Τρίτη 5 Απριλίου 2011

ΝΔ: ΣΥΝΕΝΟΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝ.ΚΛΩ ΖΗΤΑΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Δεν συνυπογράφουν οι βουλευτές της ΝΔ την επιστολή προς τις τράπεζες που τους απέστειλε ο Πεταλωτής
Μετά την αποτυχία της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να δώσει λύση στο πρόβλημα των απολυμένων της ΕΝ.ΚΛΩ, τηρώντας προεκλογικές αλλά και μετεκλογικές δεσμεύσεις του Γιώργου Παπανδρέου, η Κυβέρνηση αναζητά συνενόχους για να αποποιηθεί την ευθύνη....
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής απέστειλε επιστολή προς τους Βουλευτές των Νομών Ροδόπης, Έβρου και Ημαθίας ζητώντας τους να συνυπογράψουν επιστολή προς τις ιδιωτικές τράπεζες, που αρνούνται να αποδεχθούν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Σε αυτή την επιστολή που ομολογεί την αποτυχία της Κυβέρνησης, τον εμπαιγμό των εργαζομένων και την αναζήτηση συνενόχων οι Βουλευτές της ΝΔ απάντησαν ως εξής:

«Αγαπητέ Συνάδελφε,

Ευχαριστούμε για την από 31 Μαρτίου 2011 επιστολή σας για το θέμα της ΕΝΚΛΩ, ένα θέμα εξαιρετικής σημασίας τόσο για το εργασιακό μέλλον χιλιάδων εργαζομένων, όσο και για την αναπτυξιακή προοπτική της ακριτικής μας περιοχής που ξαναβιώνει σοβαρά σημάδια εγκατάλειψης μετά από μια σημαντική περίοδο ανάκαμψης.

Θεωρούμε όμως ότι με την πρωτοβουλία σας αυτή η κυβέρνηση επιδιώκει όχι να λύσει το πρόβλημα, αλλά να αποποιηθεί ή να μεταφέρει τις ευθύνες της, αναζητώντας συνενόχους για το έγκλημα που συντελείται.

Σας θυμίζουμε ότι το πρόβλημα της ΕΝΚΛΩ δημιουργήθηκε την αμαρτωλή περίοδο του χρηματιστηρίου από αστοχίες και της εργοδοσίας. Η Ν.Δ. όταν είχε την κυβερνητική ευθύνη εισηγήθηκε την ριζοσπαστική λύση του θέματος προς όφελος της ανάπτυξης και των εργαζομένων χωρίς αυτή να προσκρούει στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο του Ανταγωνισμού. Αυτό όμως δεν είχε γίνει δεκτό από τους αντιπροσώπους τους διότι τότε κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και σημερινοί υπουργοί διαβεβαίωναν ότι “αν ήταν αυτοί στην κυβέρνηση θα το έλυναν σε μια εβδομάδα”

Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση της Ν.Δ. αφού απαίτησε την απομάκρυνση της παλιάς ιδιοκτησίας απ’ το management, διασφάλισε για την εταιρεία 35 εκ. ευρώ ώστε να πληρωθούν υποχρεώσεις και εργαζόμενοι και να συνεχιστεί η λειτουργία. Όλα αυτά πιέζοντας τις τράπεζες μέσα απ’ την εγγύηση των 28 δις ευρώ, που τότε μας κατηγορούσατε ότι τα “διαθέτουμε στους τραπεζίτες”. Εμείς ήμασταν τότε απολύτως συνεπείς και αποτελεσματικοί κι όσο κι αν μας κατηγορείτε αυτό δεν μπορείτε να το παραγράψετε στη συνείδηση των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών.

Σας θυμίζουμε ότι μετά τις εκλογές, εσείς, ο πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου και αρμόδιοι Υπουργοί υποσχεθήκατε στους εργαζομένους οριστική λύση του ζητήματος και δεν πετύχατε τίποτε.

Σήμερα προσπαθείτε να αποποιηθείτε τις ευθύνες σας. Να κατασκευάσετε συνενόχους και να δικαιολογηθείτε ως εκπρόσωποι του Κράτους, κρυπτόμενοι πίσω από την άρνηση κάποιων ιδιωτικών τραπεζών. Ουσιαστικά ομολογείτε ότι η αξιοπιστία σας δεν είναι κλονισμένη μόνο έναντι των εργαζομένων τους οποίους συνεχώς εμπαίζετε, αλλά και έναντι της Ελληνικής αγοράς και του Τραπεζικού συστήματος, επί του οποίου αδυνατείτε να επιβάλλεται την πολιτική σας.

Κύριε συνάδελφε,

Σας ζητούμε να μεταφέρετε στον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση την οργή των τοπικών κοινωνιών, που εκπροσωπούμε, για την εγκατάλειψη που βιώνουν και την αγανάκτηση των απολυμένων της ΕΝΚΛΩ, που τους κοροϊδεύετε συστηματικά είτε ως αντιπολίτευση είτε ως κυβέρνηση.

Σας ζητούμε να αναλάβετε άμεσα πρωτοβουλία ως Κράτος και ως κυβέρνηση για την επίλυση του ζητήματος. Τρόποι υπάρχουν και μάλιστα συμβατοί με το Ευρωπαϊκό δίκαιο του ανταγωνισμού και χωρίς την αρωγή ιδιωτικών Τραπεζών. Αυτό που σας λείπει είναι η βούληση, η ειλικρίνεια και η αποτελεσματικότητα και δυστυχώς αυτό το πληρώνουν οι άνεργοι της ΕΝΚΛΩ και οι περιοχές μας.

Περιμένουμε τις πρωτοβουλίες σας έστω και καθυστερημένα.

Ευριπίδης Στυλιανίδης Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος Μιχάλης Χαλκίδη

Βουλευτής Ροδόπης Βουλευτής Έβρου Βουλευτής Ημαθίας»



Η επιστολή Πεταλωτή

Στις 31 Μαρτίου ο κ. Πεταλωτής απέστειλε επιστολή στους βουλευτές Έβρου, Ροδόπης και Ημαθίας, το περιεχόμενο της οποίας ήταν το εξής:


Αγαπητέ Συνάδελφε,

Πριν λίγες ημέρες, μετά από πρόσκληση της ΕΝ.ΚΛΩ. βρεθήκαμε στα γραφεία της στην Αθήνα όπου μας παρουσιάστηκε η προοπτική και η βιωσιμότητα της εταιρείας.

Αποφασίσαμε στο τέλος, όλοι οι βουλευτές που τους αφορά το θέμα, ανεξάρτητα από τις επιμέρους προσεγγίσεις, να απευθύνουμε πρόσκληση ευθύνης στις δανείστριες – ιδιοκτήτριες Τράπεζες, για να σταματήσουν πλέον να βρίσκουν ως πρόφαση τη μη καταβολή της υποχρέωσής της από την Εμπορική Τράπεζα.

Πιστεύουμε ότι είναι η τελευταία ελπίδα να πιεστούν και να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Σας παρακαλώ μέχρι τη Δευτέρα 4 Απριλίου να απαντήσετε εάν εγκρίνετε ή όχι το παραπάνω σχέδιο.

Φιλικά

Γιώργος Σ. Πεταλωτής


ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΠΡΟΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Οι παρακάτω Βουλευτές Έβρου, Ροδόπης και Ημαθίας εκφράζουν τη βαθιά ανησυχία τους απέναντι στις δανείστριες τράπεζες για τη στασιμότητα των εξελίξεων στο εγχείρημα διάσωσης και ανάπτυξης της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας (ΕΝ.ΚΛΩ.), η οποία έχει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγικής της βάσης στις περιφέρειές μας.

Η Πολιτεία και οι τοπικές κοινωνίες αγκάλιασαν εξαρχής το εύλογο αίτημα να υποστηριχθεί ένα ρεαλιστικό σχέδιο βιώσιμης λειτουργίας των εργοστασίων της ΕΝ.ΚΛΩ. Το οποίο να μην παραβιάζει τους κανόνες του επιχειρείν και να συνδυάζει την αρχή της κοινωνικής προστασίας με τα δεδομένα της αγοράς.

Δυστυχώς παρά το συγκροτημένο και τεκμηριωμένο τρόπο με τον οποίο η κοινωνία και η Πολιτεία στέκονται διαχρονικά αλληλέγγυες στα προβλήματα του επιχειρηματικού αυτού ομίλου και των εργαζομένων, οι δανείστριες τράπεζες, οι οποίες πρακτικά αποτελούν πλέον τους πραγματικούς ιδιοκτήτες της ΕΝ. ΚΛΩ., κωφεύουν στη μεγάλη ανάγκη να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Οι συχνοί δημόσιοι ισχυρισμοί τους για έμπρακτο σεβασμό στην έννοια της «κοινωνικής ευθύνης» φαίνεται να αποτελούν εντέλει διαφημιστικό πυροτέχνημα κενό περιεχομένου.

Είναι απαραίτητο οι δανείστριες Τράπεζες να τοποθετηθούν άμεσα, γραπτά και υπεύθυνα για τις προθέσεις τους. ‘Ώστε να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο της ομηρίας εκατοντάδων οικογενειών και να ενεργοποιηθούν τα τελευταία αποθέματα επιχειρηματικής αξιοπιστίας της εταιρείας, ώστε να υλοποιηθούν οι προσδοκίες της κοινωνίας και της Πολιτείας. Οφείλουν τα τραπεζικά ιδρύματα, όχι μόνο ηθικά αλλά και θεσμικά, να διατυπώσουν δημόσια πολιτική για τον Όμιλο ΕΝ.ΚΛΩ και να την υλοποιήσουν. Πολιτική που να είναι συντονισμένη με την προσπάθεια που έχει συντελεσθεί έως σήμερα. Πρέπει τα Τραπεζικά Ιδρύματα να κατανοήσουν το ρόλο τους σε όλη του την έκταση και να πάψουν να είναι Πόντιοι Πιλάτοι ασκώντας αφ΄ υψηλού μια περίεργα παρελκυστική τακτική σε ένα θέμα που κάθε ημέρα που περνά επιδεινώνεται. Κανείς δεν δικαιούται να αφίσταται των ευθυνών του.

Καλούμε τις Διοικήσεις των δανειστριών Τραπεζών της ΕΝ.ΚΛΩ να αναλάβουν επιτέλους με συγκεκριμένες ενέργειες τις ευθύνες τους απέναντι στον όμιλο, παρέχοντας επιπρόσθετα υποστήριξη και τεχνογνωσία για την καλύτερη δυνατή τοποθέτηση της ΕΝ.ΚΛΩ. στην αγορά στην οποία απευθύνεται, με εκπονημένο business plan και βιώσιμη προοπτική. Δεν θα επιτρέψουμε περαιτέρω την τακτική τους να μην ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και να αντιμετωπίζουν παθητικά και αδιάφορα ένα τόσο κρίσιμο θέμα αν και είναι θεμελιώδης και ουσιώδης η θέση τους στο επιχειρηματικό οικοδόμημα της ΕΝ.ΚΛΩ. Κανείς δεν δικαιούται να αφίσταται πλέον των ευθυνών του».

ipatrida.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: