Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

ΗΘΕΛΑΝ ΜΕΑ-ΧΥΤΥ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΧΥΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ. ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΦΑΡΑΩΝΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ..

Ένα καινούργιο γαϊτανάκι απασχολεί το νομό Ημαθίας εσχάτως. Που θα πάμε τα σκουπίδια μας αφού οι χωματερές πρέπει να κλείσουν. Ψάχνουν οι του ΕΣΔΑ να βρουν ΧΥΤΑ να τα δεχτεί και ακόμη καμιά λύση δεν έχει βρεθεί.
Ωστόσο, το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι σοβαρό και θα πρέπει να αναδειχτεί η λαθεμένη πολιτική που ακολουθήθηκε από τις παλιές διοικήσεις του ΕΣΔΑ που είχαν οραματιστεί το φαραωνικό σχέδιο της κατασκευής της ΜΕΑ-ΧΥΤΥ δια του ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ στην γνωστή θέση "12". Μέσα στο όραμά τους και την αλαζονική εν πολλοίς συμπεριφορά τους ξέχασαν ότι έχουν να κάνουνε με πολίτες και περιβάλλον και δε φρόντισαν να θωρακίσουν το νομό μας από την...
..αναγκαιότητα εύρεσης ενός χώρου όπου υποχρεωτικά θα έπρεπε να οδηγηθούν τα σκουπίδια μας.
Είχαν κατατεθεί στο παρελθόν σοβαρές προτάσεις για δημιουργία τριών ή πέντε μικρών ΧΥΤΑ στην Ημαθία ώστε η κάθε γεωγραφική ενότητα να διαχειρίζεται τα απορρίμματά της. Μικρό το πρόβλημα αφού χώροι κατάλληλοι υπήρχαν σε όλες τις περιοχές αλλά ουδείς ασχολήθηκε. Ήθελαν να περάσουν στην ιστορία ως οι πολιτικοί που έλυσαν το πρόβλημα των σκουπιδιών στο νομό Ημαθίας. Και δρομολόγησαν τη λύση της κατασκευής της ΜΕΑ ΧΥΤΥ και μετά οδηγήθηκαν αναγκαστικά στην αγκαλιά της ΗΛΕΚΤΩΡ και μετέτρεψαν τις Ημαθιώτικες οικογένειες σε πελάτες μακρού χρόνου της συγκεκριμένης εταιρίας.
Δεν αναφέρομαι στο περιβαλλοντικό έγκλημα που θα συντελεστεί όταν και εφόσον γίνει η μονάδα δίπλα στον Αλιάκμονα.
Αναφέρομαι στο οικονομικό μέρος του θέματος και κάποια στιγμή θα πρέπει να αναδειχτούν όλες οι πτυχές του μεγάλου ζητήματος. Ποιοι ήταν αυτοί που οδήγησαν τον ΕΣΔΑ στην αγκαλιά της εν λόγω εταιρίας; Τι σχέση απέκτησαν μαζί της; Υπήρχαν άλλες εταιρίες που ενδιαφέρθηκαν για το έργο και γιατί αποχώρησαν; Υπήρχε άλλο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων και γιατί επέλεξαν το συγκεκριμένο;.
Επίσημοι φορείς όπως το ΤΕΕ Ημαθίας έχουν κατά καιρούς κάνει συγκεκριμένες καταγγελίες, αναφορές, επισημάνσεις αλλά ουδενός το αυτί δεν ίδρωσε. Μήπως θα πρέπει να αυτή η σιωπή να σταματήσει;

Δεν υπάρχουν σχόλια: