Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ Η ΣΥΝΤΑΓΗ Ε.Ε-Δ.Ν.Τ. ΛΕΕΙ Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Στο επίκεντρο των δημοσιευμάτων του γερμανικού Τύπου βρίσκεται σήμερα η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 στο 10,5% του ΑΕΠ από 9,4% που ήταν η αρχική εκτίμηση,με τις μεγαλύτερες εφημερίδες να σημειώνουν ότι η συνταγή της «τρόικας» οδηγεί την Ελλάδα σε Οδύσσεια με άγνωστη έκβαση...Η Frankfurter Neue Presse, που θέτει στον τίτλο σχετικού δημοσιεύματος το ερώτημα εάν η Ελλάδα μπορεί να σωθεί, παρατηρεί ότι όλα δείχνουν πως «η Ελλάδα δεν τρέχει σε Μαραθώνιο, αλλά ότι βρίσκεται σε μια Οδύσσεια και κανείς δεν γνωρίζει εάν θα φτάσει στον προορισμό της. Σε κάθε περίπτωση, η δημοσίευση των νέων δημοσιονομικών στοιχείων από την Eurostat, αυξάνει τις αμφιβολίες», παρατηρεί η εφημερίδα.

Πού οδηγεί την Ελλάδα η συνταγή του ΔΝΤ και της ΕΕ; αναρωτιούνται οι αρθρογράφοι των γερμανικών εντύπων, κάνοντας λόγο για Οδύσσεια με άγνωστη έκβαση.«Και αυτά μολονότι η Αθήνα έκανε μεγαλύτερες περικοπές από ό,τι αναμενόταν, περιορίζοντας πέρυσι τις δημόσιες δαπάνες από το 52,9% στο 49,5% του ΑΕΠ», προσθέτει η εφημερίδα, υπενθυμίζοντας στους αναγνώστες της ότι η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στην Ελλάδα έφτασε πέρυσι το 4,5%.

«Αυτά συνιστούν απόδειξη του φαύλου κύκλου, στον οποίο έριξε την ελληνική οικονομία η συνταγή της ΕΕ και του ΔΝΤ. Οι ακραίες προσπάθειες περικοπών πνίγουν τη χώρα. Οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών και η αύξηση της φορολογίας πνίγουν την ιδιωτική κατανάλωση, που στην Ελλάδα συνιστά τα τρία τέταρτα του ΑΕΠ», επισημαίνει η Frankfurter Neue Presse.

Μόνη λύση η αναδιάρθρωση αλλά…

Η γερμανική έκδοση των Financial Times παρατηρεί: «Μεγαλύτερη απ' ό,τι αναμενόταν η ελληνική δημοσιονομική "τρύπα". Τα στοιχεία που υπέβαλε η Αθήνα διορθώνονται εκ νέου και πέραν αυτού, ο οικονομολόγος και μέλος του συμβουλίου των εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης, Λαρς Φελντ, τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Οι αγορές ομολόγων αντιδρούν με φρίκη», γράφει η εφημερίδα.

Το «πιο προβληματικό παιδί της Ευρώπης δεν μπορεί να τηρήσει τις υποσχέσεις του», παρατηρεί το περιοδικό DerSpiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση, προσθέτοντας ότι το βουνό του χρέους είναι μεγαλύτερο από ό,τι αναμενόταν.

Στη συνέχεια το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ένα τέτοιο χρέος μπορεί να εξυπηρετηθεί είτε με υψηλότατους ρυθμούς ανάπτυξης ή με αναδιάρθρωση. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν έχει να παρουσιάσει κάποιο μοντέλο ανάπτυξης που θα σηματοδοτήσει τη στροφή, απομένει μόνο η δυνατότητα της αναδιάρθρωσης.

Αλλά για το ενδεχόμενο αυτό προειδοποιεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ, επισείοντας τον κίνδυνο που συνεπάγεται κάτι τέτοιο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, επισημαίνει το Der Spiegel .

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια: