Ο δήμος Βέροιας εγκαινίασε την έναρξη της καμπάνιας ενημέρωσης των δημοτών του σχετικά με την συμπεριφορά τους στη διαχείριση των απορριμμάτων και κάνει έκκληση να μετάσχουν στην συλλογική προσπάθεια ώστε να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων μέσω της ανακύκλωσης στο σπίτι.
Η επιστολή που εκδόθηκε από το δήμο είναι:Αγαπητοί συνεργάτες,
Γνωρίζετε κι εσείς ότι η υπόθεση «απορρίμματα», είναι ένα κορυφαίο πρόβλημα σε όλη τη χώρα. Στο Νομό μας, η κατάσταση είναι πολύ κακή, σε όλους τους Δήμους. Όμως, πρέπει μέχρι τον Ιούνιο, να δοθεί λύση, εάν δεν θέλουμε να υποστούμε το πρόστιμο δεκάδων χιλιάδων ΕΥΡΩ, για κάθε μέρα και για κάθε παράνομη χωματερή. Η μόνη λύση λοιπόν, είναι η μεταφορά των απορριμμάτων, σε κοντινό Νομό. Το κόστος θα είναι μεγάλο και θα το καταβάλει ο κάθε Δήμος. Δηλαδή, ο κάθε Δήμος, θα πληρώνει ανάλογα με το πόσους τόνους σκουπίδια θα μεταφέρει στον ΧΥΤΑ που θα επιλεγεί.
Εδώ και ένα μήνα, έγιναν κινήσεις ώστε να μειωθούν τα έξοδα αυτής της μεταφοράς. Ήδη ο Δήμος Βέροιας, διαθέτει δύο φορτηγά μεταφοράς καινούρια, που εξασφαλίστηκαν δωρεάν από τον ΟΔΔΥ και περιμένουμε και άλλον εξοπλισμό. Όμως, θα πρέπει να αλλάξει οπωσδήποτε, ο τρόπος που μέχρι σήμερα «βγάζαμε» τα σκουπίδια και τα πηγαίναμε στους κάδους. Πρέπει μέχρι τον Ιούνιο, να λιγοστέψουμε το βάρος των σκουπιδιών που θα μεταφέρουμε. Αυτά που πρέπει να γίνουν, είναι πολύ απλά και αφορούν όλους τους Δημότες.
Οι φιλότιμοι Δημότες, θα τα κάνουν σίγουρα. Οι αδιάφοροι, θα υποχρεωθούν να τα κάνουν. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Είναι πολλά τα χρήματα και θα βρεθούν μόνον από τους Δημότες.
Μειώνουμε τα σκουπίδια-Όσο λιγότερα σκουπίδια, τόσο καλύτερα. Αυτό εξαρτάται από τις αγορές μας. Προτιμάμε τα προϊόντα που έχουν λιγότερα σκουπίδια όταν τα χρησιμοποιήσουμε.
Μειώνουμε το βάρος των απορριμμάτων - Δεν ρίχνουμε στον κάδο με τα σκουπίδια, οποιαδήποτε υγρά. Μισοάδεια μπουκάλια με νερό, αναψυκτικά ή οτιδήποτε άλλο.
- Δεν ρίχνουμε στον κάδο, μπάζα, χώματα κλπ και οτιδήποτε άλλο έχει βάρος.
- Ιδιαίτερα στα Δημοτικά διαμερίσματα με τα περισσότερα σπίτια να έχουν κήπους, δεν ρίχνουμε στον κάδο υπολείμματα της κουζίνας.
Μια γωνία στον κήπο, μπορεί να κάνει άριστο λίπασμα όλα τα οργανικά.- Δεν ρίχνουμε στον κάδο υπολείμματα περιποίησης κήπων. Χόρτα και κλαδιά δηλαδή.
Μειώνουμε τον όγκο των απορριμμάτων
- Δεν ρίχνουμε στον κάδο, καμία συσκευασία, πριν την τσαλακώσουμε (μπουκάλια νερού, αναψυκτικών, γάλακτος).
- Δεν ρίχνουμε στον κάδο οποιαδήποτε χάρτινη συσκευασία, πριν τη διπλώσουμε όσο γίνεται περισσότερο.
- Δεν ρίχνουμε στον κάδο των σκουπιδιών, ότι μπορούμε να το ρίξουμε στον κάδο ανακυκλώσιμων υλικών. Δηλαδή στο μπλε κάδο (κονσέρβες, κουτάκια αναψυκτικών, χαρτιά, μπουκάλια).
- Δεν ρίχνουμε στον κάδο, ηλεκτρονικές ή ηλεκτρικές συσκευές.
- Δεν ρίχνουμε στον κάδο, ογκώδη αντικείμενα (καρέκλες, ξύλα στρώματα κλπ)
Όλα τα παραπάνω, δεν θα γίνουν σε ένα μήνα. Οι κακές συνήθειες, θέλουν χρόνο για να αλλάξουν και αναγκαστικά θα αλλάξουν. Εξαρτάται από τον κάθε ένα ξεχωριστά αλλά ιδιαίτερα από αυτούς που οι δημότες τίμησαν στις εκλογές. Αυτοί θα πρέπει να είναι μπροστά στην προσπάθεια αυτή.
Ποτέ δεν θα πρέπει οποιοσδήποτε κάδος να έχει ανοιχτό ή σπασμένο καπάκι. Το νερό της βροχής, πολλαπλασιάζει το βάρος και άρα όσα θα πληρώνουμε στην μεταφορά.
Ποτέ έπιπλα και άλλα ογκώδη αντικείμενα, έξω από τους κάδους.
Θα υπάρχει οργανωμένη διαδικασία, για όλα αυτά. Με πρόγραμμα σε κάθε περιοχή, θα συλλέγονται τα ογκώδη ή άλλα απορρίμματα. Σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα, θα υπάρχει χώρος για τα υπολείμματα των κήπων κλπ, από όπου θα συλλέγονται κατά τακτά διαστήματα. Με τηλεφωνική επικοινωνία και ραντεβού, θα αλλάξει και η εικόνα και η ουσία.
Μερικά παραδείγματα σήμερα:
- Οποιοδήποτε κατάστημα τροφίμων σήμερα, τα χαρτόκουτα, τα ρίχνει χωρίς να τα διπλώνει, μέσα στον κάδο. Με τρεις κούτες, γέμισε ο κάδος. Οι πολίτες που θα τα ρίξουν;
- Τα μανάβικα, με δέκα αδίπλωτα χάρτινα τελάρα, γεμίζουν πάλι τον οποιοδήποτε κάδο.
- Θέλουμε να πετάξουμε την παλιά καρέκλα, έπιπλο, στρώμα, ψυγείο κλπ και το βγάζουμε όποτε θέλουμε και μας βολεύει δίπλα στον κάδο.
Ουσιαστικά, θέλουμε όλοι μας κάποιον υπάλληλο του Δήμου, όποτε μας βολεύει. Και είναι τόσο απλό. Με ένα τηλέφωνο και ένα ραντεβού, όλα είναι καλύτερα. Αυτήν την περίοδο, οργανώνεται όλο το σύστημα, ώστε να δουλέψει στην πράξη και όχι στα λόγια.
Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι, όλοι είμαστε αναγκασμένοι πλέον. Δεν έχουμε επιλογές. Μόνοι και όλοι μαζί, δημιουργήσαμε το πρόβλημα, μόνοι μας θα το αντιμετωπίσουμε. Θέλουμε δεν θέλουμε.
Οι φιλότιμοι θα βοηθήσουν. Οι αδιάφοροι θα αναγκαστούν.
Η Δήμαρχος
Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδη
Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας – Ανακύκλωσης
& Εξυπηρέτησης του Δημότη
Θεόδωρος Θεοδωρίδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου