Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ: Η λειτουργία του παραρτήματος – γκέτο στο Εργοχώρι ενισχύει τον κοινωνικό αποκλεισμό και το ρατσισμό

Αναφορικά με την επισημοποίηση του παραρτήματος τσιγγανοπαίδων Εργοχωρίου και τις δηλώσεις – θριαμβολογίες του Αντιδημάρχου Παιδείας κ. Μαυροκεφαλίδη στον τοπικό τύπο, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

1. Ο σύλλογός μας εξ αρχής με σχετικά έγγραφα προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τα οποία κοινοποιήθηκαν σε όλους τους τοπικούς εμπλεκόμενους φορείς και δημοσιεύτηκαν στον τοπικό τύπο εξέφρασε την άποψη ότι αυτό που προέχει κι αυτό που θα έπρεπε να αποτελέσει το μοναδικό κριτήριο της όποιας απόφασης είναι η κοινωνικοποίηση των τσιγγανοπαίδων, κοινωνικοποίηση που θα συμβάλει στην περαιτέρω ομαλή ένταξη του ιδιαίτερου αυτού μαθητικού πληθυσμού στην κοινωνία της Βέροιας. Πιστεύουμε πως ο στόχος αυτός δεν μπορεί να επιτευχθεί με τη φοίτηση σε σχολεία – γκέτο, όσους λόγους υπαρκτούς ή μη κι αν ισχυρίζεται ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, αλλά με τη φοίτηση σε κανονικές σχολικές μονάδες.
2. Στην κατεύθυνση αυτή πρώτοι και μοναδικοί, απ’ όσο τουλάχιστον γνωρίζουμε, εκφράσαμε την επιθυμία μας, συμβάλλοντας στη μοναδική για μας δίκαιη, βιώσιμη και παιδαγωγικά ορθή λύση, να αποδεχθούμε τη φοίτηση στη σχολική μονάδα μας του ποσοστού που μας αναλογεί από το μαθητικό δυναμικό των τσιγγανοπαίδων Εργοχωρίου, προτείνοντας τον αναλογικό διαμοιρασμό των τσιγγανοπαίδων στα τρία όμορα σχολεία (4ο, 5ο και 8ο), θέση που εύρισκε σύμφωνη και τη Δ/νση Α/θμιας Εκ/σης Ημαθίας και που τελικά έγινε και απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
3. Περιμέναμε από τη Δημοτική Αρχή και ειδικά από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Μαυροκεφαλίδη, άνθρωπο με παιδαγωγική επάρκεια, να μην ενδώσουν σε πιέσεις ή σε ψηφοθηρικές λογικές και να κατανοήσουν ότι η γκετοποίηση δε συνιστά λύση και να συμβάλουν και αυτοί στην υλοποίηση της απόφασης της Περιφέρειας για αναλογικό διαμοιρασμό των τσιγγανοπαίδων. Ο Δήμος Βέροιας όφειλε, αντί να προσπαθεί να αναιρέσει την απόφαση της Περιφέρειας, να βοηθήσει μέσω των κοινωνικών του υπηρεσιών στον τομέα της καθαριότητας, της υγιεινής, της ιατρικής φροντίδας, της παροχής ρουχισμού και της ενημέρωσης των γονέων και συγγενών των παιδιών ότι η φοίτηση σε κανονικές σχολικές μονάδες μόνο προς όφελος των παιδιών θα αποβεί. Με θλίψη πληροφορούμαστε ότι έπραξαν ακριβώς τα αντίθετα, καταβάλλοντας πολλές προσπάθειες και αιτήματα προς το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με τη λειτουργία του σχολείου και παρά τη σχετική νομοθεσία που απαγορεύει τη λειτουργία σχολείων σε μειονοτικούς καταυλισμούς. Και για αυτές τις προσπάθειές τους ανερυθρίαστα θριαμβολογούν στον τοπικό τύπο, αφού κατάφεραν να γκετοποιήσουν τους τσιγγανόπαιδες!!!
4. Κατά την άποψή μας η εμμονή στη λειτουργία του σχολικού παραρτήματος τσιγγανοπαίδων Εργοχωρίου και ιδιαίτερα η επιχειρηματολογία υπέρ της γκετοποίησής τους – ειδικά όταν αυτή εκφέρεται από επίσημα χείλη – στέλνει αρνητικά μηνύματα στην κοινωνία κι ενισχύει τον κοινωνικό αποκλεισμό και το ρατσισμό.
5. Παρ’ όλο που με την εξέλιξη αυτή θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι η σχολική μας μονάδα σε πρώτη τουλάχιστον φάση ευνοείται αφού δε θα δεχτεί άμεσα αριθμό τσιγγανοπαίδων από τον καταυλισμό Εργοχωρίου, ο σύλλογός μας εμμένει στις αρχικές του θέσεις. Για μας η επισημοποίηση του παραρτήματος αποτελεί αρνητική εξέλιξη, συνιστά γκετοποίηση, είναι πέρα για πέρα αντιπαιδαγωγική και δε συμβάλει στην κοινωνικοποίηση του ευαίσθητου αυτού μαθητικού δυναμικού. Οι ευθύνες του Δήμου Βέροιας και της Πολιτείας για τη διαιώνιση του κοινωνικού αποκλεισμού των τσιγγανοπαίδων είναι τεράστιες. Τους καλούμε να αντιληφθούν τις συνέπειες της επισημοποίησης του γκέτο και να αναιρέσουν την απόφαση.
6. Σε ότι αφορά το νεφελώδες τοπίο της οργανικότητας του παραρτήματος:

 επειδή πιστεύουμε ότι η οργανικότητα μπορεί να αποτελέσει μελλοντικά την «κερκόπορτα» για τη φοίτηση του συνόλου των τσιγγανοπαίδων στη σχολική μονάδα που θα ανήκει διοικητικά το παράρτημα, εξέλιξη που θα επιφέρει τεράστια προβλήματα στη σχολική μονάδα

 επειδή, στις αρχικές προσπάθειες για να μας αποδοθεί η οργανικότητα του παραρτήματος μας διεμήνυσαν ότι είμαστε η πλησιέστερη σχολική μονάδα στον καταυλισμό – επιχείρημα που καταρρίφθηκε κατόπιν επαναμέτρησης που ζητήσαμε – ως εκ τούτου το παράρτημα θα έπρεπε να ανήκει οργανικά στο σχολείο μας υπενθυμίζουμε στη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας ότι το 4ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας δεν είναι η πλησιέστερη σχολική μονάδα στον καταυλισμό.
Το Δ.Σ
του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων
4ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας

Δεν υπάρχουν σχόλια: