Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Ο Περιφερειακός Τύπος, το κόψιμο των Ισολογισμών και το επικείμενο κλείσιμο των εφημερίδων ευκαιρία για νέα αυτοδιαχειριστική αρχή

Η πρόθεση της Κυβέρνησης να καταργήσει την υποχρέωση των Α.Ε να δημοσιεύουν υποχρεωτικά τους ισολογισμούς τους στις εφημερίδες έχει προκαλέσει αντιδράσεις των ιδιοκτητών τους που βλέπουν να χάνουν ένα σημαντικό έσοδο που στήριζε τις θνησιγενείς επιχειρήσεις τους.
Το ζήτημα είναι σοβαρό και έχει πολλές πτυχές και ως εκ τούτου όποιος βιαστεί να το απαντήσει μονολεκτικά είναι βέβαιο ότι θα δώσει απάντηση που δε θα καλύπτει κανέναν.
Ας επιχειρήσουμε να δούμε το πρόβλημα που...
δημιουργείται στον περιφερειακό τύπο και τις επιπτώσεις που φέρνει και να καταθέσουμε μια πρόταση.

Η υποχρεωτική δημοσίευση των ισολογισμών, και των διακηρύξεων των ΟΤΑ, των πλειστηριασμών κλπ θα συμπλήρωνα εγώ, ήταν μια βασική πηγή εσόδων για τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης πλην όμως, δεν ήταν τόσα που τα καθιστούσε βιώσιμα.
Η βασική πηγή εσόδων των περιφερειακών εφημερίδων ήταν αφενός το κρατικό χρήμα μέσω του στενού κράτους (κρατική διαφήμιση) και των ΟΤΑ (οι διακηρύξεις που λέγαμε) και το "μαύρο" χρήμα που κυκλοφορούσε αφειδώς προερχόμενο είτε από πολιτικούς είτε από συμφέροντα επιχειρηματικά κλπ για να δημιουργείται θετικό κλίμα υπέρ τους, είτε για να αποκρύβονται γεγονότα και αλήθειες, που, αν δημοσιοποιούνταν, θα προξενούσαν ζημιά τόσο στην εικόνα προσώπων, όσο και επιχειρήσεων.

Ήταν και είναι κοινό μυστικό ότι ο περιφερειακός τύπος, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ήταν ζημιογόνος. Ωστόσο, μια σειρά εφημερίδων στην περιφέρεια άνοιξαν και λειτούργησαν με τέτοιο τρόπο λες και οι εκδότες τους ήταν μεγιστάνες του πλούτου. Μεγάλα τιράζ, πολυτελείς εκδόσεις, ανύπαρκτη τεχνική υποδομή φούσκωναν τα κόστη, που όμως με ένα "μαγικό" τρόπο δεν αποτελούσαν αιτία να φαληρίσει η επιχείρηση που εμφάνιζε προς τα έξω μια εικόνα κραταιά και ως εκ τούτου αξιόπιστης και δυναμικής μονάδας που έπαιζε ρόλο στα τοπικά πράγματα.

Πίσω από τη βιτρίνα όμως υπήρχαν ένα σωρό προβλήματα. Εργαζόμενοι άλλες φορές απλήρωτοι κι άλλες φορές κακοπληρωμένοι. Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι και τεχνικοί στα τυπογραφεία αδήλωτοι και ανασφάλιστοι αμειβόμενοι πολύ κάτω από τις συλλλογικές συμβάσεις. Το καθεστώς των ατομικών συμβάσεων οι περιφερειακοί εκδότες το είχαν "κατακτήσει", δεν περίμεναν το Μνημόνιο να το εφαρμόσουν. Οι οφειλές στο ΙΚΑ για κάθε μια από τις περιφερειακές εφημερίδες ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες ευρώ, αλλά ουδέποτε αυτό κατέστη τροχοπέδη για τον εκδότη, που με "μαγικό" τρόπο ρύθμιζε την οφειλή του και συνέχιζε τη δράση του εξοπλισμένος με ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες.

Οι εκδότες έδιναν μάχες και έγιναν εξπέρ στο σπορ της αναζήτησης κρατικού χρήματος, τόσο από τα διαφημιστικά πακέτα που ποτέ δεν έφταναν στην περιφέρεια, γιατί τα άρπαζαν όλα σχεδόν οι Αθηναϊκές εφημερίδες, όσο και από τις διαφημίσεις κρατικών φορέων όπως ο ΟΠΑΠ κλπ

Η κατάσταση αυτή δημιούργησε μια στρέβλωση. Οι εφημερίδες δεν έπαιζαν κανέναν ρόλο επί της ουσίας, δεν αναδείκνυαν κανένα θέμα του τόπου και είχαν μετατραπεί σε αναδημοσιευτές ειδήσεων του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και των Δελτίων Τύπου των τοπικών κι όχι μόνο φορέων. Εφημερίδες άνευρες, άσχημες, χωρίς παρέμβαση στην τοπική κοινωνία διαμόρφωσαν γενιές εθισμένες στο "τίποτα". Όταν οι αναγνώστες έβλεπαν σε έντυπα, που έκαναν απόπειρες να κυκλοφορήσουν, να ασχολούνται με ζητήματα που καίνε, να καταθέτουν άποψη, απορούσαν.

Το "μαύρο" πολιτικό χρήμα μειώθηκε τόσο πολύ, που οι εκδότες το βλέπουν μόνο στα τηλεοπτικά δελτία, όπως όλοι μας. Το επιχειρηματικό "μαύρο" χρήμα ελαχιστοποιήθηκε αφού πλέον τη δουλειά την κάνει ο Παπαδήμος με τους νόμους που ψηφίζει η Κυβέρνηση. Η κρατική διαφήμιση έχει μηδενιστεί. Το μόνο που είχε απομείνει ως σωσίβιο για τα καράβια που βούλιαζαν ήταν οι ισολογισμοί και οι διακηρύξεις των ΟΤΑ μαζί με τους πλειστηριασμούς.
Το γεγονός ότι καταργούνται οι ισολογισμοί είναι ένα σοβαρό χτύπημα στους εκδότες της περιφέρειας. Πολλοί θα επισπεύσουν το κλείσιμο της εφημερίδας τους αν δε θέλουν να μπουν φυλακή από τα χρέη που έχουν.

Ενδεχόμενη κατάργηση, που κατά την άποψή μου επιβάλλεται, των διακηρύξεων και των πλειστηριασμών, θα σημάνει το τέλος μιας κακής, μαύρης εποχής και το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για τον τύπο της Περιφέρειας που πρέπει να στηθεί διαφορετικά.
Το κλείσιμο των περιφερειακών εφημερίδων δεν πρόκειται να κοστίσει τίποτα σε επίπεδο ενημέρωσης, διότι είναι ξεπερασμένες τόσο σε ποιότητα όσο και σε ταχύτητα από τα ηλεκτρονικά μέσα που έχουν ανακύψει και κάνουν όλο και περισσότερο κόσμο να τα εμπιστεύεται καθημερινά.


ΠΡΟΤΑΣΗ

Πιστεύω ότι, εν όψει της νέας εποχής για τον έντυπο τύπο της Περιφέρειας, θα πρέπει να στηθεί σε νέες βάσεις που καμιά σχέση δε θα έχουν με το κράτος σε όλες τις εκφάνσεις του.
Οι περιφερειακές εφημερίδες θα πρέπει να είναι προϊόν συλλογικών δράσεων επαγγελματιών του χώρου που θα αναλάβουν την έκδοσή τους, θα παρουσιάζουν συνεχώς ένα ποιοτικό φύλλο και θα αμείβονται από την αγορά, τους αναγνώστες που θα διαβάζουν πραγματικά γεγονότα κι όχι δελτία τύπου, αναλύσεις και σχόλια κι όχι ευχολόγια και λιβανιστήρια σ΄ όσους πληρώνουν, έρευνες για τα κοινωνικά και εργατικά θέματα κι όχι διαφημιστικές καταχωρήσεις εταιρειών που αγόραζαν τη σιωπή των εφημερίδων.

Οι δημοσιογράφοι που απασχολούνται σήμερα στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης ζουν στο πετσί τους τη φτώχεια και την ανασφάλεια. Είναι στο έλεος των αφεντικών τους και κάποια στιγμή θα πρέπει να οργανωθούν μαζί με τους τεχνικούς στην κατεύθυνση της αυτοδιαχείρισης των νέων μέσων που θα στήσουν, ώστε να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Η απόφαση είναι δική τους και όχι των εκδοτών.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σιγά μην κλάψω!! Έτσι και αλλιώς ο τύπος γράφει ανάλογα από πού τα αρπάζει!! Επομένως η προσφορά του τύπου είναι μηδενική, γιατί ποτέ δεν γράφει αλήθειες!! Και εγώ κατευθυνόμενο τύπο δεν το γουστάρω!! Μπράβο στην Κυβέρνηση, παρόλου που δεν την γουστάρω, σε αυτό συμφωνώ !! να τελειώνουμε με τους τζάμπα μάγκες!! Αν και έχετε τα φυτώρια τις διαφθοράς τους Δήμους!!!