Τρίτη 26 Απριλίου 2011

ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΣΑΝΤ


Δεν έχει τέλος η αιματοχυσία στη Συρία. Νέα επίθεση εξαπέλυσαν σήμερα οι δυνάμεις ασφάλειας της Δαμασκού στην πόλη Ντεράα, στο νότο, εκεί απ΄όπου ξεκίνησε η εξέγερση, ωστόσο τα πτώματα από τη χθεσινή σφαγή... δεν έχουν ακόμη περισυλλεγεί. Κείτονται στους δρόμους και κανείς δεν τολμά να βγει έξω για να τα μαζέψει.
«Πτώματα βρίσκονται ακόμη στους..δρόμους γιατί κανείς δεν κατάφερε να τα πάρει από εκεί. Μας σφάζουν. Σκοτώνουν παιδιά. Είμαστε χωρίς ηλεκτρικό εδώ και τρεις μέρες. Δεν έχουμε νερό», ούρλιαζε στο τηλέφωνο κάτοικος της Ντεράα, κατά την επικοινωνία του με το πρακτορείο Associated Press, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που θέλουν τις παροχές ηλεκτρικού και νερού να έχουν διακοπεί. Πιστεύεται ότι τα προβλήματα στις παροχές και οι δυσκολίες στις επικοινωνίες οφείλονται στη στρατηγική του καθεστώτος να πλήξει καίρια την εξέγερση στη Ντεράα. Γι'αυτό αλλά και για τον παραδειγματισμό των διαδηλωτών και αλλού, έστειλε χθες άρματα μάχης στην πόλη για να συντρίψουν την εξέγερση.

Πάνω από 400 οι νεκροίΣύμφωνα με την ανθρωπιστική οργάνωση Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Συρία, πάνω από 400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, οι 120 από τους οποίους το τελευταίο Σαββατοκύριακο. Καθώς οι δημοσιογράφοι υπόκεινται σε ασφυκτικούς περιορισμούς, οι εικόνες που καταγράφουν οι κάτοικοι, είναι από τις ελάχιστες που δείχνουν τι συμβαίνει στη Συρία.

Διεθνής κινητοποίησηΑπέναντι σε αυτή τη σφαγή, ο Λευκός Οίκος τόνισε διά εκπροσώπου του, ότι εξετάζονται επιπλέον κυρώσεις κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, της οικογένειάς του και του στενού του κύκλου, σε μια προσπάθεια να ενταθούν οι εναντίον του πιέσεις και να σταματήσει τη βία κατά των πολιτών. Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ζήτησαν από τους πολίτες τους να αποφεύγουν τα ταξίδια προς τη Συρία και από το μη απαραίτητο προσωπικό στην πρεσβεία τους στη χώρα, να την εγκαταλείψουν.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι η Βρετανία συνεργάζεται με άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα στις αρχές της Συρίας.

Η κρίση στη συγκεκριμένη χώρα της Μέσης Ανατολής αντιμετωπίζεται με αμηχανία από τις δυτικές χώρες καθώς η Συρία αποτελεί σημαντικό παίκτη στη σκακιέρα της ευρύτερης περιοχής-είναι σημαντικός ο ρόλος της στην αραβοισραηλινή ειρηνευτική διαδικασία ενώ συνδέεται και με την Τεχεράνη.

Πάντως οι ξένοι ηγέτες, αν και καταδικάζουν την αιματοχυσία στη Συρία, σταματούν πριν ζητήσουν την παραίτηση του Μπασάρ αλ Άσαντ από την προεδρία, καθώς πιθανή διάδοχη κατάσταση θα μπορούσε να λάβει ακραίο ισλαμιστικό προσανατολισμό. Επίσης, λαμβάνεται υπόψη και το εξής: ό,τι συμβεί στη Συρία θα έχει σίγουρα επιπτώσεις και στο Ισραήλ, που αποτελεί το βασικό σύμμαχο της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: