Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΤΙ" ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

Εμφανής είναι πλέον η πρόθεση της πολιτείας να μη στηρίξει το προνοιακό πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλαν χθες σε συνέντευξη τύπου οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.
Τόσο ο Δ/ντής της ΚΕΠΑ Γιάννης Καμπούρης, όσο και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του προγράμματος Κοινωνικοί...Λειτουργοί κ.κ. Πωλίνα Ταναμπάση και Χαρούλα Νασιοπούλου, εξέφρασαν αγωνία και αβεβαιότητα για τη συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Αν την επόμενη χρονιά, με δεδομένη τη διακοπή χρηματοδότησης της δομής μέσω ΕΣΠΑ, το «Βοήθεια στο Σπίτι» δεν αγκαλιασθεί από τους δήμους, θα βρεθούν στον αέρα περίπου 4.000 εργαζόμενοι και χιλιάδες ηλικιωμένοι που τυγχάνουν φροντίδας.
Όμως και για το επόμενο διάστημα οι εργαζόμενοι θεωρούν επισφαλή την παραμονή τους στο πρόγραμμα, αφού με την αλλαγή του νέου διαχειριστικού πλαισίου, οι όροι και οι προϋποθέσεις μειώνουν κατά πολύ τον αριθμό ατόμων που μέχρι σήμερα δικαιούνταν τη συμμετοχή στο «Βοήθεια στο Σπίτι», με αποτέλεσμα τη μείωση της χρηματοδότησης που μοιραία δεν θα επαρκεί για τη μισθοδοσία του προσωπικού.
Πρόσφατα ανακοινώθηκαν αλλαγές όσον αφορά στα κριτήρια επιλογής των ωφελουμένων του προγράμματος κι έτσι, ενώ μέχρι σήμερα ωφελούμενοι θεωρούνταν τα ηλικιωμένα άτομα, τώρα με τα νέα κριτήρια και τους όρους που έθεσε το υπουργείο ωφελούμενοι θεωρούνται άνεργοι που έχουν στο σπίτι τους κάποιον ηλικιωμένο να φροντίσουν, καθώς, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, οι αλλαγές αυτές κινούνται στα πλαίσια ενίσχυσης της απασχολησιμότητας, βελτίωση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής κ.α.
Το πρόγραμμα αφορά στην παροχή υπηρεσιών, κατ’ οίκον φροντίδας των ηλικιωμένων με σκοπό τη διευκόλυνση στην ένταξη/επανένταξη στην αγορά εργασίας.
Σήμερα αλλάζει δραματικά ο αριθμός των ηλικιωμένων ατόμων που θα δικαιούνται της φροντίδας του προγράμματος τόνισε ο κ. Ιωάννης Καμπούρης και υπολόγισε πως το 60% των παλαιότερων ωφελουμένων δεν θα τυγχάνουν των ευεργετικών δομών του «Βοήθεια στο Σπίτι».
«Έτσι πολλά περιστατικά που πραγματικά χρήζουν βοήθειας, χωρίς όμως να έχουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον κάποιον άνεργο συγγενή δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν από το πρόγραμμα» τόνισε ο κ. Γιάννης Καμπούρης.
Απροθυμία δικαιούχων να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα διαπιστώνουν οι εργαζόμενοι και συνδέουν το γεγονός αυτό με τους φόβους όσον αφορά στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν, κάρτα ανεργίας κ.α. Παράλληλα ο όγκος των δικαιολογητικών και το μικρό προθεσμιακά διάστημα λειτουργούν αρνητικά για πολλούς ωφελούμενους δικαιούχους που δεν επιθυμούν να εμπλακούν με το τέρας της γραφειοκρατίας, όπως σημείωσε ο κ. Καμπούρης, ο οποίος παράλληλα εξέφρασε το φόβο ότι τελικά θα τύχουν προστασίας αυτοί που δεν έχουν πραγματική ανάγκη.
Δημιουργείται ακόμα και ηθικό πρόβλημα στους εργαζόμενους που θα πρέπει να αιτιολογήσουν σε κάποιους ηλικιωμένους, που επί σειρά ετών είχαν υπό την προστασία τους, ότι δεν θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα λόγω των νέων κριτηρίων, σημείωσε ο Δ/ντής της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας.
Ενδεικτικά της συρρίκνωσης του αριθμού των ηλικιωμένων ωφελουμένων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με τα οποία ο Δήμος Βέροιας έχει δεχθεί μόνο 65 αιτήσεις, ενώ ωφελούμενοι ηλικιωμένοι με τα παλιά κριτήρια ήταν περίπου 250.
Οι εργαζόμενες του προγράμματος βλέποντας το μικρό αριθμό ωφελουμένων, παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους και ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους μέσω των τοπικών ΜΜΕ, με καθημερινή σχεδόν παρουσία στον ΟΑΕ, στο ΚΕΠ, στην αγορά, πόρτα – πόρτα, επιδιώκοντας με κάθε τρόπο τον όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων (προθεσμιακή ημερομηνία η Παρασκευή 20 Μαϊου 2011).
Μ.Δ.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις.
Το Πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι ειναι μία Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την υλοποίηση πράξεων στο πλαίσιο της δράσης: «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής μέσω παροχής κατ’ οίκον υπηρεσιών φροντίδας σε εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών ανέργων και αναγνωρισμένα επαπειλούμενων με ανεργία εργαζομένων που ωφελούνται από ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης».
Με απλά λόγια ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που βοηθάει τους ανέργους να ξεφύγουν από την φροντίδα των ηλικιωμένων ώστε να βρούνε δουλειά.
Είναι ευρωπαϊκό πρόγραμμα και όχι πρόσχημα εισόδου στο δημόσιο η τρόπος ανέξοδης πολιτικής των δημοτικών αρχών.