Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η Ε.ΛΑΣ. Στη φυλακή όσοι ζητούν άσυλο!

O παραλογισμός στο μεγαλείο του. Μετανάστης συνελήφθη και κρατείται γιατί ζήτησε πολιτικό άσυλο ενώ δεν είχε "χαρτιά". Η ελληνική αστυνομία στην ουσία γελιοποιείται ,επειδή ακριβώς δεν υπάρχει κυβερνητική βούληση,όταν συλλαμβάνει μετανάστες που ασκούν το δικαίωμά τους να ζητήσουν άσυλο,ενώ δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα. Εάν είχαν δε θα χρειάζονταν άσυλο,αφού δε θα έφευγαν κρυφά από τη χώρα τους. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του μετανάστη από το Σουδάν που....
τον συνέλαβαν στην Ηγουμενίτσα.


Η ΜΚΟ "ΑΙΤΗΜΑ" αναφέρει, καλώντας το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και την κοινωνία των πολιτών να λάβουν θέση επί του θέματος.

Στα πλαίσια των Επειγόντων Μέτρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων 2010, η οργάνωσή μας υλοποιεί πρόγραμμα παροχής νομικής συνδρομής σε πρόσφυγες που βρίσκονται στην περιοχή της Ηγουμενίτσας. Το πρόγραμμα αυτό, που υλοποιείται σε συνεργασία με τους ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων. Στόχος του εγκεκριμένου αυτού προγράμματος είναι να ενημερωθούν οι πρόσφυγες για τα δικαιώματά τους και να βοηθηθούν να τα ασκήσουν.
Σε αυτό το πλαίσιο τα στελέχη του προγράμματός μας άρχισαν την ενημέρωση των προσφύγων και ορισμένοι από αυτούς ζήτησαν την συνδρομή μας προκειμένου να υποβάλουν αίτηση ασύλου. Μετά την υποβολή του πρώτου αιτήματος και όταν πλέον ενημερώσαμε τις τοπικές αστυνομικές αρχές ότι θα ακολουθήσουν και άλλα αιτήματα, μας κατέστη γνωστό ότι όποιος υποβάλει αίτηση ασύλου χωρίς να διαθέτει ταξιδιωτικά έγγραφα θα κρατηθεί (σημειώνουμε ότι ελάχιστοι πρόσφυγες διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα).
Παρ’ ότι θεωρήσαμε αδιανόητη μία τέτοια ενέργεια από τις αστυνομικές αρχές, ενημερώσαμε σχετικά έναν υπήκοο Σουδάν τον οποίο είχαμε προγραμματίσει για υποβολή αιτήματος ασύλου και αυτός επέμεινε στην αρχική του βούληση να προχωρήσει. Την 29/4/2011 τον συνοδεύσαμε στο Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας. Η αίτηση ασύλου υποβλήθηκε, ωστόσο ο αιτών -κατόπιν πρότασης του Τμήματος Αλλοδαπών και απόφασης του Αστυνομικού Διευθυντή Θεσπρωτίας- συνελήφθη και κρατείται.
Οι αστυνομικές αρχές, τιμωρώντας με φυλάκιση όποιον επιχειρήσει να ασκήσει το δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου, ουσιαστικά καταργούν το δικαίωμα αυτό. Πρόκειται για μία πρακτική που συνιστά βάναυση παραβίαση των δικαιωμάτων των προσφύγων όπως αυτά αποτυπώνονται στις διεθνείς συμβάσεις που δεσμεύουν την χώρα μας.

Όπως δήλωσε στο tvxs.gr, ο πρόεδρος της οργάνωσης Σπύρος Ριζάκος, «αν το ζήτημα μείνει στο πότε θα θελήσουν οι αρχές να αφήσουν τον μετανάστη ή πότε θα δραστηριοποιηθεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο άνθρωπος θα παραμείνει κρατούμενος για πολύ καιρό».

Ο κ. Ριζάκος θίγει επίσης το ζήτημα των συνθηκών κράτησης. Αναφέρει ότι οι επανειλημμένες συστάσεις της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και του Ευρωπαικού Δικαστηρίου για τις συνθήκες κράτησης των παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα δεν φαίνεται να έχουν εισακουστεί. Ο μετανάστης απο το Σουδάν βρίσκεται στα κρατητήρια του ΑΤ Παραμυθιάς Θεσπρωτίας σ’ ένα υπόγειο χωρίς φωτισμό, στρώμα και χωρίς να υπάρχει δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας και προαυλισμού. Εξάλλου, σύμφωνα με την Πολυξένη Ανδρεάδου από την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Ηγουμενίτσας, είναι πολύ δύσκολο να επισκεφθεί κανείς έναν κρατούμενο πρόσφυγα, καθώς οι τοπικές αρχές δεν είναι συνεργάσιμες οταν πρόκειται για μετανάστες.

Η κράτηση του μετανάστη που άσκησε το νόμιμο δικαίωμά του για κόκκινη κάρτα έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται για το ζήτημα των μεταναστών της περιοχής. Το ακαθόριστο νομικό πλαίσιο που υπάρχει σε σχέση με τις προϋποθέσεις κράτησης των παράνομων μεταναστών δε βοηθάει στη λύση του ζητήματος.

Το κλίμα εκφοβισμού που επικρατεί σε σχέση με τους μετανάστες που διαμένουν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας έχει επίσης οδηγήσει μια ομάδα κατοίκων, με την υποστήριξη του Δημάρχου Ηγουμενίτσας, σε κινητοποιήσεις που αποσκοπούν στο διωγμό τους. Χθες, μάλιστα, προέβησαν στο κλείσιμο του λιμανιού, διαμαρτυρόμενοι για τις «άθλιες συνθήκες του τόπου», που έχουν προκαλέσει, όπως εκείνοι ισχυρίζονται, οι μετανάστες.

Όπως δήλωσε η κα Ανδρεάδου, «η οικονομική κρίση έχει αυξήσει την επιθετικότητα απέναντι στους μετανάστες». Η ίδια εκφράζει την ανησυχία της για επακόλουθα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

την ανησυχία του για τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων και των παιδιών τους στην περιοχή θα τους εκφράσει κανείς?Όποιος δεν έχει χαρτιά να απελαύνεται αμέσως.Αν υπάρχει νομοθεσία θα πρέπει να εφαρμοστεί