Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 4ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ"


Την Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010, σε κινηματογράφο της Αλεξάνδρειας, πραγματοποιήθηκε μία εξαιρετική εκδήλωση των τάξεων Β1 και Β2 του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας. Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια ολοκλήρωσης του Πολιτιστικού Προγράμματος με θέμα «Η φιλαναγνωσία, χαρά δημιουργίας» που εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2009-2010, από τα παραπάνω τμήματα με εκπαιδευτικούς τις κ. Παπαδήμου Παναγιώτα και Φανάρα Χρυσούλα. Μέσα από το πολιτιστικό πρόγραμμα, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν και...
... να νιώσουν την ευχαρίστηση και την ικανοποίηση που τους προσφέρει η τέχνη και η λογοτεχνία! Καθώς το σχολείο και ο δάσκαλος επωμίζoνται το σημαντικό ρόλο του διαμεσολαβητή, μεταξύ βιβλίου και παιδιού, χρησιμοποιώντας πρακτικές και τεχνικές όπως η δραματοποίηση, το παιδί αντιλαμβάνεται ότι το βιβλίο είναι αναντικατάσταση πηγή ευχαρίστησης και γνώσης.

Μέσα από τις δράσεις που αναπτύχθηκαν για την «φιλαναγνωσία», προέκυψε η εμπλοκή των δύο υπέροχων θεατρικών παραστάσεων, που παρακολούθησε το κοινό, όπως και η παραγωγή μίας ταινίας μικρού μήκους.

Το Θεατρικό της Β2 τάξης με τίτλο : «Η προσευχή που κάνει θαύματα» αναφερόταν στην προσευχή των ληστών που ήταν το κλειδί για ν’ ανοίξει η πύλη του ουρανού. Οι ληστές είναι σαν τα χειρότερα ελαττώματά μας: την κακία, τον εγωισμό, την απληστία. Όταν καταφέρουμε να νικήσουμε τον κακό μας εαυτό, να φερθούμε σωστά και φρόνιμα τότε έρχεται η ευλογία του Θεού και διώχνει τη δυστυχία μας.

Το Θεατρικό της Β1 τάξης διαπραγματεύονταν το έργο του Γιάννη Ξανθούλη : «Ανέβα στη στέγη να φάμε το σύννεφο». Με αυτό το σύνθημα οι κάτοικοι της Τσιμεντούπολης αποφάσισαν να διώξουν το μαύρο απειλητικό σύννεφο, που βρίσκεται πάνω από την πόλη τους, βάζοντας το δήμαρχό τους σε μπελάδες.

Η όλη εκδήλωση τελείωσε με την παρουσίαση μίας ταινίας μικρού μήκους στην οποία πήραν μέρος όλα τα παιδιά της Β΄ Τάξης και επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί τους. Η ταινία έχει τίτλο: «Τα μπλε γυαλιά» και είναι βασισμένη στο βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου: «Μίλα , μη φοβάσαι - 3 ιστορίες για τη βία στο σχολείο» που έχει εκδόσει η Ε.Ψ.Υ.Π.Ε η Εταιρία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου. Σκηνοθέτης της ταινίας ήταν ο κ. Γιάννης Κουφονίκος γονέας μαθητή της Β΄ τάξης. Στο τέλος της εκδήλωσης η κ. Μαίρη Κρητικού , υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε, που ήρθε αποκλειστικά γι’ αυτόν το σκοπό από την Αθήνα, μοίρασε στους μαθητές που πήραν μέρος στο πολιτιστικό πρόγραμμα και στις εκπαιδευτικούς τους, το παραπάνω βιβλίο, επίσης στη Βιβλιοθήκη του σχολείου, στον σκηνοθέτη κ. Κουφονίκο, στο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων καθώς και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, ώστε να έχουν την ευκαιρία να το διαβάσουν όσοι ενδιαφέρονται.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο δήμαρχος της Αλεξάνδρειας κ. Χ. Γκιόνογλου, ο αντιδήμαρχος κ. Ν. Ανεσίδης, η κ. Β. Μάνια υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης Π. Ε. Ημαθίας, ο κ. Μ. Αυτζής έφορος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, η κ. Γ. Φουντά εκπρόσωπος του Παιδικού Μουσείου Θεσ/νίκης και η κ. Κ. Δημητρίου συγγραφέας-νηπιαγωγός βραβευμένη με το Α΄ βραβείο από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: