Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

ΗΜΑΘΙΑ- Καθολική η συμμετοχή των φαρμακοποιών στην απεργία- Συνέντευξη

Καθολική είναι η συμμετοχή των φαρμακοποιών της Ημαθίας στην 48ωρη προειδοποιητική απεργία που κήρυξε ο Πανελλήνιος Σύλλογός τους χθες και σήμερα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας «για την υποβάθμιση του ελληνικού φαρμακείου με μέτρα που οδηγούν στην...
εξαφάνισή του» όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι του κλάδου τους.
Στο πλαίσιο αυτό το Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ημαθίας (ΦΣΗ) έδωσε χθες το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στη Βέροια με αιχμή το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία δεν έχουν ακόμα εξοφληθεί και την υποχρεωτική, πλέον, συνταγογράφηση γενόσημων φαρμάκων κατά 50%, από τους γιατρούς με αναγραφόμενη μόνο τη δραστική ουσία.

«Έχουμε ένα χρόνο περίπου που αγωνιζόμαστε με περίπου 17 ημέρες απεργίας και εκτός από το ιδιοκτησιακό δεν πετύχαμε τίποτα περισσότερο μέσα στη λαίλαπα του μνημονίου, αφού οι τροϊκανοί σε συνεργασία με τον πολιτικό κόσμο της χώρας -αντιλαμβάνεστε τι εννοώ- πέρασαν τη λογική της εξαθλίωσης του μέσου ελληνικού φαρμακείου, το οποίο στηρίζει ουσιαστικά το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας ενώ πολλά ταμεία μας χρωστάνε χρήματα από το 2010, όπως π.χ. η ΔΕΗ, το χρέος της οποίας ανέρχεται σε 10εκατ. ευρώ και τα οποία προς στιγμήν δεν φαίνεται να μπορούμε να τα εισπράξουμε. Και δεν φτάνει που δεν πληρωνόμαστε, αλλά πάνε να μας περικόψουν και το 3,5% από τα χρεωστούμενα» τόνισε ο πρόεδρος του ΦΣΗ κ. Κίμων Παράσχου εκφράζοντας τον φόβο ότι μέχρι τέλος του έτους ένα μεγάλο ποσοστό φαρμακείων κυρίως στην περιφέρεια, εάν δεν κλείσει, θα δουλεύει με ζημία. «Σ’ αυτό μάλλον στοχεύουν μερικοί και γι’ αυτό θέλουν να εναρμονίσουν το ωράριο των φαρμακείων με το ωράριο των σούπερ μάρκετ.

Εξάλλου πώς είναι δυνατόν να νομοθετεί το κράτος έτσι, ώστε να εργάζεται ένας φαρμακοποιός 100 ώρες την εβδομάδα, 400 ώρες το μήνα;
Σε ποιο επάγγελμα συμβαίνει αυτό; Και προς τιμήν όλων των 145 συναδέλφων της Ημαθίας, πλην ενός, κανείς δεν ζήτησε να ενταχθεί σ’ αυτό το εξοντωτικό ωράριο».

Ο πρόεδρος έθεσε επίσης και ένα ερώτημα σχετικά με το φαρμακείο του Νοσοκομείου Βέροιας που σύμφωνα με το νέο νόμο θα πρέπει να έχει ολοήμερη λειτουργία: «Ρωτήστε τον διοικητή, έχει φαρμακοποιό στο Νοσοκομείο; Ποιος θα λειτουργεί το φαρμακείο; Σας πληροφορώ ότι στο Νοσοκομείο εδώ και 8 μήνες δεν υπάρχει φαρμακοποιός.

Και ρωτώ, πώς δίνεται το φάρμακο στα Τμήματα, ποιος παραλαμβάνει τα φάρμακα, ποιος ταξινομεί, ποιος τα φυλάσσει στα ψυγεία…

Είναι δυνατόν να λέει το κράτος ότι ο φαρμακοποιός πρέπει να είναι 24 ώρες στο φαρμακείο του και το μεγαλύτερο νοσοκομείο του Νομού, να μην έχει φαρμακοποιό;» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΦΣΗ.

Συνεχίζοντας το θέμα των ανεξόφλητων χρεών ο κ. Παράσχου τόνισε χαρακτηριστικά: «Οι ασφαλισμένοι δεν είναι ασφαλισμένοι στα Φαρμακεία αλλά στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Και τα Ταμεία είναι υποχρεωμένα να τους καλύπτουν, όχι τα φαρμακεία. Έτσι κι αλλιώς εμείς στηρίζουμε και εξυπηρετούμε, αλλά δεν είμαστε φορέας ασφάλισης».

Όσον αφορά τις απεργαικές κινητοποιήσεις υπογράμμισε ότι με την εξαγγελία της χθεσινής 48 ώρες απεργίας τους, το Υπουργείο του έδωσε τα χρεωστούμενα για τον Δεκέμβριο. «Όμως, δεν σταματάμε εδώ, ο αγώνας αρχίζει σήμερα και περιμένουμε και τον ΕΟΠΥΥ να μας πληρώσει μέχρι τις 16 Μαρτίου. Αν δεν πληρωθούμε διακόπτουμε τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση, σ’ όλα τα Ταμεία του ΕΟΠΥΥ».

Γενόσημα
Μιλώντας για τα γενόσημα φάρμακα, ο πρόεδρος του ΦΣΗ ανέφερε ότι τα συρτάρια των φαρμακείων άρχισαν να γεμίζουν με εκατοντάδες γενόσημα (αντίγραφα) τα οποία καλούνται να προμηθευτούν και να πληρώσουν μέχρι το τέλος του μήνα.

Μάλιστα πολλά απ’ αυτά είναι προερχόμενα ακόμα και από χώρες του τρίτου κόσμου – όπως τονίζουν οι φαρμακοποιοί – ενώ ο ΕΟΦ με το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτει, εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να λειτουργήσει επαρκώς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του.

«Όλοι αυτοί που χειρίστηκαν το θέμα, θα έδιναν στον πατέρα τους ή στη μάνα τους ένα γενόσημο;» αναρωτήθηκε ο κ. Παράσχου εκφράζοντας τους φόβους των φαρμακοποιών για την ποιότητα των αντίγραφων φαρμάκων, που θα αρχίσουν να συνταγογραφούνται από την 1η Απριλίου.

Εξαιρώντας κάποιες ελληνικές εταιρίες γενοσήμων που διαθέτουν αξιοπιστία στα προϊόντα τους και είναι ασφαλή – εκ του χρόνου και του αποτελέσματος – η χρήση τους, οι φαρμακοποιοί βάζουν πολλά ερωτηματικά για το μέλλον και την εκμετάλλευση του φαρμάκου.

«Τί θα γίνει όταν ο κάθε αεριτζής βγάζει μια άδεια και θα φέρνει την πρώτη ύλη από τρίτες χώρες και θα συσκευάζει φάρμακα κάνοντας πειραματόζωα τους πολίτες;» αναρωτήθηκε ο κ. Παράσχου. Τέλος, έθεσε και θέμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τονίζοντας τις πρακτικές δυσκολίες του φαρμακοποιού στη δυνατότητα σύνδεση των μηχανογραφικών συστημάτων.

Ευθείες βολές
Ο Πρόεδρος του ΦΣΗ στο πλαίσιο της συνέντευξης εξαπέλυσε και ευθείες βολές προς πολιτικούς (και της Ημαθίας) αλλά και μεγαλοεπιχειρηματίες του φαρμάκου τονίζοντας τα εξής: «Το λιανεμπόριο του φαρμάκου είναι μεγάλο’
Σ’ αυτή την κρίση που υπάρχει στην Ελλάδα, μερικοί μεγάλοι των Αθηνών και όχι μόνο, βρήκαν την ευκαιρία και θέλουν να μπουν και στο λιανεμπόριο για περισσότερα κέρδη. Εμάς, ως τάξη των φαρμακοποιών, πολλοί που ασχολούνται με το πολιτικό σύστημα, κατά καιρούς μας έκλεισαν το μάτι και εμείς τους πιστέψαμε. Και δώστε σημασία σ’ αυτό που λέω γιατί βγαίνουν ορισμένα συμπεράσματα...

Όχι μόνο στην κεντρική πολιτική σκηνή αλλά και στην Ημαθία. Μάλιστα είχαμε την ευκαιρία να τους ευχαριστήσουμε, όσον αφορά για το ωράριο, για την αρνητική ψήφο που δώσαν στη βουλή απέναντι στο φαρμακείο της γειτονιάς. Δυστυχώς όμως μετά από 15-20 μέρες ψήφισαν ναι σε όλα. Εγώ το λέω σήμερα ξεκάθαρα χωρίς να έχω κανέναν ενδοιασμό…

Και καλώ τους συναδέλφους μου της Ημαθίας, στις επόμενες εκλογές που έρχονται να… κλείσουν το μάτι σε ορισμένους πολιτικούς. Καταλαβαίνεται τι εννοώ και δεν έχω καμία διάθεση να επεκταθώ περισσότερο».

Στο πάνελ της συνέντευξης παραβρέθηκαν ο γραμματέας του ΦΣΗ Αργύρης Φουκαλάς και τα μέλη Μανώλης Λάϊος και Γιώργος Σπυρίδης

εφημερίδα ΛΑΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: