Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΒΖ ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥΔ.Σ.- ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

Σε αγωνία διατελούν οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζαχάρης, καθώς το μέλλον τους στις μονάδες της βορειοελλαδικής επιχείρησης μοιάζει περισσότερο αβέβαιο από ποτέ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, συγκαλείται το διοικητικό συμβούλιο της...εταιρίας, όπου και θα οριστικοποιηθεί η απόφαση για κλείσιμο του εργοστασίου της ΕΒΖ στις Σέρρες, ενώ δεν αποκλείεται την ίδια τύχη να έχει και η μονάδα στην Ορεστιάδα.
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι, 94 στις Σέρρες και 70 στην Ορεστιάδα, εν αναμονή των δυσοίωνων ειδήσεων, προετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις, όπως ανέφεραν, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι πρόεδροι των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων, Χριστόδουλος Βαρκάκης και Πέτρος Καστανίδης.

Η φετινή παραγωγήΣε ό,τι αφορά στη φετινή παραγωγή, τελικά σπάρθηκαν με τεύτλα περί τις 60.000 στρέμματα, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Λάμπρος Χαραλάμπους. Πρόσθεσε πως βρίσκεται στο τελικό στάδιο η διαδικασία διαπραγματεύσεων με ευρωπαϊκές ζαχαροβιομηχανίες, προκειμένου να τους ανατεθεί φασόν η παραγωγή ζάχαρης, έτσι ώστε να καλυφθεί η εθνική ποσόστωση των 158.000 τόνων.

Εκτιμάται, άλλωστε, πως η φετινή παραγωγή της ΕΒΖ δε θα ξεπεράσει τους 40.000 τόνους, όταν πέρυσι αυτή είχε ανέλθει στους 80.000 τόνους. Γι’ αυτό και υπολογίζεται ότι η παραγγελία φασόν θα κυμανθεί γύρω στους 120.000 τόνους.

Επισημαίνεται ότι η φετινή παραγωγή ζάχαρης στα εργοστάσια της εταιρίας στη Σερβία, αναμένεται να κινηθεί στα περσινά επίπεδα και να φτάσει στους 145.000 τόνους.

Το χρηματιστήριο του ΒελιγραδίουΣε ό,τι αφορά τώρα στην ενεχυρίαση των εισηγμένων στο χρηματιστήριο του Βελιγραδίου μετοχών των δύο θυγατρικών εταιριών της ΕΒΖ στη Σερβία, η διαδικασία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Χαραλάμπους, αυτό πρόκειται να συμβεί στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Επισημαίνεται ότι η ΕΒΖ συμμετέχει στις δύο θυγατρικές στη Σερβία με ποσοστά 92% και 80%, ενώ υπογραμμίζεται ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την ενεχυρίαση των μετοχών, θα ανακουφίσει την ελληνική βιομηχανία, λόγω της αύξησης των πιστωτικών της ορίων. Υπενθυμίζεται ότι οι δανειακές οφειλές της ΕΒΖ κυμαίνονται γύρω στα 150 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: