Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΣΥΜΠΥΡΗΝΟΥ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ


Το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σχετικά με την συνάντηση παραγωγών συμπύρηνων ροδακίνων και των μεταποιητών στο υπουργείο Γεωργίας είναι εύγλωττο. Ιδού:
Αντιμέτωποι με τα εκβιαστικά παιχνίδια των βιομηχάνων βρίσκονται και φέτος οι παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου. Χτες έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα το συμπύρηνο ροδάκινο, υπό την προεδρία του υφυπουργού Μ. Καρχιμάκη, χωρίς να προκύψει τίποτα σε όφελος των παραγωγών.
Αυτό που βγήκε είναι...
ότι θα ξαναγίνει νέα σύσκεψη προς το τέλος του μήνα. Γίνεται φανερό πως από την πλευρά των μεταποιητών επιχειρείται να κερδηθεί χρόνος ώστε να ασκηθεί πίεση στους παραγωγούς να πουλήσουν σε εξευτελιστικές τιμές μια και στις αρχές Ιούλη θα αρχίσει να μαζεύεται η παραγωγή.

Και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο. Ομως η πολιτική της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ που εφαρμόζει και αυτή η κυβέρνηση είναι αυτή που καταρρακώνει τις τιμές παραγωγού και επιτρέπει τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των βιομηχάνων και των μονοπωλίων.
Η περσινή χρονιά ήταν από τις χειρότερες για τους παραγωγούς, με ευθύνη και της κυβέρνησης της ΝΔ, όπου οι παραγωγοί βγήκαν χαμένοι σε κάθε περίπτωση και οι μεταποιητές - βιομήχανοι πολύ κερδισμένοι. Επίσης και οι μετέπειτα υποσχέσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για καταβολή αποζημιώσεων αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος, αποδείχτηκαν ψεύτικες.

Πέρυσι η τιμή ήταν υποτίθεται 18 λεπτά το κιλό και γινόταν λόγος για μεγάλη παραγωγή και μεγάλα αποθέματα. Φέτος και η παραγωγή είναι μικρότερη και τα αποθέματα πολύ λιγότερα και οι άλλες παραγωγές χώρες έχουν μικρότερη παραγωγή, η διαφορά ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου έχει μειωθεί αισθητά και ευνοεί τις εξαγωγές, αλλά οι βιομήχανοι δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους για το τι τιμές θα δώσουν. Αναφέρουν μόνο ότι η φετινή παραγωγή θα απορροφηθεί, ενώ διαδίδεται ότι θα δοθεί τιμή 19 - 20 λεπτά το κιλό για το ροδάκινο που θα πάει για κομπόστα.
Εκπρόσωποι των ροδακινοπαραγωγών από Πέλλα και Ημαθία που συμμετείχαν στη χτεσινή σύσκεψη, δήλωσαν ότι η τιμή για το συμπύρηνο πρέπει να είναι 35 λεπτά το κιλό για την κονσερβοποίηση και 25 λεπτά το κιλό για τη χυμοποίηση.

Οπως ανέφεραν αν δεν λάβουν ικανοποιητική τιμή δεν θα μαζέψουν την παραγωγή τους και θα προχωρήσουν σε δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Ζήτησαν επίσης διαφάνεια στις διαπραγματεύσεις, ασφαλιστικές δικλείδες σε περίπτωση αθέτησης συμφωνίας και συμφωνία για τις τιμές σε βάθος τριετίας.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μη νοιάζεσθε αδέλφια το πρόβλημα θα το αναλάβει και θα το λύση ο Θανάσης Γικόνογλου θα κάνη παρέμβαση στον ίδιο το Πρωθυπουργό ποιός Καρχιμάκης δεν τραβάει μπροστά στο Θανάση!!

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ Ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΙΣ ΚΟΚΟΡΟΜΑΧΙΕΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΛΤΕΩΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΚΟΡΟΜΑΧΙΕΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, ΙΣΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕ ΟΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΦΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΠΑΡΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ΑΝΕΞΆΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΗΔΗ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ.