Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ``ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ΄΄

Πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ημαθίας η εκδήλωση της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδας, με κεντρική ομιλήτρια την πρόεδρο κα Καρανδινάκη Ιωάννα.
Η Ένωση καταναλωτών ιδρύθηκε από τη ΓΣΕΕ και έχει ως σκοπό την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών, την βελτίωση της καταναλωτικής συνείδησης, την υπεύθυνη καταναλωτική συμπεριφορά, την εκμάθηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων..
..των καταναλωτών, τον έλεγχο της υγιεινής και της ασφάλειας των προϊόντων και των υπηρεσιών κ.α.
Στην εκδήλωση που δυστυχώς και λόγω των πολλών παράλληλων εκδηλώσεων δεν παρακολούθησε πολύ κόσμος, ήταν ιδιαίτερα ουσιαστική και κατατοπιστική όσο αναφορά τους στόχους της Ένωσης και του καταναλωτικού κινήματος.
Η πρόεδρος κα Καρανδινάκη στην ομιλία της τόνισε ότι στην κρίσιμη αυτή οικονομική πραγματικότητα της χώρας και κάτω από τα μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση, η Ένωση καλεί όλους τους πολίτες να αλλάξουν την καθημερινότητά τους. Μία καθημερινότητα που με την μείωση του εισοδήματος , έρχεται αντιμέτωπη με μία δυσμενή κατάσταση την οποία δεν επέλεξαν οι πολίτες, δεν ευθύνονται και τελικά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.
Συνεχίζοντας η πρόεδρος τόνισε ότι στα πλαίσια αυτά η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος σε συνεργασία με το ραδιοφωνικό σταθμό ‘’Βήμα FM’’ , έχει αναλάβει την πρωτοβουλία για τη στήριξη κοινωνικών ομάδων που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση και έχει ήδη καλέσει τις επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε ΄΄ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ’’, προσφέροντας εκπτώσεις στις τιμές των προϊόντων σε όσους καταναλωτές διαθέτουν κάρτα ανεργίας, πολυτέκνων, φοιτητική κάρτα και κάρτα ΑΜΕΑ.
Τόνισε επίσης, ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που συμμετέχουν σ΄ αυτή την προσπάθεια είναι πρωτοφανής (έως σήμερα 1000) και καθημερινά αυξάνεται, προσφέροντας εκπτώσεις από 5%-50% και σε πολλές περιπτώσεις προσφέροντας τις υπηρεσίες τους ακόμη και Δωρεάν.
Τελειώνοντας κάλεσε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να συμβάλλουν και να στηρίξουν τη δράση αυτή, με την παραχώρηση χρόνου και χώρου στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, στα έντυπα και στα ηλεκτρονικά μέσα, ώστε να προβληθεί η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ..
Τέλος ο κα Καρανδινάκη επεσήμανε ότι η οικονομική κρίση προτάσσει όλοι οι πολίτες να δράσουν και να αντιδράσουν συλλογικά στις πιέσεις που δέχονται για την καταπολέμηση της ακρίβειας, των καταχρηστικών πρακτικών, της ανεργίας, της υπονόμευσης των εργασιακών δικαιωμάτων και αυτός ο αγώνας, τόνισε , είναι ευθύνη όλων.
Ο Πρόεδρος της Συντεχνίας Κρεοπωλών Βέροιας κ. Χαρίσης Θωμάς είπε, ότι ο Σεπτέμβριος που έρχεται θα είναι ακόμη πιο δύσκολος και θα πρέπει να στηριχθούν τα εγχώρια προϊόντα, ώστε να παραμείνουν τα χρήματα στην τοπική κοινωνία.
Επεσήμανε ότι η Γερμανία πρώτα έκανε οικονομική αφαίμαξη στην Ελλάδα και σαν να μην έφτανε αυτό θα έρθουν τώρα τα γερμανικά πολυκαταστήματα να προσφέρουν έκπτωση 10-15% στα προϊόντα τους, μαζεύοντας πάλι το χρήμα.
Μετά από τις τοποθετήσεις ακολούθησε συζήτηση στην οποία τέθηκαν πολλά θέματα και ακούστηκαν προτάσεις που κυρίως αφορούσαν την δυνατότητα ελέγχου της ποιότητας των προϊόντων, την ενημέρωση των καταναλωτών, να υπάρχει έλεγχος των μεσαζόντων – εμπόρων, αλλά και των τιμών των προϊόντων αφού για το ίδιο προϊόν υπάρχει μεγάλη διαφορά από κράτος σε κράτος.
Τέθηκε το θέμα να βραβεύονται επιχειρήσεις (με βάση την πράσινη κάρτα) που παράγουν προϊόντα και δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον.
Τέλος συζήτηση προκάλεσε πρόταση παρέμβασης στα σχολεία με σεμιναριακού τύπου διεργασία , ώστε να δημιουργηθεί ένα σωστό καταναλωτικό κίνημα στο μέλλον.
Ο κ. Χαρίσης τόνισε ότι η κρατική τηλεόραση θα πρέπει να πρωτοστατήσει ώστε να δημιουργηθεί καταναλωτική συνείδηση και επίσης να μην επιδοτείται η ανεργία, αλλά η εργασία.
Κλείνοντας την συζήτηση η κα Καρανδινάκη τόνισε: ``Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα γιατί έχουμε τους ίδιους προβληματισμούς. Να βοηθήσουμε το Εργατικό Κέντρο Βέροιας και τους φορείς ώστε να γίνουν πράξη όλα αυτά που βάζουμε στόχους και να βγούμε από το αδιέξοδο΄΄.
Κλείνοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βέροιας κ. Ταχματζίδης, τόνισε ότι παρ΄όλο που δεν υπήρχε προσέλευση η εκδήλωση πέτυχε το σκοπό της με βάση τις απόψεις που ακούστηκαν και σημείωσε ότι θα κληθούν όλοι οι φορείς ώστε να τεθεί ένα πλαίσιο κατά της ακρίβειας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Autos o apisteutos geneioforos tha agwnistei kata ths akribeias pou epiballei to komma tou me tis politikes tou epiloges? H theloun na mas peisoun oti gia ta deina tou laou mas ftaiei mono i akribeia? Den eida kamia kinhsh sta magazia ths polhs mas pou pwloun fthna eidh rouxwn , kamia apolytws. Kai oi emporoi traboun ta mallia tous. Otan katasthmata pou pwloun pantelonakia kai mplouzes paidikes me 5 eurw to kommati kanoun mhdamino tziro tote den eythynetai i akribeia (safws prepei na pataxthei) alla to gegonos oti h agorastikh dynamh twn politwn exei exanemistei kai gia auto eythynetai kai h kybernhsh tou PASOK, thw opoias stelexos einai o eikonizomenos geneioforos.