Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Η ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ,Η ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ!!!

Η κυρίαρχη πολιτική και οικονομική τάξη της Αργεντινής διέπραξε ένα μεγάλο λάθος.
Προκειμένου ,υποτίθεται ,να προσελκύσει ξένα κεφάλαια και ξένους επενδυτές και να κερδίσει την περίφημο ‘’εμπιστοσύνη’’ των κεφαλαιαγορών ,προσέδεσε το νόμισμα της Αργεντινής ,το ΠΕΣΟ ,στο δολάριο και το ‘’κλείδωσε’’ στην ισοτιμία 1 πέσο = 1 δολάριο. Με δύο λόγια η Αργεντινή διαμόρφωσε ουσιαστικά ενιαίο νόμισμα με τις ΗΠΑ και ως ενιαίο νόμισμα εγκαθιδρύθηκε το..δολάριο.

Το λάθος της αυτό (παρόμοιο λάθος διέπραξε και η Ελλάδα εισερχόμενη στο ενιαίο νόμισμα ,το ευρώ!) η Αργεντινή το πλήρωσε ακριβά !

Και μιλάμε για λάθος ,διότι όταν μια χώρα με οικονομία χαμηλότερης αποδοτικότητας και με διαφορετικό οικονομικό κύκλο και προτεραιότητες ,κλειδώνει το νόμισμα της με το νόμισμα μιας πολύ πιο ανεπτυγμένης οικονομίας, τότε ακυρώνει κάθε αυτονομία στη χάραξη νομισματικής πολιτικής!

Αυτή, όμως, η απώλεια άσκησης αυτόνομης νομισματικής πολιτικής και η πρόσδεση σε ένα "σκληρό" νόμισμα μιας πολύ ανεπτυγμένης καπιταλιστικής χώρας, οδηγεί την αδύναμη χώρα σε κρίση και στη συνέχεια, λόγω σκληρού νομίσματος και αδυναμίας υποτίμησης, στην κατάρρευση !

Αυτό έπαθε η αργεντινή ,η οποία πέρασε σε ύφεση από το 1998, με το πέσο κλειδωμένο στο δολάριο και τις κυβερνήσεις της χώρας να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την ύφεση ,με απανωτά σκληρά πακέτα λιτότητας (όπως η Ελλάδα!).

Αυτές οι σκληρές πολιτικές λεηλασίας των λαϊκών στρωμάτων, δεν αντιμετώπισαν την ύφεση αντίθετα εκτόξευσαν την ανεργία και είχαν ως αποτέλεσμα να εξεγερθεί ο λαός της Αργεντινής και να ανατρέψει τις εξωνημένες κυβερνήσεις.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να προχωρήσει γρήγορα (2001) η Αργεντινή σε μια πολύ μεγάλη υποτίμηση (περίπου 70%) και σε διακοπή αποπληρωμής του υπέρογκου δημόσιου χρέους !

Μετά τα ριζοσπαστικά αυτά μέτρα η Αργεντινή κάθε άλλο παρά κατέρρευσε, όπως προέλεγαν οι διάφοροι καταστροφολόγοι.

Αντίθετα , η ύφεση στην Αργεντινή κράτησε , μετά την υποτίμηση και τη στάση πληρωμών ,μόνο για 3 μήνες!!!

Αμέσως μετά, βοηθούσης της υποτίμησης και χωρίς το βάρος αποπληρωμής του χρέους, ξεκίνησε γρήγορα η ανάκαμψη με μοχλό τις εξαγωγές, που άρχισαν να εκτοξεύονται με διψήφιο αριθμό!

Τα επόμενα δύο χρόνια (2002-2003) η Αργεντινή όχι μόνο βγήκε από την κρίση αλλά σημείωσε μια πρωτόγνωρη ανάπτυξη της τάξης του 8,8% και 9% αντίστοιχα!

Η Αργεντινή, επίσης, όχι μόνο δεν απομονώθηκε από τις αγορές αλλά και πολύ γρήγορα οι τελευταίες άρχισαν διαπραγματεύσεις μαζί της και επανήλθαν στο δανεισμό της. Οι διαπραγματεύσεις αυτές κατέληξαν στη διαγραφή του 70% του χρέους!

Η Αργεντινή εντός μιας τριετίας όχι μόνο ανέκτησε το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν που διέθετε αλλά συνέχισε μέχρι πρόσφατα, να έχει μια ραγδαία οικονομική ανάπτυξη!

Φυσικά η Ελλάδα δεν είναι Αργεντινή! Υπάρχουν ,όμως , εξαιρετικές αναλογίες αναμεσά στις δύο χώρες, παρά τις ουσιώδεις διαφορές. Και μια ομοιότητα είναι η καταστροφολογία. Kaταστροφολογούσαν πριν στην Αργεντινή για το ενδεχόμενο αποδέσμευσης από το δολάριο, υποτίμησης, διαγραφής του χρέους και στάσης πληρωμών,

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΟΛΟΓΟΥΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
Μάλλον κάποιοι και στην ουσία είναι οι ίδιοι κοροϊδεύουν, για να ληστεύουν, με την ίδια κινδυνολογία τους λαούς από την Λατινική Αμερική έως την Ευρώπη!
IΣΚΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: