Μια άλλη πληγή της οικονομίας συνεχίζει να μένει ανοικτή,αφήνοντας παγερά αδιάφορη την κυβέρνηση η οποία σφυρίζει ανέμελα. Αναφερόμαστε στην διάθεση ευρώ σε δίδακτρα και διαβίωση για σπουδές στο εξωτερικό. Το πρόβλημα αυτό συνδέεται άμεσα τόσο με την ελληνική παρεχόμενη παιδεία (επίπεδο σπουδών,σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση), όσο και με την αναγνώριση των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Φέτος το πρόβλημα.... .φαίνεται να οξύνεται αφού τα βρετανικά πανεπιστήμια θα αυξήσουν σε δυσθεώρητα ύψη τα δίδακτρά τους. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, αυξήσεις - φωτιά παρουσιάζουν τα δίδακτρα των βρετανικών πανεπιστημίων, όπως κατατέθηκαν για την επόμενη χρονιά, καθώς όλα πλην ενός έχουν ζητήσει αύξηση μεγαλύτερη των 6.800 ευρώ
Σύμφωνα με τα στοιχεία, 122 από 123 πανεπιστήμια ζητούν περισσότερα χρήματα για την έγγραφη φοιτητών για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, όμως 50 από αυτά αποφάσισαν να μην ανακοινώσουν δημοσίως το ύψος των διδάκτρων τους.
Από τα 76 πανεπιστήμια που έδωσαν στη δημοσιότητα τις αυξήσεις τους, τα 46 αποφάσισαν να χρεώσουν το μέγιστο επιτρεπτό ποσό αύξησης, δηλαδή 10.200 ευρώ, ενώ άλλα επτά θα χρεώσουν αυτό το ποσό για ορισμένα τμήματα.
Πέρυσι το Δεκέμβριο οι Βρετανοί βουλευτές υπερψήφισαν την αύξηση των διδάκτρων κατά 6.800 ευρώ, με τη δυνατότητα όμως η αύξηση αυτή να ανέβει στα 10.200 ευρώ «σε εξαιρετικές περιπτώσεις».
Όπως εκτιμάται, το μέσο ύψος των διδάκτρων για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα κυμαίνεται γύρω στα 9.600 ευρώ και όχι στα 8.400 ευρώ, ποσό που είχε προβλέψει η βρετανική κυβέρνηση και επί του οποίου είχε βασίσει την χρηματοδότηση των πανεπιστημίων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου