Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΜΕΛΙΚΗΣ

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αναδείχτηκε περίτρανα η παθογένεια του συστήματος που διέπει τους ΟΤΑ. Ένα σύστημα χωρίς ουσιαστικό έλεγχο από τις υπερκείμενες αρχές, διοικήσεις που λειτουργούσαν χωρίς να ακολουθούν το γράμμα του νόμου, πλημμελείς υπηρεσίες. Όλα αυτά οδήγησαν στο γεγονός να ακούσουμε ότι ο πρώην δήμος Μελίκης δεν συνέταξε επί πέντε χρόνια ισολογισμούς αν και αυτό ήταν υποχρεωτικό από το νόμο!!!
Όμως, κανείς δεν τους έλεγξε και πρέπει να δοθούν απαντήσεις τόσο από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας όσο και από τις ελεγκτικές αρχές που ενέκριναν και...πληρώνονταν εντάλματα.
Είναι σαφές ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη. Και κυρίως τη φέρει ο τέως δήμαρχος Μελίκης Κώστας Καρέλης που καλείται να εξηγήσει γιατί συνέβη αυτό το εντυπωσιακό γεγονός. Επίσης, ευθύνες φέρουν και οι συνεργάτες του στη διοίκηση καθώς και οι υπεύθυνοι υπάλληλοι της οικονομικής υπηρεσίας του τέως δήμου Μελίκης που ήταν υποχρεωμένοι να γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν εκ του νόμου.
Όταν όμως η διοίκηση χρησιμοποιεί υπαλλήλους που είναι ανεπαρκείς για μια τόσο δύσκολη όσο και εξειδικευμένη δουλειά τότε είναι λογικό να προκύπτουν ανάλογα αποτελέσματα.
Στο δια ταύτα. Αυτή η ουσιαστική παράλειψη θα διορθωθεί με νόμιμο τρόπο και όπως προβλέπεται από τους νόμους και τον "Καλλικράτη". Αυτό ειπώθηκε από τον Φ. Δημητριάδη, δήμαρχο του νέου δήμου Αλεξάνδρειας. Θα ελεγχθούν όλα τα στοιχεία, θα συμπληρωθούν τα βιβλία της ενότητας Μελίκης, μια δουλειά που κάνει αυτό το διάστημα η υπηρεσία του Δήμου και θα ελεγχθούν από τους Ορκωτούς Λογιστές του ΣΟΛ.




ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
Από την πλευρά του ο Μπ. Γκιόνογλου άσκησε κριτική στη διοίκηση εκφράζοντας το παράπονό του ότι "προεκλογικά ο νυν δήμαρχος έλεγε ότι ο μεγάλος ασθενής είναι η Αλεξάνδρεια ενώ η πραγματικότητα", είπε, "είναι διαφορετική και οφείλει να ζητήσει συγνώμη".
Η απάντηση του δημάρχου ήταν σαφής και κατηγορηματική. Ο μεγάλος ασθενής ήταν και παραμένει η τέως δήμος Αλεξάνδρειας, τόνισε ο Φ. Δημητριάδης και ανέφερε στοιχεία που τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό του.
Ο ειδικός αγορητής της μείζονος μειοψηφίας Τ. Τασιόπουλος συνέδεσε την αργοπορία της Επιτροπής Απογραφής με το γεγονός ότι ο Κ. Καρέλης ήθελε να γίνει Συνήγορος του Δημότη, λέγοντας ότι αυτός ήταν ο λόγος που δεν βγήκε το πόρισμα όπως ο νόμος προέβλεπε, στο τέλος Μαρτίου δηλαδή. Επίσης ισχυρίστηκε ότι ο τέως δήμος Μελίκης έχει ισολογισμούς αλλά δεν είναι ελεγμένοι. Ένας ισχυρισμός που όμως δεν έγινε αποδεκτός από κανέναν διότι όπως είπε ο αρμόδιος πρόεδρος της Επιτροπής Ζ. Κοριτίδης "δεν υπάρχουν ισολογισμοί, τώρα συμπληρώνουμε τα βιβλία".
Με παρρησία ανέλαβε τις ευθύνες του ο Αρ. Ματσούκας που αναγνώρισε πολιτική ευθύνη στον τέως δήμαρχο Καρέλη και τόνισε ότι "αν υπάρχει κάποια ατασθαλία, που είμαι βέβαιος ότι δεν υπάρχει, εγώ τότε θα παραιτηθώ από σύμβουλος. Αυτό έγινε γιατί η υπηρεσία ήταν ανεπαρκής", έκλεισε την τοποθέτησή του Αρ. Ματσούκας.
Εύλογο ήταν το ερώτημα του Νίκου Ανεσίδη που είπε: Κάποιος θα πρέπει να πει, και αυτός είναι ο Καρέλης, γιατί έγινε αυτό. Δεν καταλογίζει κανείς ότι έγινε ατασθαλία αλλά υπάρχουν ευθύνες".
Τέλος, από την πλευρά τους οι κ. Τσιάπλας και Αλευράς άσκησαν κριτική τόσο στη διοίκηση όσο και στην τέως διοίκηση του Δήμου Μελίκης ζητώντας ο δεύτερος να γίνει έλεγχος από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΣΕ ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το αμέσως προσεχές διάστημα θα είναι για την Διοίκηση του Δήμου συννεφιασμένο μετά ομίχλης, και αστραπών. Σφοδρές καταιγίδες θα πλήξουν τους δήθεν έξυπνους Διοικούντες, και θα χρειαστούν να αλλάξουν τόπο, γιατί η ομπρέλα δεν αντέχει , την επικείμενη …….κακοκαιρία.