Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

EΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΒΙΑ- ΕΔΕΙΡΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ ΣΕ ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΜΕΝΟ ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ!

Διαβάσαμε για ένα περιστατικό εργοδοτικής βίας και ήταν δύσκολο να το πιστέψουμε. Εργοδότης, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου "ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ" στη Χαλκηδόνα, έδειρε μια εργαζόμενη γιατί αυτή αντέδρασε στο κουτσουρεμένο δώρο του Πάσχα που επιχείρησε να της επιβάλει να εισπράξει.
Ο ξενοδόχος ασκώντας φυσική βία σε συνδυασμό με λεκτική επιχείρησε να..κάμψει εκβιάζοντας την εργαζόμενη που όμως αντέδρασε και τότε αυτός για να την «συνετίσει» την έδειρε για να δείξει το άλλο πρόσωπο του αφεντικού που δεν αρκείται μόνο στην εκμετάλλευση του εργαζόμενου αλλά επιδιώκει και στην πλήρη υποταγή του.
Το γεγονός αναδείχτηκε γιατί η εργαζόμενη προσέφυγε στο Κέντρο Υγείας και από κει στο Α.Τ. Κουφαλίων όπου και κατήγγειλε τον εργοδότη της. Αυτός αρνείται ότι την έδειρε, και τι να πει βέβαια.
Το περιστατικό, εκτός του ότι περιγράφει μια εκτεταμένη κατάσταση εκμετάλλευσης, είναι χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στον ιδιωτικό τομέα. Εκεί όπου η πλειοψηφία των εργαζομένων νιώθουν ανασφαλείς, δουλεύουν εκτός πλαισίου της υφιστάμενης νομοθεσίας και βιώνουν την απουσία του κράτους που υποτίθεται ελέγχει τις επιχειρήσεις αν εφαρμόζουν την εργατική νομοθεσία.
Ποιος δε θυμάται την πρακτική γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ που είχε καταγγελθεί ότι στην Ημαθία υλοποιούσε μια πολιτική άκρως αντεργατικής τα Χριστούγεννα. Τότε, είχε αποκαλυφθεί ότι η εργοδοσία υποχρέωνε τους υπαλλήλους της να υπογράφουν ότι εισέπραξαν το δώρο των Χριστουγέννων χωρίς όμως να το έχουν πάρει! Και το έκανε αυτό διότι είναι κακούργημα να μη χορηγείται το δώρο στους εργαζόμενους. Αν δεν υπέγραφε ο εργαζόμενος στην γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ, η επίπτωση θα ήταν η απόλυση. Είχε γραφτεί στον τύπο αλλά ουδείς γνωρίζει την κατάληξη αυτής της υπόθεσης. Φαντάζομαι ότι και για την υπόθεση που έλαβε χώρα σήμερα δεν πρόκειται να μάθουμε πως θα τελειώσει

Από τη μεριά του ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλους της ΠΓ του ΣΥΝ και της Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, προέβη στην παρακάτω δήλωση:Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τον ξυλοδαρμό της 45χρονης καθαρίστριας, που εργαζόταν σε ξενοδοχείο στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης, από τον εργοδότη της και μάλιστα μπροστά σε συναδέλφους της, επειδή ζήτησε να της καταβληθεί το δώρο του Πάσχα που εκ του νόμου δικαιούται, ως εξωφρενικό γεγονός που μας γυρίζει στον Μεσαίωνα.
Ζητάμε την άμεση ενεργοποίηση της αρμόδιας Επιθεώρησης Εργασίας και της Εισαγγελίας για να επιβληθούν όλες οι προβλεπόμενες ποινικές, αστικές και διοικητικές κυρώσεις στον «τραμπούκο-εργοδότη» που έστειλε την εργαζόμενη στο νοσοκομείο, γιατί «τόλμησε» να ζητήσει την ικανοποίηση νομίμου δικαιώματός της.
Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου έχει μεγάλες πολιτικές ευθύνες γι' αυτήν την κατάσταση, γιατί ανέχθηκε ή ενθάρρυνε με τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες πολλούς εργοδότες να μετατρέψουν τις επιχειρήσεις τους σε στρατόπεδα εργασίας.

26/4/2011 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: