Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ 10ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

Γεια σας!
Είμαστε οι μαθητές του 10ου Νηπιαγωγείου Νάουσας και θέλουμε να μας ακούσετε. Εμείς προσπαθούμε να σώσουμε το νερό, γιατί κινδυνεύει από τα σκουπίδια, από τα καυσαέρια, από τα απορρυπαντικά, τα φυτοφάρμακα και το πετρέλαιο. Πρέπει να το σώσουμε, γιατί αλλιώς θα αρρωστήσουμε όλοι. Και τα ζώα.. και τα ψάρια και τα φυτά θα αρρωστήσουν. Και τότε…
Εμείς λέμε σε όλους, στους γονείς μας, τους παππούδες, τους φίλους, τα αδέρφια και τα ξαδέρφια μας να μην πετάνε σκουπίδια στη θάλασσα και στο ποτάμι μας την Αράπιτσα. Και στην τουαλέτα να μην πετάνε σκουπίδια, γιατί κι αυτά πάνε στη θάλασσα. Να κάνουνε ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, όπως κάνουμε και στο σχολείο μας!
Οι αγρότες να μην ραντίζουν με επικίνδυνα φυτοφάρμακα. Οι μαμάδες να μη πλένουν τα ρούχα με «δυνατά» απορρυπαντικά και εμείς να μη βάζουμε πολύ σαμπουάν στα μαλλιά όταν λουζόμαστε για να μη γεμίσει η θάλασσα σαπουνάδες. Για τα αυτοκίνητα σκεφτήκαμε πρώτα να βουλώσουμε όλες τις εξατμίσεις, αλλά κάποιοι λένε ότι δεν γίνεται αυτό, γιατί θα «σκάσουν» τα αυτοκίνητα. Τότε σκεφτήκαμε να αγοράσουνε οι μεγάλοι οικολογικά αυτοκίνητα.

Άνθρωποι ΠΡΟΣΕΞΤΕ το περιβάλλον!
Τα παιδιά έχουν ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ!

Το σημείωμα της εκπαιδευτικού
Ποιοι λόγοι μας οδήγησαν να ασχοληθούμε με το θέμα: "Δικαίωμα στο καθαρό νερό;"

Σύμφωνα με την UNESCO, τα έτη 2005-2014 έχουν οριστεί ως η «Δεκαετία της εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη». Συγκεκριμένα, το έτος 2011 είναι αφιερωμένο στην εκπαίδευση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Στις 20 Νοεμβρίου του 1989 υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η «Διεθνής Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού», η οποία πρόσφερε ένα νέο ορισμό για την παιδική ηλικία, με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κείμενο το οποίο οφείλουν να σέβονται και τα 191 κράτη που την έχουν επικυρώσει. Ο μη σεβασμός των δικαιωμάτων των παιδιών δεν αφορά μόνο στα λιγότερο αναπτυγμένα κράτη που ο πόλεμος, η φτώχεια, οι ασθένειες, η έλλειψη (πόσιμου) νερού και πολλά άλλα δεινά εξαθλιώνουν τους πολίτες. Αφορά σε όλους όσους έχουν ξεχάσει ότι το παιδί χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση, αγάπη, σεβασμό.

Για τους παραπάνω λόγους αποτελεί αναγκαιότητα να γνωρίσουν τα παιδιά τα δικαιώματα τους. Απώτερος σκοπός που εκφράζεται ουσιαστικά ως φιλοδοξία είναι να μάθουν τα παιδιά τον τρόπο να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, όταν αντιλαμβάνονται ότι δεν γίνονται σεβαστά.Η σύνδεση με το ζήτημα του καθαρού νερού αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των παιδιών για το σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η ανθρωπότητα. Το νερό αποτελεί πηγή ζωής για τον πλανήτη μας τη Γη. Ο Αριστοτέλης μάλιστα θεωρούσε ότι το νερό, ο αέρας, η γη και η φωτιά συνθέτουν τον κόσμο και ζωτικότερο όλων θεωρούσε το νερό. Τη σημασία και την σπουδαιότητα την ξέρουμε όλοι. Την ύπαρξη και τη διαθεσιμότητά του τη θεωρούμε αυτονόητη. Είναι όμως; Πριν μερικά χρόνια θεωρούσαμε τα αποθέματα ανεξάντλητα. Σήμερα όμως ξέρουμε ότι ο αλόγιστη χρήση και η ρύπανση τα έχουν ελαττώσει σημαντικά.

Το ζήτημα της έλλειψης καθαρού πόσιμου νερού ήδη απασχολεί πολλά κράτη. Διεθνείς οργανισμοί δίνουν στη δημοσιότητα συγκλονιστικά στοιχεία αναφέρουν ότι το 40% των κατοίκων του πλανήτη δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Με έκθεσή της η UNICEF κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη ζωή εκατομμυρίων παιδιών, καθώς τονίζει ότι καθημερινά πεθαίνουν 6.000 παιδιά από έλλειψη νερού, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι κάθε 15 δευτερόλεπτα ένα παιδί στις αναπτυσσόμενες χώρες χάνει τη ζωή του. Όσον αφορά στην ελληνική πραγματικότητα, επιστήμονες και ερευνητές προειδοποιούν ότι κινδυνεύει ο υδροφόρος ορίζοντας της χώρας.
πηγή:http://www.naousanews.gr.


Δεν υπάρχουν σχόλια: