλανδίας στην ύφεση στο δ΄τρίμηνο. Μπορεί για τους αναλυτές η διολίσθηση αυτή να περιγράφεται ως απρόσμενη, ωστόσο οι πολέμιοι της πολιτικής λιτότητας που επιβάλλει η τρόικα δεν ξαφνιάστηκαν διόλου.
Το άλλοτε καλό παιδί της τρόικας, που εφαρμόζει κατά γράμμα τις επιταγές της, και φιγουράριζε μέχρι πρόσφατα ως το PIIG με την καλύτερη απόδοση, γίνεται ξαφνικά το «μαύρο πρόβατο».
Όταν ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε «κούρεμα» του χρέους της, πολλοί έσπευσαν να πουν ότι Πορτογαλία και Ιρλανδία θα σαμποτάρουν τις οικονομίες τους, ώστε να ακολουθήσουν το δρόμο της Ελλάδας. Φαίνεται ότι η Ιρλανδία οδεύει ακριβώς προς αυτό το δρόμο.
Κι όμως λίγο καιρό πριν, ήταν η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ που δήλωνε ότι η Ιρλανδία αποτελεί ιδανικό παράδειγμα, για το πώς μια χώρα μπορεί να βρει τον δρόμο της μετά την κρίση χρέους, ενώ και ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε. Όλι Ρεν , δήλωνε πως οι Ιρλανδοί βλέπουν ήδη φως στο βάθος του τούνελ, ακριβώς ένα χρόνο μετά την ένταξή της στον μηχανισμό διάσωσης.
Επιστροφή στην ύφεση
Η Ιρλανδία επέστρεψε στην ύφεση το δ΄τρίμηνο, καθώς το ΑΕΠ της κατέγραψε απρόσμενη συρρίκνωση 0,2% σε σχέση με το γ΄τρίμηνο. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν διεύρυνση 1%, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Michael Noonan, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πτωτική αναθεώρηση του στόχου για την ανάπτυξη φέτος, καθώς οι εξαγωγές επιβραδύνονται, ενώ συρρικνώνονται οι καταναλωτικές δαπάνες.
Η Ιρλανδία αγωνίζεται να δώσει και πάλι ζωή στην οικονομία της, ωστόσο αυτό φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, την ώρα που τα μέτρα λιτότητας διατηρούν την ανεργία πάνω από το 14%.
Καθυστερεί την αποπληρωμή των χρεών
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι χθες η Ιρλανδία ζήτησε άδεια από το δ.σ. της ΕΚΤ ώστε να καθυστερήσει την αποπληρωμή χρεών των τραπεζών της χώρας.
Το βάρος της διάσωσης ων ιρλανδικών τραπεζών είναι δυσβάσταχτο για τα δημοσιονομικά της χώρας. Το ποσό που καλείται να πληρώσει το ιρλανδικό κράτος στην πρώην Anglo Irish Bank, είναι 3,1 δις. ευρώ. Η τράπεζα με τη σειρά της θα πρέπει να δώσει τα κεφάλαια αυτά για να μειώσει την έκτακτη χρηματοδότησή της από την κεντρική τράπεζα.
Η ιρλανδική κυβέρνηση ζητά τη βοήθεια των Ευρωπαίων για την αναδιάρθρωση περίπου 30 δισ. ευρώ υποσχετικών τίτλων που χρησιμοποιήθηκαν για τη διάσωση της πρώην Anglo Irish.
Η εναλλακτική πρόταση αναφέρει ότι η τράπεζα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για να αγοράσει νέα ομόλογα της ιρλανδικής κυβέρνησης κάτι που σημαίνει ότι δεν θα καταγραφούν καθαρές εκροές από το κράτος. Τα ομόλογα θα μπορούσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για την άντληση κεφαλαίων από την ΕΚΤ.
Αν οι Ευρωπαίοι δώσουν το «πράσινο φως», τότε το κόστος για τη διάσωση των τραπεζών θα περιοριστεί για την Ιρλανδία και θα είναι πιο εύκολο γι αυτήν να επιστρέψει στις αγορές.
Χωρίς αντίκρισμα οι θυσίες της Πορτογαλίας;
Άλλος ένας καλό μαθητής της τρόικας δεν φαίνεται να τα πηγαίνει και τόσο καλά. Η συνταγή που εφαρμόζει η τρόικα στη χώρα της ιβηρικής δεν… τραβάει, με αποτέλεσμα το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας σχεδόν να τριπλασιαστεί στο πρώτο δίμηνο του 2012!
Το έλλειμμα διευρύνθηκε στα 799 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο, έναντι ελλείμματος 274 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Τα τελευταία αυτά στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν τους φόβους των αναλυτών, οι οποίοι εκτιμούν ότι ούτε η Πορτογαλία θα καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές στον χρόνο που έχει οριστεί, με αποτέλεσμα είτε να οδηγηθεί σε ένα νέο πακέτο διάσωσης, είτε να αναδιαρθρώσει το χρέος της , όπως ακριβώς συνέβη με την Ελλάδα, η οποία όπως φαίνεται δεν αποτελεί και τόσο «μεμονωμένη» περίπτωση, όπως διατείνονταν οι Ευρωπαίοι.
Άλλωστε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup Willem Buiter, υποστήριξε μιλώντας χθες στο Bloomberg, ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους στην Πορτογαλία, ενώ μίλησε και για νέο πακέτο διάσωσης αλλά και αναδιάρθρωση στην Ελλάδα.
Εν τω μεταξύ χθες οι Πορτογάλοι βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική που εφαρμόζει η κεντροδεξιά κυβέρνηση Πασόα.
Ο πορτογαλικός λαός υποβάλλεται όπως φαίνεται σε θυσίες χωρίς αντίκρισμα. Το έλλειμμα αυξάνεται κα η ανεργία παραμένει στο 14%, παρά τα αυστηρά μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά.
Μπορεί η Wall Street Journal να σχολιάζει πως η στάση των Πορτογάλων οι οποίοι διαδηλώνουν ήπια και ειρηνικά, χωρίς τις ακρότητες που συναντάμε στην Ελλάδα, θα οδηγήσει την χώρα της Ιβηρικής σε διαφορετική, καλύτερη μοίρα, ωστόσο οι αριθμοί καταδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο.
πηγή: http://www.sofokleous10.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου