Τρίτη 12 Απριλίου 2011

ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

της Άλμα

Επειδή ο κάθε ένας ΠΑσόκος ή φίλα προσκείμενος,αυτοαποκαλούμενος αριστερός,βγαίνει και λέει στο όνομα της αριστεράς ό,τι αχταρμά οικονομική λύση-πρόταση εξόδου από το αδιέξοδο του μνημονίου του κατέβει,αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο από το iskra,προκειμένου να διαλυθούν οι όποιες ΑΜΦΙΣΗΜΙΕΣ, ΣΥΓΧΙΣΕΙΣ και να δοθούν οι απαραίτητες ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΕΙΣ,ώστε να ξέρουμε τι λέμε και τι λένε τα τσιράκια του Πασόκ!

Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ Ή ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ!

Μια ελεγχόμενη και κηδεμονευόμενη από τις δυνάμεις της τρόικας (ΕΕ,ΕΚΤ, ΔΝΤ) αναδιάρθρωση το ελληνικού δημοσίου χρέους είναι πολύ πιθανή, έως αναπόφευκτη το αμέσως επόμενο διάστημα.....
(πριν από το 2013 όπου θα διαμορφωθεί ο μόνιμος ευρωπαϊκός μηχανισμος στον οποίον επισήμως ανατίθεται ρόλος πιθανών αναδιαρθρώσεων του χρέους στις χώρες που εντάσσονται σε αυτόν).

Η αναδιάρθρωση αυτή μπορεί, σύμφωνα και με κύκλους της τρόικας, να συμπεριλαμβάνει την επιμήκυνση εξόφλησης του συνολικού χρέους, τη μείωση των επιτοκίων κι ενδεχομένως το "κούρεμα" (μείωση) του χρέους σε ένα ποσοστό που ίσως κυμανθεί ανάμεσα στο 15%-30%(το πολύ).

Μια τέτοια αναδιάρθρωση, επειδή το μηνμονιακό πρόγραμμα έχει περιέλθει σε αδιέξοδο, μπορεί να την προωθήσει τάχιστα η τρόικα το επόμενο διάστημα ως αναγκαστική επιλογή και ως ύστατη λύση για τη διάσωση των συμφερόντων των πιστωτών από τη βέβαιη επικείμενη πτώχευση της χώρας.

Είναι αυτονόητο, φυσικά, ότι μια τέτοια ελεγχόμενη αναδιάρθρωση θα συνοδευτεί με νέους μακροχρόνιους σκληρούς, έως αδυσώπητους, όρους και οπωσδήποτε με την εκποίηση των πάντων σε αυτή τη χώρα!

Πρόσφατα, έγκυρες πληροφορίες συνέδεαν την αναδιάρθρωση των χρεών Ελλάδας, Ιρλνδίας και Πορτογαλίας με την πλήρη, σχεδόν, εκχώρηση από μέρους των τελευταίων της δημοσιονομικής πολιτικής τους στην τρόικα!!!

Θεωρούμε ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη επιχειρηματολογία για να καταδειξουμε ότι μια τέτοια αναδιάρθρωση δεν συνιστά απάντηση και διέξοδο στα προβλήματα της χώρας. Αυτό που χρειάζεται, όμως, να αποσαφηνίσουμε, προκειμένου να αποφεύγονται συγχίσεις, είναι ότι η αναδιάρθρωση του χρέους, δεν έχει (ή δεν πρέπει να έχει) καμμία σχέση με τις θέσεις και τις απόψεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Η ριζοσπαστική Αριστερά δεν προτείνει μια "καλή" αναδιάρθρωση του χρέους έναντι της "κακής" που, πιθανόν, να προωθήσει η τρόικα. Η ριζοσπαστική αριστερά δεν προβάλει καν μια διαφορετική (πιο προωθημένη) αναδιάρθρωση έναντι της αναδιάρθρωσης ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ.

Η Ριζοσπαστική Αριστερά αγωνίζεται για κάτι πολύ διαφορετικό. Αγωνίζεται για τη συνολική διαγραφή του χρέους, ή τουλάχιστον, στη χειρότερη περίπτωση, τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του! Κι αυτό, ως μια θέση δίκαιη, ρεαλιστική, υπεύθυνη και αφετηριακή για να ξεκινήσει αυτή η χώρα μια νέα προοδευτική και σοσιαλιστική πορεία ανασυγκρότησης και αναγέννησης!

ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ Η ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ:

-ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ και δεν ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ το κρατικό χρέος ως χρέος του ελληνικού λαού (αυτό το χρέος το συσσώρευσε μια πολιτική και οικονομική ελίτ, ερήμην του ελληνικού λαού, χωρίς να εξυπηρετεί αναπτυξιακές, παραγωγικές και κοινωνικές ανάγκες).

-ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ τη διαγραφή του χρέους, θέτοντας ως ελάχιστη υποχώρηση την ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ του, με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του και ευνοϊκές ρυθμίσεις για το υπόλοιπο.

-Στην περίπτωση που ο στόχος της διαγραφής, κατ' ελάχιστον, του μεγαλύτερου μέρους του χρέους δεν επιτευχθεί, η ριζοσπαστική αριστερά θα προχωρήσει στην ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ. Αν και τότε δεν υπάρξει θετική εξέλιξη, τότε η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ θα γίνει ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΜΗ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ.

-ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ Η ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ θα προχωρήσει στη ΡΥΘΜΙΣΗ των ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΧΡΕΩΝ, που πνίγουν οικονομία και κοινωνία, με κύριο στόχο να ανακουφίσει άμεσα τις ασθενέστερες κατηγορίες των μισθωτών, τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους μικρούς αγρότες.

-Τέλος, για να προωθηθούν όλα τα παραπάνω και για μια νέα προοδευτική πορεία, είναι απαραίτητη η ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ των ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ως προϋπόθεση για την εφαρμογή μιας νέας χρηματοπιστωτικής πολιτικής με αναπτυξιακό, παραγωγικό, κοινωνικό και οικολογικό προσανατολισμό!

Με τις αποσαφηνίσεις αυτές, που δείχνουν ότι η αναδιάρθρωση αλά τρόικα δεν έχει καμμία σχέση με όσα οφείλει να επιδιώκει η ριζοσπαστική αριστερά, προσθέτουμε την ανάγκη ενός μεγάλου κινηματος ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ - ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ για το δημόσιο χρέος, το οποίο είναι η βάση για την προώθηση των στόχων της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: