Κυριακή 1 Μαΐου 2011

ΨΑΛΙΔΙ ΣΕ ΑΠΑΠΗΡΙΚΕΣ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ, ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ- ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Από τον Ιούλιο εφαρµόζεται το νέο πακέτο µέτρων που θα προβλέπει περικοπές στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελµάτων, καθώς και στις επικουρικές και αναπηρικές συντάξεις, όπως προανήγγειλε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουµάνης.
Το σχέδιο της κυβέρνησης, σύµφωνα καιµε τα όσα δήλωσε προχθες ο κ. Κουτρουµάνης στηνεκποµπή του Mega «Κοινωνία ώραµηδέν», είναι το ακόλουθο:
ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Από την επόµενη χρονιά θα ισχύουν οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις οι οποίες προαναγγέλλονται στο µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα. Ο νόµος για τις επικουρικές συντάξεις θα κατατεθεί τον Σεπτέµβριο και η εφαρµογή του θα γίνει από 1/1/2012. Οι µειώσεις που θα επέλθουν στις επικουρικές συντάξεις µετά και τις αναλογιστικές µελέτες που έχουν ξεκινήσει θα ολοκληρωθούν το 2015. Εκτιµάται από το υπουργείο Εργασίας ότι η µείωση θα είναι της τάξης του 5%-6% ενώ τα συνδικάτα εκτιµούν ότι θα φθάσει και το 30%.

Τα επικουρικά ταµεία, τα οποία αυτήν τη στιγµή καλύπτουν περίπου 800.000 συνταξιούχους, θα πρέπει να αναπροσαρµόσουν τις παροχές τους µε βάση την οικονοµική τους βιωσιµότητα. Αυτό σηµαίνει ότι όσα κριθούν πως δεν είναι οικονοµικά βιώσιµα, θα πρέπει να περικόψουν τις επικουρικές συντάξεις. Σήµερα, οι επικουρικές συντάξεις παρουσιάζουν διακυµάνσεις από Ταµείο σε Ταµείο και µπορεί να φθάνουν έως το 80% του συντάξιµου µισθού. Εκτιµάται ότι εννέα στα δέκα επικουρικά ταµεία κινδυνεύουν να µην περάσουν τις εξετάσεις και να αναγκαστούν να µειώσουν τις συντάξεις.

ΑΝΑΠΗΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ:  Θα υπάρξει επανέλεγχος των αναπηρικών συντάξεων – από τον Σεπτέµβριο – µε τη λειτουργία Eνιαίου Kέντρου Πιστοποίησης Aναπηρίας και στόχο τη µείωση των αναπηρικών συντάξεων στο 8%-9% (από 14% σήµερα). Για το θέµα αυτό ο κ. Κουτρουµάνης παρατήρησε ότι δεν είναι δυνατόν το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων να είναι 8,5%-9% σε ολόκληρη την Αττική, όταν σε πολλές άλλες περιοχές κινείται στο 20% (π.χ.στο Ηράκλειο).

ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ: Προωθείται η επικαιροποίηση της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελµάτων. H νέα µικρότερη λίστα (η οδηγία είναι να παραµείνει το 10% του εργατικού δυναµικού) θα εφαρµοστεί την 1η Iουλίου του 2011 και, όπως προβλέπει ο νόµος Λοβέρδου, δεν θα θιγούν όσοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν έως το τέλος του 2014. Οπως είπε ο κ. Κουτρουµάνης, η 11µελής Επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εργασίας αναµένεται να ενεργοποιηθεί την ερχόµενη εβδοµάδα ώστε να γνωµοδοτήσει έως τις 15 Ιουνίου για την υπαγωγή ή την εξαίρεση εργασιών, ειδικοτήτων ή χώρων εργασίας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλµατα.

Στη συνέχεια µε σχέδιο νόµου θα τεθεί σε ισχύ, την 1η Ιουλίου, η νέα λίστα περιλαµβάνοντας τουλάχιστον 200.000 λιγότερους εργαζοµένους σύµφωνα µε την οδηγία του επικαιροποιηµένου Μνηµονίου, το οποίο ορίζει ότι δεν θα µπορεί να είναι στη λίστα πάνω από το 10% του εργατικού δυναµικού (έναντι 30% σήµερα). Οσοι απασχολούνται σε επαγγέλµατα που θα εξαιρεθούν, θα εξακολουθήσουν να υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά εφόσον συµπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης µέχρι τις 31/12/2015 (δεν θίγονται όσοι έχουν συµπληρώσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις, δηλαδή 4.500 ένσηµα, εκ των οποίων τα 3.600 στα βαρέα και ανθυγιεινά). Για όσους δεν θεµελιώνουν δικαίωµα, θα αυξηθούν «αυτόµατα» τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (θα ακολουθούν τα γενικά όρια που ισχύουν για όλους τους άλλους εργαζοµένους), θα «χάσουν» επιδόµατα και θα διατηρήσουν µόνο τις προσαυξήσεις που είχαν στον µισθό για όσες ηµέρες ήταν ενταγµένοι στα βαρέα. Τονίζεται ότι ο νέος ασφαλιστικός νόµος προβλέπει τη σταδιακή αύξηση, από 1/1/2011 έως 1/1/2017, όλων των ορίων ηλικίας, από το 55ο στο 60ό (για πλήρη σύνταξη) και από το 53ο στο 58ο (για µειωµένη) για όσους θα έχουν 10.500 ένσηµα από τα οποία 7.500 σε βαρέα.
πηγη: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: