Προς το τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο μέσα στην επόμενη θα λάβει τις αποφάσεις της η διοίκηση της Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ, για το αν θα θέσει σε λειτουργία ή όχι τα τρία της εργοστάσια κατά τη φετινή ζαχαρική περίοδο, η οποία εξελίσσεται σε μια από τις χειρότερες ίσως, σε όλη την ιστορία της, από άποψη προσδοκώμενης παραγωγής, λόγω της απροθυμίας των αγροτών να σπείρουν τεύτλα.
Το θέμα τέθηκε επί τάπητος...χθες σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΒΖ, έπειτα από αίτημα του Επιμελητηρίου, καθώς και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Σερρών, στην οποία συμμετείχαν και βουλευτές και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην ΕΒΖ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η αντιπροσωπεία από τον ακριτικό νομό με τη συνδρομή και των συνδικαλιστών της Ομοσπονδίας, υπεραμύνθηκε της άποψης ότι πρέπει να λειτουργήσει κανονικά το εργοστάσιο των Σερρών, γιατί «όποιο εργοστάσιο κλείνει δεν ξανανοίγει». Μάλιστα, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Σερρών κ. Μ. Τζελέπης απείλησε μέχρι και με κατάληψη των κτηρίων της ζάχαρης στο νομό, αν τελικά η απόφαση της ΕΒΖ αποβεί μοιραία για το τοπικό εργοστάσιο. Στα επιχειρήματα των Σερραίων ήταν επίσης ότι στην περιοχή όπως τονίστηκε, έχουν σπαρθεί περί τα 17.000 στρέμματα, ή το ένα τρίτο επί συνόλου σχεδόν 60.000 στρεμμάτων, που καλλιεργήθηκαν φέτος σε Θεσσαλία, Μακεδονία και Θράκη.
Πρακτικά βέβαια με το συγκεκριμένο όγκο τεύτλων είναι δύσκολο να «ανάψει» η καμινάδα του εργοστασίου των Σερρών. Όμως με δεδομένο ότι τα σενάρια που έχει επεξεργαστεί η διοίκηση «δείχνουν» πως οι κοστολογικές διαφορές δεν είναι πολύ μεγάλες (μεταξύ του να μην λειτουργήσει και να πληρώνονται οι εργαζόμενοι για να κάθονται, και να λειτουργήσει έστω και με μικρή παραγωγή), κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το αντίθετο. Άλλωστε, στις προθέσεις της διοίκησης, όπως λέγεται από συμμετέχοντες στη σύσκεψη, είναι να λάβει υπόψη της και τη κοινωνική διάσταση του θέματος, ώστε να αποφευχθούν τυχόν αντιδράσεις και αναταραχές. Το ίδιο σκεπτικό, εν τω μεταξύ, εκτιμάται ότι θα ισχύσει και στην περίπτωση της μονάδας στην Ορεστιάδα, για την οποία, επίσης, έχουν εκφραστεί αμφιβολίες για το αν θα λειτουργήσει ή όχι τη φετινή περίοδο.
Εξελίξεις, ωστόσο, αναμένονται μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαίου και από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται με ευρωπαϊκές ζαχαροβιομηχανίες, προκειμένου να τους ανατεθεί φασόν η παραγωγή ζάχαρης, για να καλυφθεί η εθνική ποσόστωση των 158.000 τόνων ζάχαρης. Με δεδομένο ότι η παραγωγή της ΕΒΖ δεν θα ξεπεράσει τους 40.000 τόνους ζάχαρης, υπολογίζεται πως η παραγγελία φασόν θα πρέπει να κυμανθεί σε περίπου 120.000 τόνους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της εταιρείας έχει προχωρημένες διαπραγματεύσεις με την Crystal, τη Nordzucker και κάποιες άλλες μικρότερες ζαχαροβιομηχανίες από την Ευρώπη και σύντομα θα υπογράψει τη σχετική συμφωνία. Να σημειωθεί πως με τις συγκεκριμένες πολυεθνικές η ΕΒΖ συνεργάστηκε και τα προηγούμενα 1-2 χρόνια, καλύπτοντας κενά της παραγωγής της.
Από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, εν τω μεταξύ, η ATE, από τη θέση του μεγαλομετόχου, έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιό της για πώληση της συμμετοχής 82,33% που κατέχει στην ΕΒΖ, ορίζοντας σύμβουλο στη διαδικασία, τη Eurobank. Η τελευταία ξεκινά με αποτίμηση της εταιρείας και σε επόμενο βήμα θα προβεί στη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού με σκοπό να έχει μεταβιβαστεί το μερίδιο, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και υπάρξει ενδιαφέρον εξαγοράς, έως το τέλος του έτους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου