Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Wikileaks: Τα αντίποινα του Μπους στον Καραμανλή

H οργή της κυβέρνησης Μπους για το ΝΑΤΟϊκό βέτο του Βουκουρεστίου απέναντι στην ΠΓΔΜ ήταν η αιτία καθυστέρησης της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα visa – waiver, τον Οκτώβριο του 2008, που προέβλεπε την κατάργηση της βίζας για τους Έλληνες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ...Σύμφωνα με τηλεγράφημα που διέρρευσε από τη Wikileaks, και που αναφέρουν "ΤΑ ΝΕΑ", "αντίποινα της κυβέρνησης Μπους στην κυβέρνηση Καραµανλήγια το ΝΑΤΟΪΚΟ «βέτο»του Βουκουρεστίου απέναντι στην ΠΓ∆Μ ήταν το «κόψιµο» της Ελλάδας από το πρόγραµµα visa - waiver (κατάργηση τηςβίζας για τους Ελληνες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ) τονΟκτώβριο του 2008, την ώρα που επτά άλλες χώρες γίνονταν δεκτές".

Ο Αµερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα παραδέχθηκε πως "η οργή της κυβέρνησης Μπους είναι αυτή που καθυστερεί την ένταξητης Ελλάδας στο πρόγραµµα".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στα "ΝΕΑ", από το τηλεγράφημα προκύπτει ακόµη, ότι ενώ η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να ψηφίσει τον Σεπτέµβριο του 2009 µε αµερικανική πίεση µια σειρά "αµφιλεγόµενων νοµικά συµφωνιών", όπως τις χαρακτηρίζει η Ντ. Μπακογιάννη, για ανταλλαγή στοιχείων και έκδοση εγκληµατιών, εντούτοις δεν υπήρξε αποτέλεσµα.

Οι Αµερικανοί προτίµησαν να µη δώσουν τη βίζα λίγο πριν από την κατάρρευση της κυβέρνησης της Ν?, παρά τις διαµαρτυρίες της υπουργού Εξωτερικών, η οποία παραπονιόταν ότι έκανε όλη τη δουλειά και το “δώρο” θα πήγαινε στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Οπως προκύπτει από εµπιστευτικό τηλεγράφηµα (στις 29 Απριλίου του 2009), ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην αναµονή για την άρση της βίζας και την είσοδο στο πρόγραµµα visa - waiver από το 1999 και ότι τα προβλήµατα ασφαλείας και η έλλειψη βιοµετρικών διαβατηρίων, σε συνδυασµό µε τις εξελίξεις µετά την 11η Σεπτεµβρίου ήταν αυτά που την κράτησαν εκτός για τόσο καιρό.

Ο Σπέκχαρντ, ωστόσο, επιβεβαιώνει την αίσθηση ότι όταν η Ελλάδα «κόπηκε» από το πρόγραµµα τον Οκτώβριο του 2008, την ώρα που άλλες επτά ευρωπαϊκές χώρες εγκρίθηκαν (ανάµεσά τους οι Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία), αυτό συνέβη λόγω του βέτο στο Βουκουρέστι. Σηµειώνει χαρακτηριστικά:

“Η οργή της κυβέρνησης Μπους για το ελληνικό βέτο στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2008 για την αίτηση της δηµοκρατίας της Μακεδονίας, λόγω του ονόµατος, επιβράδυνε την υποψηφιότητατης Ελλάδας για το πρόγραµµα. Η Ελλάδα δεν ήταν ανάµεσα στις έξι ευρωπαϊκές χώρες και τη Νότια Κορέα που προσκλήθηκαν στο πρόγραµµα τον Οκτώβριο του2008, ένα βήµα που ερµηνεύθηκε στην Ελλάδαως πολιτική τιµωρία”.

Στο ίδιο τηλεγράφηµα, ο Σπέκχαρντ εκφράζει την πεποίθηση ότι οι σχετικές διαπραγµατεύσεις θα ολοκληρωθούν σύντοµα και υπογραµµίζει τη δυσκολία της κυβέρνησης της Ν.Δ. λόγω της ισχνής της πλειοψηφίας να δηµοσιοποιήσει τις συµφωνίες που συµπεριλαµβάνουν ανταλλαγή στοιχείων για την τροµοκρατία, από τον φόβο ότι “θα προσφέρει πολιτικά πυροµαχικά στην αντιπολίτευση”.

Το απόρρητο τηλεγράφημα αποκαλύπτει, ότι ο αµερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2009 διαβεβαιώνει τον επικεφαλής του διπλωµατικού γραφείου της Ντόρας Μπακογιάννη ότι οι ΗΠΑ θέλουν να εντάξουν την Ελλάδα στο πρόγραµµα visa - waiver και να τελειώνουν µε το θέµα µέχρι τον Ιούνιο και προτείνει να ταξιδέψει ειδική ελληνική οµάδα στην Oυάσιγκτον να διαπραγµατευτεί για το ζήτηµα.

Υπενθυµίζεται ότι τον Ιούνιο του 2009 στην Κέρκυρα, παρόντος του Αµερικανού αναπληρωτή ΥΠΕΞ Τζέιµς Στάινµπεργκ και της Ντ. Μπακογιάννη, υπογράφτηκαν οι τελικές συµφωνίες που, µετά την έγκρισή τους από τη Βουλή,θα επέτρεπαν την άρση της βίζας.

Όµως, η προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα το φθινόπωρο του 2009 καθυστέρησε– και όχι τυχαία – τη σχετική ανακοίνωση από την αµερικανική πλευρά.

Στο τέλος οι ΗΠΑ ενέταξαν την Ελλάδα στο συγκεκριµένο πρόγραµµα κατά το ταξίδι του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον τον Μάρτιο του 2010.

.news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: