Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Standard and Poor's: ΥΠΟΒΑΘΙΖΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ "ΚΟΥΡΕΜΑ" 50% ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΜΑΣ

Τελικά, αφού δεν το παίρνουμε εμείς απόφαση να φύγουμε θα μας διώξουν και αυτό, εκτός των άλλων, θα είναι και μεγάλη ξεφτίλα για τη χώρα μας.
Εν μέσω φημών για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's προχώρησε σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας τη Δευτέρα από BB- σε Β.
Ο οίκος διατηρεί την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε αρνητική προοπτική και σημειώνει ότι...απαιτείται "κούρεμα" 50% ή περισσότερο στα ελληνικά ομόλογα, για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Σε ανακοίνωσή του, την οποία αναδημοσιεύει η Wall Street Journal, ο οίκος σημείωσε ότι μία πιθανή επιμήκυνση θα οδηγούσε τις πιστώτριες χώρες να ζητήσουν "συγκρίσιμη μεταχείριση" για τους ιδιώτες επενδυτές, με αντίστοιχη επέκταση των χρόνων λήξης των ομολόγων και των δανείων τους.

"Ακόμη και αν δεν υπήρχε μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων, μία τέτοια επιμήκυνση θεωρείται γενικά λιγότερο ευνοϊκή για τους ιδιώτες επενδυτές, σε σχέση με την αποπληρωμή σύμφωνα με τους αρχικούς όρους του χρέους", αναφέρει ο οίκος.

Η υποβάθμιση προκάλεσε την άμεση αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα νεότερο στοιχείο που να δικαιολογεί την απόφαση του οίκου.

"Η αξιολόγηση από τον οίκο Standard and Poor’s έρχεται σε μία περίοδο που δεν έχει προστεθεί καμία πληροφορία και καμία απόφαση που να επιδεινώνει την κατάσταση της Ελλάδας σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση του οίκου που είχε λάβει χώρα ένα μήνα πριν.

Οι αποφάσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης πρέπει να βασίζονται πάνω σε στοιχεία, αποφάσεις και πραγματική αξιολόγηση ως προς τα ουσιαστικά δεδομένα κάθε οικονομίας. Η εγκυρότητα τους τίθεται σε αμφισβήτηση, όταν βασίζεται σε στοιχεία πέρα από αυτά" αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: