Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

TO ΥΠ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ 166 ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Παρά το κύμα των έντονων αντιδράσεων και παρά την κοινωνική κατακραυγή το υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Τρίτης (3/5) εμμένει στην απόφασή του να μην οριστεί ειδικό εξεταστικό κέντρο στην Κρήτη για τους 166 υποψήφιους με ....
ειδικές εξεταστικές ανάγκες και να τους υποχρεώσει να μεταβούν για τις πανελλαδικές εξετάσεις στην Αθήνα.

Αναλυτικότερα σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του υπ.Παιδείας αναφέρονται τα εξής :
"Από το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι ο ορισμός των ειδικών εξεταστικών κέντρων για τη συμμετοχή των υποψηφίων Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ Α΄) που εξετάζονται προφορικά στις πανελλήνιες εξετάσεις 2011 και η κατανομή των υποψηφίων σε αυτά έγινε με την αριθ. Φ.151/46637/Β6/15.4.2011 Υπουργική Απόφαση. Πρόκειται για 1.152 υποψηφίους από τους οποίους οι 166 προέρχονται από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης και μετακινούνται για εξέταση στην Αθήνα.

Οι υποψήφιοι και από τους λοιπούς νομούς μετακινούνται στα εξεταστικά κέντρα Αθήνας- Θεσσαλονίκης.

Ο μέγιστος αριθμός μεταξύ αυτών των υποψηφίων εξετάζεται προφορικά, επειδή αδυνατεί να υποστεί γραπτή εξέταση, λόγω προβλημάτων δυσλεξίας, δυσγραφίας, δυσαριθμησίας, δυσαναγνωσίας, δυσορθογραφίας ή προβλημάτων στα άνω άκρα κ.α. Οι εξετάσεις αυτές δεν αφορούν υποψηφίους με σοβαρές παθήσεις για τους οποίους η πολιτεία έχει θεσμοθετήσει τη διαδικασία εισαγωγής χωρίς εξετάσεις και σε ποσοστό θέσεων 5%.

Ο αριθμός των υποψηφίων ανά ειδικό εξεταστικό κέντρο και περιοχή προέλευσης καθορίστηκε με τρόπο που να διασφαλίζει την αντικειμενικότητα και το αδιάβλητο των εξετάσεων. Υπενθυμίζεται ότι οι μαθητές εξετάζονται σε μαθήματα διαφορετικών ειδικοτήτων τα οποία ανέρχονται σε 31 με ελάχιστους εξεταζόμενους σε κάποιες ειδικότητες και δεν είναι εύκολο να εξευρεθούν καθηγητές για την εξέτασή τους.

Είναι αναγκαίο για τη διασφάλιση του αδιάβλητου, αφού πρόκειται για προφορικές εξετάσεις, οι καθηγητές-εξεταστές όχι μόνον να μην προέρχονται από σχολεία της περιοχής των εξεταζομένων, αλλά να υπάρχουν και καθηγητές ειδικοτήτων, ώστε οι εξετάσεις αυτές να μπορούν να ολοκληρώνονται, σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Τα δύο προηγούμενα χρόνια λειτούργησαν επιπλέον ειδικά εξεταστικά κέντρα σε Χανιά, Ηράκλειο, Ρόδο και Πάτρα και προέκυψαν προβλήματα εξεύρεσης εξεταστών-καθηγητών στη Ρόδο και στην Κρήτη για τη διεξαγωγή των ειδικών προφορικών πανελλαδικών εξετάσεων των ΕΠΑΛ. Το Υπουργείο έλαβε πλέον μέριμνα και καθόρισε τα ειδικά εξεταστικά κέντρα των υποψηφίων ΕΠΑΛ Α΄ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την απάλειψη κάθε πιθανότητας επανάληψης προβλημάτων σχετικά με την παρουσία εξεταστών καθηγητών κατά τη διαδικασία των εξετάσεων."

Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη απόφαση του υπουργείο παιδείας έχει χαρακτηριστεί ως απαράδεκτη και ανάλγητη απο το σύνολο των φορέων της Κρήτης ενώ σχετικές ερωτήσεις έχουν καταθέσει πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητώντας να οριστεί ειδικό εξεταστικό κέντρο στην Κρήτη όπως γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια.

Ο λόγος είναι διπλός. Αφενός το ότι το υπουργείο μπορεί να επικαλείται την διαδικασία των εξετάσεων αλλά παραγνωρίζει το ότι υποχρεώνοντας 166 υποψήφιους (με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες) σε μιαν τέτοια ταλαιπωρία τους φέρνει σε μειονεκτικότερη θέση απο άλλουςκαι επιπλέον το κόστος για το ταξίδι και την διαμονή στην Αθήνα των υποψήφιων και των οικογενειών τους θα βαρύνει τους ίδιους με αποτέλεσμα αρκετοί να είναι εκείνοι που δεν θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, κάτι που παραβιάζει και τα στοιχειώδη του Συντάγματος περι ισότητας όλων των πολιτών.

irakliotikosteki

Δεν υπάρχουν σχόλια: