Τρίτη 3 Μαΐου 2011

ΟΧΙ ΣΤΟ "ΚΟΥΡΕΜΑ" ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΛΕΕΙ Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΔΙΕΞΟΔΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιμένει στην αδιέξοδη πολιτική του ΠΑΣΟΚ και δια του υπουργού Παπακωνσταντίνου τονίζει ότι το «κούρεμα» του χρέους θα ήταν ένα τεράστιο λάθος για τη χώρα. Το είπε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της ΝΕΤ...«Η αναδιάρθρωση, το κούρεμα του χρέους, θα ήταν ένα τεράστιο λάθος για τη χώρα. Θα είχε τρομακτικό κόστος, χωρίς κανένα όφελος. Η Ελλάδα θα έμενε εκτός αγορών για 10-15 χρόνια», τόνισε.

Την Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Liberation, φέρεται να είπε ότι θα ήταν καλύτερη λύση η περαιτέρω επιμήκυνση και μείωση του επιτοκίου που κατάβαλλει η Ελλάδα στην ΕΕ και το ΔΝΤ για τα δάνεια των 110 δισ. ευρώ.

Όταν ερωτήθηκε αργότερα, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για το πρόγραμμα κατά της φοροδιαφυγής, διευκρίνισε: «Όπως ξέρετε, το Ευρωπαϊκό Σύμβουλιο πήρε μια απόφαση επιμήκυνσης αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ. Δεν υπάρχει κάτι νεότερο επ' αυτού».

Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι απλώς εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε σε ένα μεταγενέστερο χρονικό διάστημα να επιτύχει ακόμα καλύτερη διευθέτηση αυτού του χρέους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «είναι άλλο πράγμα η αναδιάρθρωση και άλλο η βελτίωση των όρων αποπληρωμής των δανείων».

Σημειώνεται ότι από τη στιγμή που ανοίγει το θέμα παράτασης για το «νέο» χρέος (και περαιτέρω μείωσης του επιτοκίου) αναπόφευκτα θα ανοίξει και για το «παλαιό» -εκτός Μνημονίου- χρέος των 330 δισ. ευρώ.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι για πρώτη φορά το θέμα της επιμήκυνσης έθιξε δημοσίως και ένα μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και συγκεκριμένα ο Ολλανδός Νουτ Βέλινκ, χωρίς να διευκρινίζεται αν αφορά μόνο στο «νέο» ή και το «παλαιό» χρέος.

«Η αναδιάρθρωση σημαίνει στην ουσία "Στείλτε μου τον λογαριασμό". Αυτό δεν πρέπει να γίνει. Είναι δύσκολο να πληρώνεις το λογαριασμό. Καμιά φορά κρατάει περισσότερο από ό,τι αναμένεται. Καμιά φορά οδηγείσαι σε αναδιάρθρωση, όχι με τον τρόπο που εισηγούνται μερικοί, αλλά με μεγαλύτερη διάρκεια του χρέους», είπε.

Σε συνέντευξη που είχε δώσει ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Τζον Λίπσκι, στα μέσα Μαρτίου, στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος στήριξης μετά το 2013, αποκλείοντας παράλληλα τη «λύση» της αναδιάρθρωσης.

Το συμπέρασμα που εξάγεται παρατηρώντας την αγορά ομολόγων είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη στήριξη από την Ευρωζώνη, ένα ακόμη πακέτο διάσωσης, ώστε να μην αναγκαστεί να αποταθεί στις αγορές για δανεισμό, είχαν επισημάνει οι αναλυτές της Societe Generale.

«Θα πρέπει να υπάρξει μία αλλαγή στην κατάσταση ή τους όρους δανεισμού της Ελλάδας, ώστε να απομακρυνθούν οι φόβοι για αναδιάρθρωση», είχαν τονίσει.

Oι αναλυτές των οίκων αξιολόγησης Standard & Poor's και Fitch εκτιμούν ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι αναπόφευκτη και πως η αποφυγή της θα εξαρτηθεί κυρίως από τη στήριξη της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Ο αναλυτής της Fitch Πολ Ρόκινς, είχε ταχθεί υπέρ της συνέχισης της στήριξης της Ελλάδας από κεφάλαια της ΕΕ και του ΔΝΤ, μαζί με μια αναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου, αλλά όχι και του συνολικού χρέους (των 330 δισ. ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: