Τρίτη 26 Απριλίου 2011

ΑΝΕΞΟΔΟΙ ΛΕΟΝΤΑΡΙΣΜΟΙ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ. ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

«Δεν θα υπάρξει πολεοδομικός και περιβαλλοντικός μανδύας σε μία ρύθμιση που θα έχει μόνο μια εισπρακτική λογική», δήλωσε η υπουργός περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη επαναλαμβανόμενη, όπως και προ μηνός περίπου που λεοντάριζε με δηλώσεις της για τις περιοχές Νατούρα και τελικά έκανε μια άτακτη υποχώρηση στη Βουλή.
Κάτι τέτοιο ετοιμάζεται και τώρα για ένα ακόμα πιο εκρηκτικό πρόβλημα, των αυθαιρέτων, που απασχολεί χιλιάδες.. Έλληνες που στην πλειοψηφία τους ανήκουν στα μεσαία και χαμηλά οικονομικά στρώματα της κοινωνίας.
Βέβαια, υπάρχουν και τα οργανωμένα συμφέροντα που έχουν καταπατήσει δημόσια γη, την έχουν πουλήσει είτε ως οικόπεδα είτε την έχουν δομήσει και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αναλόγως.
Όμως, η λογική που έχει σήμερα η Κυβέρνηση δεν έχει να κάνει ούτε με την προστασία του περιβάλλοντος ούτε με τη διόρθωση αδικιών που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες. Όποιος πιστεύει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εμφορείται από τέτοια λογική πλανάται πλάνην οικτράν.
Το επιτελείο του Παπακωνσταντίνου με τις ευλογίες του Παπανδρέου επιδιώκουν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη είσπραξη από την τακτοποίηση των αυθαιρέτων σπιτιών και μάλιστα την έχουν υπολογίσει γύρω στα 2 δις ευρώ.
Βέβαια, η κ. Μπιρμπίλη δηλώνει ότι βρίσκει καταπληκτική την ιδέα του πράσινου ισοζυγίου, δηλαδή τα λεφτά που θα συγκεντρωθούν από την τακτοποίηση- νομιμοποίηση να δοθούν υπέρ του περιβάλλοντος. Είναι τουλάχιστον ανέκδοτο να πιστεύει κανείς ότι θα συμβεί αυτό.
Τέλος, το μεγαλύτερο εμπόδιο που υπάρχει σήμερα είναι το Σύνταγμα της χώρας που απαγορεύει τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Όμως, το νομικό επιτελείο θα το παρακάμψει βαφτίζοντάς τη νομιμοποίηση ως εφάπαξ καταβολή τέλους διατηρησιμότητας του αυθαιρέτου κτίσματος και τελειώσαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: