Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΝΕΙΣ...

Έντονος προβληματισμός προκαλείται σε ό,τι αφορά τη διάθεση των απορριμμάτων του δήμου, μετά την ασφυκτική πίεση που ασκεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να εκλείψουν οι χιλιάδες χωματερές ανά τη χώρα, με τον κίνδυνο υψηλών προστίμων. Στη βάση αυτή επιτράπηκε η λειτουργία-και αυτή προσωρινή, μέχρις ότου κατασκευαστεί ΧΥΤΥ ή βρεθεί άλλη λύση- κάποιων ΧΑΔΑ (Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων ).
Στη Βέροια παραμένει σε λειτουργία, σύμφωνα με απόφαση του ΕΣΔΑ, ο γνωστός σκουπιδότοπος στο Μετόχι. Αυτό σημαίνει ότι η λειτουργία του θα είναι προσωρινή και ο δήμος θα πρέπει να επιταχύνει προς την κατεύθυνση της οριστικής επίλυσης του σοβαρού προβλήματος.
Η δήμαρχος δήλωσε στη συνεδρίαση...
του δημοτικού συμβουλίου προχθές, πως διερευνώντας για γειτονικούς ΧΥΤΑ βρέθηκαν διάφορα προσκόμματα. Στην Κοζάνη, το εμπόδιο είναι η κοινωνική συναίνεση αλλά και το γεγονός πως εκεί ετοιμάζονται για τη μετατροπή του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ. Από την Έδεσσα αναμένεται απάντηση, χωρίς πολλές ελπίδες και απομένει ο ΧΥΤΑ της Μαυροράχης Θεσσαλονίκης, αλλά εκεί σκοντάφτουμε στην έλλειψη σταθμών μεταφόρτωσης, οι οποίοι στοιχίζουν 400-500 χιλ. ευρώ ο καθένας. Ήδη δημιουργούνται δύο από τον ΕΣΔΑ και θα ολοκληρωθούν σε 1,5-2 χρόνια.
Αλλά δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα αυτό. Το κόστος ανεβαίνει θεαματικά καθώς στα 27 ευρώ/τόννο, πρέπει να προστεθούν τα μεταφορικά, τα λειτουργικά έξοδα και οι εργαζόμενοι, που ανεβάζουν το κόστος στα 70ευρώ/τόννο, με μετριοπαθείς υπολογισμούς. Έτσι το πρόβλημα παραμένει ουσιαστικά άλυτο και αναμένει τη λύση του, δεδομένου ότι η κατασκευή του ΧΥΤΥ στη θέση «12» είναι εξαιρετικά αμφίβολη, λόγω των δικαστικών δαιδάλων στους οποίους έχει εμπλακεί.
-Η οδός Ευτυχίας
Κάτοικοι της οδού Ευτυχίας, της οδού με την οποία συχνά τελευταία ασχολείται η δημοτική αρχή, επανέφεραν το θέμα, με το δημοτικό συμβούλιο να είναι υποχρεωμένο μόνο στην έκφραση γνώμης. Βγήκαν όμως σημαντικά συμπεράσματα, για τη λογική με την οποία χτίστηκαν τα σύγχρονα αστικά κέντρα στην Ελλάδα, με ανθρώπους, δρόμους και κατοικίες να «πνίγονται» σε κυκλοφορικά αδιέξοδα, που οδηγούν σε πρακτικά άλυτα προβλήματα.
Τέθηκε, για παράδειγμα, η πρόταση δημιουργίας πεζοδρόμου, την οποία οι κάτοικοι αρνούνται ζητώντας επίμονα την επιστροφή του πλάτους του δρόμου στην προτεραία κατάστασή του. Τους εξηγήθηκε, από πολλές πλευρές, από την υπηρεσία, από τον αντιδήμαρχο κ. Δάσκαλο, από τον κ. Σκουμπόπουλο, πως όταν καθορίστηκε το 1974 το σχέδιο πόλης, οι μηχανικοί σχεδίασαν δρόμους πλάτους 4 μέτρων σε όλη την πόλη. Επομένως ανάλογα προβλήματα παρουσιάζονται σε πλήθος δρόμων της Βέροιας.
Η εναλλακτική πρόταση είναι η αίτηση αναθεώρησης, η οποία όμως και χρονοβόρα είναι και αμφιβόλου αποτελέσματος. Έτσι, στην ουσία το πρόβλημα παραμένει και οι κάτοικοι αποχώρησαν μάλλον απογοητευμένοι.
-Άλλα θέματα
Πολλά ακόμη θέματα συζητήθηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση, τα περισσότερα αφορούσαν σε ερωτήσεις και ζητήματα των συμβούλων. Από τα σημαντικότερα ήταν η επισήμανση του κ. Γιαννουλάκη πως υπάρχει κίνδυνος μεταφοράς της πανεπιστημιακής σχολής των Ασωμάτων στο ΑΠΘ. Και ζήτησε να επισκεφθεί ο δήμος το νέο πρύτανη, ώστε να ξεκαθαρίσει το θέμα.
Η κ. Ουσουλτζόγλου δήλωσε πως ήδη έχει ζητηθεί συνάντηση με το νέο πρύτανη, ο οποίος είναι γνωστός στη Βέροια και είπε πως αν προκύψει η δυσάρεστη αυτή προοπτική, ο δήμος θα παλαίψει.
Ο κ. Κάκαρης ανέφερε το απαράδεκτο γεγονός για μια πόλη 70 χιλ. κατοίκων και μια περιοχή 100 χιλ. κατοίκων, να μη διαθέτει το νοσοκομείο παιδιατρική κλινική τα Σαββατοκύριακα, και, όπως ανακοινώνει το νοσοκομείο, τα περιστατικά του Σαββατοκύριακου πρέπει να κατευθύνονται στη Νάουσα.
Η παρουσίαση μιας φωτογραφίας από πολίτη, που απεικονίζει υπό ανέγερση οικοδομή, στα ψηλά και απομακρυσμένα της Βέροιας, ανήκουσα στον αντιδήμαρχο κ. Παυλίδη, προκάλεσε την αιτιολόγησή του από τον τελευταίο, που υποστήριξε πως όλα είναι νόμιμα και πως αν υπάρξουν πολεοδομικές παρατυπίες, θα υπακούσει στις υποδείξεις και πως το σπίτι χτίζεται με τραπεζικό δάνειο.
Τέθηκαν ακόμη ερωτήσεις και ζητήματα για τη χρήση υπηρεσιακών αυτοκινήτων από δημοτικούς υπαλλήλους(η απάντηση ήταν πως η σχετική έρευνα δεν αποκάλυψε τίποτα), για τη στέγη στο θέατρο άλσους και το επικίνδυνο πρανές στη μεγάλη στροφή προς την Αρχιεπισκόπου Μακαρίου(η στέγη φτιάχνεται και το πρανές είναι στη γνώση της υπηρεσίας και θα αποκατασταθεί, ήταν η απάντηση του αντιδημάρχου κ. Δάσκαλου),για τη χορηγία της CYTA στην εκδήλωση ανακήρυξης ως επίτιμης πολίτου της Βέροιας της Αγγλίδς κ. Γουέντι Χολ, με τα ερωτήματα να πέφτουν βροχή από τον κ. Σακαλή, για την απουσία σχετικής απόφασης και του χρόνου της αλλά και του φορέα που την πήρε, αν πάρθηκε, για το ύψος της χορηγίας, χαρακτηρίζοντας «τύπου Ζίμενς» την χορηγία (η απάντηση από τη δήμαρχο και τον κ. Παυλίδη ήταν πως είναι ευχής έργον να έρχονται χορηγίες στο δήμο, είναι ευπρόσδεκτες, δεν υπάρχει τίποτε το παράτυπο και πως αναμένεται το συμβόλαιο από την εταιρεία για να εισαχθεί προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα).
Στην αρχή της συνεδρίασης, η δήμαρχος αναφέρθηκε στη γέφυρα Κούσιου, λέγοντας πως απορρίφθηκε η ένσταση του δεύτερου εργολάβου και το έργο μπαίνει πλέον στην ευθεία κατασκευής του, αφού μπουν πρώτα οι υπογραφές.
Άρχισαν επίσης οι εργασίες ανάδειξης των σπηλαίων στην περιοχή της πλατείας Ωρολογίου, με τη συνεργασία της Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων, ενώ σε εκ νέου διαδικασία τίθενται οι «σταματημένες» μελέτες για σημαντικά έργα του προγράμματος «Θησέας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: